woensdag na de Openbaring van de Heer
De lezingen van vandaag leggen een rode draad bloot: Gods liefde en aanwezigheid dragen ons, zowel in ons persoonlijke leven als in onze relaties met anderen. Johannes roept op om ‘in God’ te blijven en alzo ook te beminnen, zodat zijn liefde in ons tot volmaaktheid komt. Het evangelie spreekt over vertrouwen op Jezus, bijzonder op momenten van angst en tegenwind. Beide teksten nodigen uit om vanuit Gods liefde te leven.
Ricky zal in ‘Van Woord naar leven’ dieper ingaan op de eerste lezing, vooral op wat het betekent lief te hebben vanuit de liefde van God.
Uit de eerste brief van Johannes 4, 11-18
Johannes nodigt ons uit om Gods liefde te weerspiegelen in onze liefde voor elkaar, waardoor zijn aanwezigheid en liefde in ons zichtbaar worden.
Geliefde broeders en zusters,
als God ons zo heeft liefgehad, moeten ook wij elkaar liefhebben. Niemand heeft God ooit gezien. Maar als we elkaar liefhebben, blijft God in ons en is zijn liefde in ons tot volmaaktheid gekomen. Dat wij in Hem blijven en Hij in ons, weten we doordat Hij ons heeft laten delen in zijn Geest.
En we hebben zelf gezien waarvan we nu getuigen: dat de Vader zijn Zoon gezonden heeft als redder van de wereld. Als iemand belijdt dat Jezus de Zoon van God is, blijft God in hem en blijft hij in God.
Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is liefde. Wie in de liefde blijft, blijft in God, en God blijft in hem.
Zo is de liefde bij ons tot volmaaktheid gekomen, en daardoor kunnen we op de dag van het oordeel vol vertrouwen zijn, want hoewel wij nog in deze wereld zijn, zijn we als Jezus.
De liefde laat geen ruimte voor angst; volmaakte liefde sluit angst uit, want angst veronderstelt straf. In iemand die angst kent, is de liefde niet tot volmaaktheid gekomen.
Tussenzang Ps 72, 1-2 + 10 + 12-13
Refr.: Alle volken, prijs de Heer.
Geef, o God, uw wetten aan de koning,
uw gerechtigheid aan de koningszoon.
Moge hij uw volk rechtvaardig besturen,
uw arme volk naar recht en wet.
De koningen van Tarsis en de kustlanden,
laten zij hem geschenken brengen.
De koningen van Seba en Saba,
laten ook zij hem schatting afdragen.
Hij zal bevrijden wie arm is en om hulp roept,
wie zwak is en geen helper heeft.
Hij ontfermt zich over weerlozen en armen,
wie arm is, redt hij het leven.
Vers voor het evangelie (Mt 4, 23)
Alleluia.
Jezus verkondigde het goede nieuws
over het koninkrijk
en genas iedere ziekte
en elke kwaal onder het volk.
Alleluia.
Uit het evangelie volgens Marcus 6, 45-52
Dit evangelie vertelt hoe Jezus, na de broodvermenigvuldiging, zijn leerlingen te hulp kwam door over het water naar hen toe te lopen en hen moed in te spreken. Het nodigt ons uit te vertrouwen op Jezus’ aanwezigheid en kracht, vooral in momenten van angst en tegenwind.
Na de broodvermenigvuldiging gelastte Jezus zijn leerlingen in de boot te stappen en alvast naar de overkant te varen, naar Betsaïda; intussen zou Hijzelf de menigte wegsturen. Nadat Hij afscheid van de mensen had genomen, ging Hij de berg op om er te bidden.
Bij het vallen van de avond was de boot midden op het meer, en Hij was alleen aan land. Toen Hij zag dat de leerlingen door de hevige tegenwind maar nauwelijks vooruitkwamen, hoe hard ze ook roeiden, liep Hij tegen het einde van de nacht over het water naar hen toe, en Hij wilde hen voorbijlopen. Toen ze Hem over het water zagen lopen, dachten ze dat Hij een geestverschijning was en ze schreeuwden het uit. Ze hadden Hem allemaal gezien en raakten in paniek. Maar Hij sprak hen meteen aan en zei: ‘Houd moed! Ik ben het, wees niet bang.’ Hij stapte bij hen in de boot en de wind ging liggen.
Zijn leerlingen waren helemaal van hun stuk gebracht. Ze waren niet tot inzicht gekomen door wat er met de broden was gebeurd, doordat ze hardleers waren.
Van Woord naar leven
GOD IN ONS, WIJ IN HEM
(bij 1 Joh 4, 11-18)
Beste mensen, ‘Als God ons zo heeft liefgehad, moeten ook wij elkaar liefhebben.’ Zo luidt de openingszin van vandaag.
De liefde van God is mateloos groot. Het bijzondere is dat Hij ons betrekt in zijn liefdesplan voor alle mensen. Heb lief, zegt Hij, met de gave van mijn liefde in jullie, zodat de liefde zich verspreiden kan over de hele wereld.
Wij zijn deelgenoten geworden van zijn eigen liefde. Sterker nog. Onze liefde ís zijn liefde. Zijn liefde is in ons. En wij mogen Gods liefde uitdelen aan elkaar. Niet omdat wij dat plannetje zelf hadden gemaakt, maar omdat HIJ ons daartoe uitgenodigd heeft en ons daartoe heeft toegerust met zijn eigen liefde. Daar kunnen we met ons verstand niet bij. Het is wel een heel hoge post voor ons, kleine mensen. Maar Hij stuurt behalve zijn Zoon, ook nog zijn Geest. Waarom sputteren we dan soms tegen, of denken we dat we dat niet kunnen? We worden immers gecoacht!
God geeft zich aan ons, en wij geven ons aan Hem. Wij hoeven ons geen zorgen te maken of we er bekwaam genoeg voor zijn. Hoe troostend is het als Jezus en de Geest er ook nog zijn, om ons te vormen en bij te sturen in het liefhebben. Als God ons roept, hoeven we niet bang te zijn dat Hij ons vervolgens afkeurt. Hij kent ook onze zwakke kanten en aanvaardt onze goede wil. Je onvermogen en je tekorten in het liefhebben kun je voor hem neerleggen en Hij zal je in liefde weer aannemen. Je mag altijd opnieuw beginnen.
Bij een geboorte uit ménsen hebben we meteen een concreet beeld. Degenen die zelf ouders zijn, hebben vast duidelijke herinneringen bij beelden uit het geboorteproces. Kwam het kind op tijd? Was het gezond? Hoe blij waren we? Ook zullen we ons het gevoel herinneren van verwondering en intense vreugde op het moment waarin we het kind mochten koesteren in onze eigen armen, en ook het kloppen van het hartje waar mochten nemen.
Uit Gód geboren worden, is dat dan iets anders? In elk geval is een geboorte uit mensen allereerst een geboorte uit God. Het is dezelfde geboorte. Het zijn geen twee geboortes, maar ze vallen in elkaar. In dezelfde geboorte kan een opmerkzame geest die twee geboortes niet scheiden, wel onderscheiden., Het is een samenwerkingsverband tussen God en de mens. Misschien denken we aan de doopplechtigheid met bijbehorende rituelen. Toch denk ik dat voor de kinderen die niet gedoopt zijn, hetzelfde geldt. Elk kind is uit God geboren. Wij kunnen geen kinderen ‘maken’ zoals dat oneerbiedig wordt uitgedrukt. Ons aller Bron ligt in de Schepper van hemel en aarde. Wij zijn geroepen om in zijn liefde binnen te treden en in hechte verbondenheid met Hem ook vruchtbaar te worden voor zijn Rijk, door Hem te bedanken en enkel door ieder ander lief te hebben met heel je hart, zoals Hij óns lief heeft.
Als iemand belijdt dat Jezus de Zoon van God is, blijft God in hem en blijft hij in God.
Kies bijvoorbeeld voor je meditatie de woorden blijft God in hem en blijft hij in God, dan heb je al meer dan genoeg meditatiestof om er dagen, weken, maanden mee bezig te zijn. Die woorden zijn onuitputtelijk.
Ze staan er in de mannelijke vorm, maar verander ze gerust tot de vrouwelijke woorden als je een vrouw bent: blijft God in haar en blijft zij in God. Zo komt dan de inhoud misschien verrassend dichterbij.
Laten we bidden
Vader, dank U voor het leven,
dank U dat we uit U geboren zijn
en dat we U mogen volgen,
aan de hand van Jezus
en geleid door hun beider Geest.
Dank U voor uw liefde die
ons is ingestort
en sta ons bij als we ook anderen
uw liefde mogen schenken,
door Jezus, Uw Zoon.
Amen
Beste mensen, niet tobben over woorden die we niet kunnen bevatten. Vertrouw je maar toe aan de werking van de Geest die helderheid kan schenken waar begrippen te groot voor ons zijn.
Ricky
Om mee op weg te gaan
Voel je vertrouwen in jezelf om zo’n hoge roeping als het mogen doorgeven van de liefde van God? Weet dat Hij het is die je roept en die het waar kan maken. Het gaat altijd om de liefde die je daartoe gegeven wordt.
Welke woorden zou je uit deze Brief van Johannes willen kiezen om heel stil bij te worden?
Je zou ze op kunnen schrijven en ergens neerleggen op een mooie plek in huis waar je ze regelmatig ziet.
Blog ‘Van Woord naar leven’
Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.
Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.
De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.