zondag 21 door het jaar B

De lezingen van deze zondag benadrukken de keuze voor trouw aan God, zowel individueel als binnen relaties. Jozua roept Israël op om de Heer trouw te dienen, terwijl Paulus wederzijds respect en liefde in het huwelijk centraal stelt, met Christus als voorbeeld. Het evangelie confronteert ons met de vraag of wij, net als sommige leerlingen, Jezus willen verlaten, of dat wij, zoals Petrus, in Hem woorden van eeuwig leven blijven herkennen.

Uit het boek Jozua 24, 1-2a + 15-17 + 18b

Jozua riep alle stammen van Israël bijeen in Sichem. Nadat hij de oudsten, stamhoofden, rechters en griffiers zich ten overstaan van God had laten opstellen, sprak hij tot het volk: ‘Dit zegt de Heer, de God van Israël: Als u de Heer niet wilt dienen, kies dan nu wie u wel wilt dienen: de goden van uw voorouders ten oosten van de Eufraat of de goden van de Amorieten, van wie u nu het land bewoont. Ikzelf en mijn familie zullen de Heer dienen.’
Hierop antwoordde het volk: ‘Het is verre van ons de Heer te verlaten om andere goden te dienen. Hij is het, de Heer, onze God, die ons en onze voorouders uit de slavernij in Egypte heeft bevrijd. Hij heeft grote wonderen voor ons verricht; dat hebben we met eigen ogen gezien. Hij heeft ons op onze hele tocht beschermd tegen alle volken waarvan we het gebied doortrokken. De Heer heeft ze allemaal voor ons verdreven, en ook de Amorieten, die vroeger in dit land woonden. Ook wij zullen de Heer dienen, want Hij is onze God.’

Tussenzang: Uit ps 34

(geluid onder geluidsfragment)

Refr.: Proef en merk op hoe mild de Heer is.

De Heer zal ik prijzen iedere dag,
zijn lof ligt mij steeds op de lippen.
Mijn geest is fier op de gunst van de Heer,
laat elk die het hoort zich verheugen.

Het oog van de Heer is gericht op de vromen,
zijn oor naar hun smeken gekeerd.
Van boosdoeners keert Hij zijn aangezicht af,
zij worden op aarde vergeten.

Naar vromen die roepen, luistert de Heer
en redt hen uit iedere nood.
De Heer is nabij voor rouwmoedige harten,
Hij helpt wie zijn schuld erkent.

Veel rampen zullen de vrome bedreigen,
uit elk daarvan redt hem de Heer.
De Heer zal over zijn beenderen waken
opdat Hij er geen van breekt.

Het kwaad van de zonde loopt uit op de dood,
wie vroomheid veracht, wordt gestraft.
De Heer redt het leven van wie Hem dient,
al wie tot Hem vlucht, heeft geen straf te duchten.

Uit de brief van Paulus aan de Efesiërs 5, 21-32

Broeders en zusters,
aanvaard elkaars gezag uit eerbied voor Christus.
Vrouwen, erken het gezag van uw man zoals dat van de Heer, want een man is het hoofd van zijn vrouw, zoals Christus het hoofd is van de kerk, het lichaam dat Hij gered heeft. En zoals de kerk het gezag van Christus erkent, zo moeten vrouwen in ieder opzicht het gezag van hun man erkennen.
Mannen, heb uw vrouw lief, zoals Christus de kerk heeft liefgehad en zich voor haar heeft prijsgegeven om haar te heiligen, haar te reinigen met het water en met woorden en om haar in al haar luister bij zich te nemen, zodat ze zonder vlek of rimpel of iets dergelijks zal zijn, heilig en zuiver. Zo moeten mannen hun vrouw liefhebben, als hun eigen lichaam.
Wie zijn vrouw liefheeft, heeft zichzelf lief. Niemand haat ooit zijn eigen lichaam, integendeel, men voedt en verzorgt het, zoals Christus de kerk, want dat is zijn lichaam en wij zijn de ledematen. ‘Daarom zal een man zich losmaken van zijn vader en moeder en zich hechten aan zijn vrouw, en die twee zullen één lichaam zijn.’ In deze woorden schuilt een groot geheim – ik betrek ze op Christus en de kerk.

Vers voor het evangelie (Joh 14, 23)

Alleluia.
Wanneer iemand Mij liefheeft
zal hij zich houden aan wat Ik zeg,
mijn Vader zal hem liefhebben
en mijn Vader en Ik
zullen bij hem komen
en bij hem wonen.
Alleluia.

Uit het evangelie volgens Johannes 6, 60-69

Veel leerlingen van Jezus zeiden: ‘Dat zijn harde woorden, wie kan daarnaar luisteren?’
Jezus wist wel dat zijn leerlingen protesteerden en zei tegen hen: ‘Ergeren jullie je hieraan? Maar als jullie nu de Mensenzoon zouden zien opstijgen naar waar Hij eerst was? Het aardse bestaan leidt tot niets, het is de Geest die levend maakt. Wat Ik gezegd heb is vol van Geest en leven. Maar sommigen van jullie geloven niet.’ Jezus wist namelijk vanaf het begin wie er niet geloofden en wie Hem zou uitleveren. ‘Daarom heb Ik jullie gezegd,’ zei Hij, ‘dat iemand alleen bij Mij kan komen als het hem door de Vader gegeven is.’
Toen trokken veel leerlingen zich terug en gingen niet verder met Hem mee.
Jezus vroeg nu aan de twaalf: ‘Willen jullie soms ook weggaan?’
Simon Petrus gaf antwoord: ‘Naar wie zouden we moeten gaan, Heer? U spreekt woorden die eeuwig leven geven, en wij geloven en weten dat U de heilige van God bent.’

Van Woord naar leven

VOLGEN OF VERLATEN ?
(Bij Joh 6, 60-69)

‘Willen jullie soms ook weggaan?’ Deze vraag, die Jezus aan zijn leerlingen stelde, wordt vandaag ook aan ons gesteld.

In de wereld van vandaag zien we dat velen de boodschap van Jezus niet omarmen. De gevolgen hiervan zijn duidelijk zichtbaar in vele vormen van conflict, armoede, ongelijkheid en het lijden van talloze mensen. Deze wereldwijde problemen weerspiegelen vaak de innerlijke strijd die we zelf ervaren. We staan voortdurend voor de keuze of we ons laten meeslepen door een wereld die vaak gericht is op eigenbelang, macht, rijkdom en prestige, of dat we ons schenken aan Christus, die ons door onze toewijding aan Hem een leven van liefde en paasvreugde kan en zal schenken.

Laten we eerlijk zijn: we hebben allemaal wel eens de neiging om weg te lopen. Maar de vraag is: willen we werkelijk het pad van liefde, waarheid en gerechtigheid verlaten? We verlangen allemaal toch naar de volheid van leven die enkel Christus bieden kan? Diep vanbinnen weten we dat. We hunkeren er zelfs naar. En toch die innerlijke strijd.

Laten we kijken naar Petrus en zijn getuigenis: ‘Naar wie zouden we moeten gaan, Heer? U spreekt woorden die eeuwig leven geven.’ Dit is niet zomaar een oppervlakkige uitspraak, een vluchtige belijdenis. Het weerspiegelt een diepgaande toewijding aan Christus en een authentieke relatie met Hem. Het betekent dat we Hem toelaten om het hart van ons leven te worden, iets wat een wereld van verschil maakt in vergelijking met een leven zonder Hem.

Het mooie aan deze keuze is dat ze ons aanzet tot engagement. De Kerk – en dus ook ieder van ons – is geroepen om de vervulling die Christus biedt in onze wereld aanwezig te brengen. En wel als missie, als zending.

In deze benadrukt paus Franciscus vaak dat we ons vooral moeten richten op de armen en mensen in de marge van de samenleving, en dat onze geloofsgetuigenis zich moet vertalen in concrete daden van solidariteit en barmhartigheid. Hij roept ons op om de vreugde van het evangelie niet alleen in woorden, maar ook in daden te tonen, door oprechte zorg en medemenselijkheid.
Zo kunnen we, met Gods genade, een bron van hoop en vernieuwing zijn, in de wereld waartoe we gezonden zijn.

‘Willen jullie soms ook weggaan?’ Een vraag die Jezus aan ieder van ons stelt. Neem jezelf ernstig, en antwoord klaar en duidelijk. Vrede wacht je op.

Laten we bidden

Heer Jezus,
ook aan ons vraagt U:
‘Willen jullie soms ook weggaan?’
Moge de heilige Geest
ons van binnenuit bewegen
om te kiezen voor U.
Mogen we alzo uw vrede dragen
en uitdragen in deze wereld
waartoe U ons zendt.
Vandaag, en alle dagen van ons leven.
Amen.

Geliefde mensen, moge jouw keuze voor de Heer de wereld verlichting en vrede brengen.
Een gezegende zondag,
kris


Om mee op weg te gaan

‘Wil jij soms ook weggaan?’ Deze vraag stelt Jezus ook aan mij. Erken ik diep van binnen dat ik af en toe de neiging heb om mij van Jezus te verwijderen?

Deze zelfreflectie heeft als doel om dieper te onderzoeken welke specifieke oorzaken of triggers mijn twijfels en verlangen om weg te gaan aanwakkeren. Door te begrijpen welke emoties en externe omstandigheden bijdragen aan mijn innerlijke strijd, kan ik gerichter werken aan het aanpakken van deze uitdagingen en een sterker fundament voor mijn geloof leggen.

In welke mate krijgt het gebed hier zijn plaats?


Blog ‘Van Woord naar leven’

Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.

Klik hier voor de blog.

Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.

 

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.