zaterdag in week 5 door het jaar

Vanaf het begin worstelt de mens met de keuze tussen vertrouwen op God en luisteren naar andere stemmen. In Genesis zien we hoe Adam en Eva zich laten verleiden en de gevolgen daarvan dragen: het verlies van harmonie, angst en vervreemding. Toch blijft God voor hen zorgen en biedt Hij steeds opnieuw de mogelijkheid tot herstel. Het evangelie van vandaag is een voorbeeld van die zorg: Jezus voedt de menigte als teken van Gods blijvende liefde en voorzienigheid. Moge het Woord van vandaag ons de genade schenken om niet alleen te onderscheiden welke stem van wie of wat komt, maar ook daadwerkelijk de stem van de Heer te volgen.

Uit het boek Genesis 3, 9-24

De Heer God riep de mens: ‘Waar ben je?’ 
Hij antwoordde: ‘Ik hoorde U in de tuin en werd bang omdat ik naakt ben; daarom verborg ik me.’ 
‘Wie heeft je verteld dat je naakt bent? Heb je soms gegeten van de boom waarvan Ik je verboden had te eten?’ 
De mens antwoordde: ‘De vrouw die U mij hebt gegeven om mij terzijde te staan, gaf mij vruchten van de boom en toen heb ik ervan gegeten.’ 
‘Waarom heb je dat gedaan?’ vroeg de Heer God aan de vrouw.
En zij antwoordde: ‘De slang heeft me misleid en toen heb ik ervan gegeten.’
De Heer God zei tegen de slang: ‘Vervloekt ben jij dat je dit hebt gedaan, het vee zal je voortaan mijden, wilde dieren wenden zich af; op je buik zul je kruipen en stof zul je eten, je hele leven lang. Vijandschap sticht Ik tussen jou en de vrouw, tussen jouw nageslacht en het hare; dat verbrijzelt jou de kop, jij bijt het in de hiel.’
Tegen de vrouw zei Hij: ‘Je zwangerschap maak Ik tot een zware last, zwoegen zul je als je baart. Je zult je man begeren, en hij zal over je heersen.’
Tegen de mens zei Hij: ‘Je hebt geluisterd naar je vrouw, gegeten van de boom die Ik je had verboden. Vervloekt is de akker om wat jij hebt gedaan, zwoegen zul je om ervan te eten, je hele leven lang. Dorens en distels zullen er groeien, toch moet je van zijn gewassen leven. Zweten zul je voor je brood, totdat je terugkeert tot de aarde, waaruit je bent genomen: stof ben je, tot stof keer je terug.’
De mens noemde zijn vrouw Eva; zij is de moeder van alle levenden geworden. 
De Heer God maakte voor de mens en zijn vrouw kleren van dierenvellen en trok hun die aan.
Toen zei de Heer God: ‘Nu is de mens aan Ons gelijk geworden, nu heeft hij kennis van goed en kwaad. Nu wil Ik voorkomen dat hij ook vruchten van de levensboom plukt, want als hij die zou eten, zou hij eeuwig leven.’ 
Daarom stuurde Hij de mens weg uit de tuin van Eden om de aarde waaruit hij was genomen te gaan bewerken. 
En nadat Hij hem had weggejaagd, plaatste Hij ten oosten van de tuin van Eden de cherubs en het heen en weer flitsende, vlammende zwaard. Zij moesten de weg naar de levensboom bewaken.

Tussenzang: Psalm 90, 2-6 + 12-13

Refr.: Heer, Ontferm u over uw dienaren.

Nog voor de bergen waren geboren,
voor U aarde en land had gebaard –
U bent, o God, van eeuwigheid tot eeuwigheid.
U doet de sterveling terugkeren tot stof
en zegt: ‘Keer terug, mensenkind.’

Duizend jaar zijn in uw ogen
als de dag van gisteren die voorbij is,
niet meer dan een wake in de nacht.

U vaagt ons weg als slaap
in de morgen, als opschietend gras
dat ontkiemt in de morgen en opschiet,
en ’s avonds verwelkt en verdort.

Leer ons zo onze dagen te tellen
dat wijsheid ons hart vervult.
Keer u tot ons, Heer – hoe lang nog?
Ontferm u over uw dienaren.

Vers voor het evangelie (Fil 2, 15-16)

Alleluia.
Schitter als sterren aan de hemel
en houd daarbij vast
aan het woord dat leven brengt.
Alleluia.

Uit het evangelie volgens Marcus 8, 1-10

Toen er op een keer weer een grote menigte bijeen was, en ze niets meer te eten hadden, riep Hij de leerlingen bij zich en zei tegen hen: ‘Ik heb medelijden met al die mensen, want ze zijn nu al drie dagen bij Me en hebben niets te eten. Als Ik hen met een lege maag naar huis stuur, raken ze onderweg uitgeput; sommigen zijn immers van ver gekomen.’ 
Zijn leerlingen antwoordden: ‘Maar hoe zou iemand hen hier, in deze verlatenheid, van genoeg brood kunnen voorzien?’ 
Hij vroeg hun: ‘Hoeveel broden hebben jullie?’
‘Zeven,’ antwoordden ze. 
Hij zei tegen de mensen dat ze op de grond moesten gaan zitten; Hij nam de zeven broden, sprak het dankgebed uit, brak de broden en gaf ze aan de leerlingen om ze aan de mensen uit te delen, en dat deden ze. Ze hadden ook een paar kleine vissen bij zich; Hij sprak er het zegengebed over uit en zei dat ze ook de vissen moesten uitdelen. 
De mensen aten tot ze verzadigd waren; de leerlingen haalden op wat er van het eten overschoot: zeven manden vol. Er waren ongeveer vierduizend mensen.
Toen stuurde Hij hen weg.
Meteen daarna stapte Hij met zijn leerlingen in de boot en vertrok naar het gebied van Dalmanuta. 

Van Woord naar leven

EEN STEM DIE VERDEELT
(Bij Gen 3, 9-24)

Onderstaande overweging is van de hand van aartsbisschop Vincenzo Paglia, ontleend aan ‘Het Woord van God elke dag – 2025’, uitgegeven bij Otheo / Sant’Egidio

God had de man en de vrouw in de tuin doen wonen en hun gezegd dat zij van alle vruchten mochten eten, behalve van die van de boom in het midden van de tuin. Zij luisterden echter niet naar het woord van God en lieten zich verleiden door een vreemde stem, die van de slang, de stem van de afgod, van het kwaad.

Deze stem klinkt overtuigend in het dagelijks leven. Ze kan weerklinken uit ons eigen hart wanneer ze ons bijvoorbeeld aanspoort om hoogmoedig te zijn, of wanneer ze onze zelfvoldaanheid streelt of ons wijsmaakt dat alles binnen handbereik ligt. Hoe dan ook, ze verleidt ons om ons op onszelf te concentreren. Je zou kunnen zeggen dat het de stem is die het ego wil opblazen.

Het is ook de stem die weerklinkt in de valse profeten, in hen die rijkdom, welzijn en succes voorstellen als idealen van het leven. Die stem spreekt bedrieglijke woorden en wil uiteindelijk niets anders dan ons van de Heer losmaken. Het voorstel van de verleider is eenvoudig: geloof de stem van God niet.

De erfzonde, of als je wil de oorsprong van elke zonde, ligt altijd in het gebrek aan vertrouwen in het Woord van God, in het gebrek aan luisterbereidheid en vooral in de verheffing van het eigen ego, in de eigen hoogmoed. Luisteren naar de verleider doet de mens zijn vriendschap met God en de wederzijdse solidariteit verliezen.

Adam en Eva, die meenden alles zelf beter te weten en het alleen af te kunnen, zagen dat ze naakt waren, en werden bang. En ze beschuldigden elkaar. Hoogmoed scheidt ons van de vriendschap met God en vervreemdt ons van elkaar. Los van de Heer ontdekt ieder van ons zijn ellendigheid en broosheid, worden wij teruggeworpen op onszelf in eenzaamheid en conflicten. Adam en Eva verborgen zich voor God, maar Hij bleef van hen houden en voor hen zorgen.

Laten we bidden

Heer,
U hebt ons geroepen tot vriendschap met U,
maar vaak laten wij ons misleiden
door stemmen die ons wegleiden van uw waarheid.
Verlos ons van hoogmoed en zelfzucht,
opdat wij U met een nederig hart zoeken
en uw Woord vertrouwen.
Schenk ons kracht om verleiding te weerstaan,
wijsheid om uw stem te herkennen,
en liefde om in verbondenheid met U
en met elkaar te leven.
Blijf ons leiden en omhullen met uw genade,
want zonder U dwalen wij in duisternis.
In uw naam.
Amen.

Geliefde mensen, laten we de stem van de waarheid omarmen en niet zwichten voor de schijn van zelfgenoegzaamheid. In nederigheid en geloof vinden we de weg naar echte vrijheid en gemeenschap met God en elkaar. Laten we ook bidden voor paus Franciscus die vanwege bronchitis is opgenomen in het ziekenhuis. Moge God hem diep zegenen.
Een vredevol weekend,
kris


Om mee op weg te gaan

Probeer vandaag de tijd te nemen om, vanuit de eerste lezing, diep in jezelf te kijken. Stel jezelf de vraag: waar laat ik me leiden door stemmen die mij van Gods waarheid afhouden? Hoe komt het dat trots en zelfgenoegzaamheid soms de plaats innemen van overgave en vertrouwen in de Heer? Geef ik voldoende ruimte aan het contempleren van zijn Woord, zodat ik niet alleen zijn stem hoor, maar me er ook biddend aan toevertrouw?


Blog ‘Van Woord naar leven’

Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.

Klik hier voor de blog.

Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.

 

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.