zaterdag in week 7 door het jaar

In een tijd waarin autonomie centraal staat, herinnert Jezus ons aan het belang van vertrouwen en overgave. De lezingen van vandaag tonen ons enerzijds hoe God de mens uitrustte met bijzondere gaven, en anderzijds hoe belangrijk het is om juist als kinderen op Hem te vertrouwen. In die houding van afhankelijkheid ontdekken we onze diepste vrijheid.

Uit het boek Wijsheid van Jezus Sirach 17, 1-15

De Heer heeft de mens uit de aarde geschapen en doet hem naar haar terugkeren. Hij schonk de mensen een afgemeten aantal dagen, maar ook macht over alles wat er op de aarde is. Hij heeft hen toegerust met zijn eigen kracht en hen naar zijn eigen beeld gemaakt. Alles wat leeft heeft Hij ontzag voor de mens gegeven, opdat deze zou heersen over dieren en vogels.
Hij kreeg van de Heer vijf zintuigen, als zesde ontving hij van Hem het verstand, als zevende het woord, vertolker van de zintuigen. Denkvermogen, een tong, ogen, oren en een hart gaf Hij hem om begrip te verwerven.
Hij deelde hem rijkelijk kennis en inzicht toe en toonde hem het goede en het kwade.
In zijn hart heeft Hij ontzag voor hem gelegd, opdat de mens zijn grote daden kon zien en zich door de eeuwen heen op zijn wonderdaden kon beroemen, zijn heilige naam zou prijzen en zijn grote daden zou verkondigen.
Hij schonk hun kennis en gaf de wet die leven geeft, opdat ze zouden beseffen dat zij nu leven, maar wel sterfelijk zijn.
Hij heeft met hen een eeuwig verbond gesloten en hun zijn voorschriften gegeven.
Zij zagen zijn grote luister en hoorden de macht van zijn stem. Hij zei tegen hen: ‘Hoed je voor alle onrecht,’ en gaf hun regels voor de omgang met andere mensen.
Hun daden zijn Hem volledig bekend, ze blijven niet voor zijn ogen verborgen.

Tussenzang: Psalm 103, 13-18a

Refr.: De Heer is trouw aan wie Hem vrezen, van eeuwigheid tot eeuwigheid.

Zoals een vader zich ontfermt over zijn kinderen,
zo ontfermt zich de Heer over wie Hem vrezen.
Want Hij weet waarvan wij gemaakt zijn,
Hij vergeet niet dat wij uit stof zijn gevormd.

De mens – zijn dagen zijn als het gras,
hij is als een bloem die bloeit op het veld
en verdwijnt zodra de wind hem verzengt;
de plek waar hij stond, kent hem niet meer.

Maar de Heer is trouw aan wie Hem vrezen,
van eeuwigheid tot eeuwigheid.
Hij doet recht aan de kinderen en kleinkinderen
van wie zich houdt aan zijn verbond.

Vers voor het evangelie (Ps 19, 9b)

Alleluia.
Het gebod van de Heer is helder:
licht voor de ogen.
Alleluia.

Uit het evangelie volgens Marcus 10, 13-16

De mensen probeerden kinderen bij Jezus te brengen om ze door Hem te laten aanraken, maar de leerlingen berispten hen. Toen Jezus dat zag, wond Hij zich erover op en zei tegen hen: ‘Laat de kinderen bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind het koninkrijk van God ontvangt, zal er zeker niet binnengaan.’
Hij nam de kinderen in zijn armen en zegende hen door hun de handen op te leggen.

Van Woord naar leven

WANNEER DE ZIEL HAAR THUIS HERKENT

Vandaag zegt Jezus: ‘Laat de kinderen bij Me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij.’

Kinderen dragen een wijsheid in zich die volwassenen vaak uit het oog verliezen: de schoonheid en de kracht van vertrouwen en afhankelijkheid. Elk kind voelt instinctief aan dat het gedragen en geliefd moet worden. Voor een kind rust hierin een veiligheid die volwassenen soms vergeefs zoeken in hun streven naar zelfstandigheid en autonomie.

Onze tijd waardeert onafhankelijkheid bijzonder hoog. Vanop de schoolbanken worden we getraind om te groeien in het besef dat autonomie dé weg is naar ware menswording. Natuurlijk is het belangrijk dat wij ons bewust zijn van onze eigen mogelijkheden en onze kracht om zelfstandig keuzes te maken. Toch schuilt daarin ook een subtiel gevaar. Autonomie kan gemakkelijk verworden tot een soort afgodsbeeld, waarbij het eigen denken en de menselijke rede verheven worden tot het hoogste goed. De beroemde uitspraak van Descartes (Frans filosoof en wiskundige, 1596-1650): ‘Ik denk, dus ik ben’, vormde reeds een basis waarop het latere verlichtingsdenken verder zou bouwen, en waarvan wij duidelijk kinderen zijn. Maar we moeten ons – meer dan ooit – durven afvragen: zijn wij werkelijk enkel omdat wij denken? Of bestaat onze diepste essentie juist uit het vermogen ons toe te vertrouwen aan iets dat groter en wezenlijker is dan ons eigen verstand?

Jammer genoeg wordt afhankelijkheid vaak gezien als een zwakte die overwonnen moet worden. Maar ironisch genoeg kan deze kwetsbaarheid juist een teken van sterkte worden. Je kwetsbaar en nederig opstellen, erkennen dat er iets meer is dan ons persoonlijk denken, getuigt van een diepe wijsheid en waarheid.
Laat je niets wijsmaken: afhankelijkheid heeft in wezen niets met zwakheid te maken, integendeel. Onze grootste kracht komt juist voort uit het vermogen om ons open te stellen voor liefde, geborgenheid en verbinding met God. Wie zich deze houding van afhankelijkheid eigen maakt, ontdekt wat echte vrijheid betekent. Namelijk dat je leven pas écht betekenis krijgt wanneer het verankerd is in een liefde die groter is dan jezelf; een liefde die je draagt, vormt en voedt, en je uiteindelijk vrijmaakt van de illusie alles alleen te moeten dragen. Het is precies in deze overgave dat we ontdekken hoezeer we bedoeld zijn om vanuit verbondenheid en gedragenheid te leven, waardoor we zelf ook in staat zijn anderen leven te schenken.

Laten we leren van kinderen die zich spontaan en instinctmatig toevertrouwen aan ouders die zich met veel liefde over hen ontfermen, zodat wij ook opnieuw leren vertrouwen op de liefde van een Vader die ons onvoorwaardelijk draagt.

Laten we bidden

Goede Vader,
geef ons het vertrouwen van een kind
dat zich spontaan en zonder angst
durft overgeven aan uw liefdevolle zorg.

Leer ons, als Kerk,
om onze roeping te leven
vanuit nederigheid
en verbondenheid met Christus,
opdat wij op onze beurt,
in onze daden en woorden,
getuigen mogen zijn
van uw dragende liefde.

Maak ons vrij van de drang
alles zelf te moeten dragen,
en help ons ontdekken
dat ware vrijheid ligt
in het volledig vertrouwen
op uw nabijheid en genade.

In Christus, onze Heer en Broer.
Amen.

Geliefde mensen, laten we leren van kinderen, en ons in volle overgave werpen in de armen van de Vader.
Een mooi weekend,
kris


Om mee op weg te gaan

Merk je bij jezelf ook soms die sterke drang naar autonomie, in die mate zelfs dat het je wegtrekt van de innerlijke vrijheid die je normaal gezien in staat stelt te leven vanuit Gods liefde? Neem af en toe rustig de tijd om hierover te mijmeren. En leg het biddend neer bij Jezus.


Blog ‘Van Woord naar leven’

Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.

Klik hier voor de blog.

Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.

 

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.