woensdag in week 7 door het jaar

De lezingen van vandaag benadrukken de weg van wijsheid en openheid in het geloof. In het boek Wijsheid van Jezus Sirach wordt beschreven hoe wijsheid leidt tot eer en zegen, maar ook uitdagingen met zich meebrengt die iemand vormen en versterken. In het evangelie leert Jezus dat wie in zijn naam handelt, niet uitgesloten mag worden, want iedereen die niet tegen Hem is, staat uiteindelijk aan zijn kant.

Uit het boek Wijsheid van Jezus Sirach 4, 11-19

De wijsheid verhoogt de eer van haar kinderen en is wie haar zoekt tot steun. Wie haar bemint, bemint het leven, wie haar in alle vroegte zoekt, wordt van vreugde vervuld. Wie haar bezit, verwerft eer, waar ze komt geeft de Heer zijn zegen. Wie haar dient, dient de Heilige, wie haar bemint, wordt door de Heer bemind. Wie naar haar luistert, zal rechtspreken over de volken, wie acht op haar slaat, voelt zich veilig in zijn woning. Wie op haar vertrouwt, zal haar verwerven, en zijn nageslacht zal haar bezitten.
In het begin brengt zij hem op een kronkelige weg, ze wekt angst en ontzetting in hem. Ze pijnigt hem met haar onderricht, totdat ze vertrouwen in hem stelt; ze beproeft hem met haar voorschriften. Maar dan brengt zij hem op de rechte weg, ze zal hem vreugde schenken en verborgen dingen onthullen. Als hij afdwaalt laat ze hem achter, zodat hij ten val komt.

Tussenzang: Psalm 119, 165 + 168 + 171-172 + 174-175

Refr.: Groot is de vrede voor wie uw wet beminnen.

Groot is de vrede voor wie uw wet beminnen,
zij vinden geen hindernis op hun weg.
Ik houd mij aan uw regels en richtlijnen,
al mijn wegen zijn U bekend.

Laten mijn lippen overvloeien van lof,
want U onderwijst mij in uw wetten,
Laat mijn tong uw woord bezingen,
want al uw geboden zijn rechtvaardig.

Ik verlang ernaar dat U mij redt, Heer,
uw wet verheugt mij.
Moge mijn ziel leven en U loven,
mogen uw voorschriften mijn hulp zijn.

Vers voor het evangelie (1 Petr 1, 25)

Alleluia.
Het woord van de Heer
houdt eeuwig stand;
dit woord is het evangelie
dat u verkondigd is.
Alleluia.

Uit het evangelie volgens Marcus 9, 38-40

Johannes zei tegen Jezus: ‘Meester, we hebben iemand gezien die in uw naam demonen uitdreef en we hebben geprobeerd hem dat te beletten omdat hij zich niet bij ons wilde aansluiten.’
Jezus zei: ‘Belet het hem niet. Want iemand die een wonder verricht in mijn naam kan onmogelijk het volgende moment kwaad van Mij spreken. Wie niet tegen ons is, is voor ons.’

Van Woord naar leven

WIE HAAR IN ALLE VROEGTE ZOEKT…
(Bij Sir 4,11-19)

Beste mensen, vandaag gaan we verder op zoek naar wijsheid aan de hand van het boek Jezus Sirach, een wijs man uit Jeruzalem. Hij wil de lezers in 51 hoofdstukken levenswijsheid meegeven als een zorgzame vader. Op welke bladzijde je het boek ook openslaat, overal vind je raadgevingen. In feite is het een boek om mensen te bemoedigen in moeilijke tijden. Het werd geschreven tussen 190 en 170 voor Christus. Dat was een tijd waarin het Joodse volk zeer onderdrukt werd en zeker bemoediging kon gebruiken.

Wat me opvalt is dat er iemand aan het woord is die levenservaring heeft en daarvan uit wil delen, betrokken op de mensen die zijn pad kruisen, betrokken ook op de maatschappij. Dus praktijkonderwijs. Veel raadgevingengaan over het gewone menselijke verkeer, dat is immers van alle tijden, de eeuwen door. Hoe gaan we met elkaar om? Wat zijn lastige kwesties tussen mensen onderling? Hoe kun je die op een gezonde wijze hanteren?

Het stukje van vandaag zou ik in tweeën willen delen, waarvan het eerste deel heel positief en mooi klinkt en het tweede deel vooral waarschuwend is. In de verzen 11 tot en met 16 is onze raadgever vol lof over de wijsheid die niet alleen dichtbij goede dingen tot stand brengt, maar zelfs dat mensen die de raad opvolgen, over volken mogen rechtspreken en tot in het nageslacht invloed kunnen uitoefenen. Als we bedoelde wijsheid in ons meedragen, en ernaar luisteren, dan worden we door de Heer bemind, zo staat er, en delen we in zijn eigen Wijsheid. Dat is een prachtige belofte.
In de volgende verzen horen we een voorzichtiger toon. Valkuilen zijn er altijd in onze levens, we tuimelen er ook weleens in.

De ‘wijsheid’ kan je ook een beetje op een dwaalspoor brengen en je op de proef stellen. Dan is het zaak om in de gaten te krijgen waardoor je op die dwaalweg terecht bent gekomen, en hoe je weer de rechte weg terug zou kunnen vinden. Angst is bijvoorbeeld een dwaalweg en zelfs zodanig dat de eerder ontvangen wijze lessen verloren kunnen gaan.

Wat herkennen we van dit alles? Het eerste deel van deze tekst maakt ons blij, het lijkt wel bijna onmogelijk dat wij die verheven wijsheid al in ons dragen. We herkennen echter soms ook dat we niet weten wat wijs is in bepaalde omstandigheden. We twijfelen wel eens aan onszelf als het over grote beslissingen gaat, of als we de zaak niet vertrouwen.  Of er komt te veel tegenwerking, waardoor we lam worden gelegd. In dat geval is het goed, niet alleen om over een probleem een nachtje te slapen, maar om ook zelf als het ware terug te treden, en je niet-weten neer te leggen voor DE WIJSHEID. Geen van ons heeft de wijsheid in pacht. We bezitten uit onszelf geen wijsheid. We mogen ons de wijsheid nooit toe-eigenen.

Laten we bidden

Wijze, en liefdevolle Vader,
wij willen U danken
dat U aanwezig bent in onze levens.
Wij danken U voor alle wijsheid
die U ons in het verleden gegeven hebt.
Soms rechtstreeks,
vaak ook door onze ouders
of andere wijze mensen op onze levensweg.
Wij vragen U vergeving
voor de keren dat we afgedwaald zijn
van uw wegen van wijsheid.
U hebt ons altijd voorzichtig
weer teruggeleid naar Uzelf,
de bron van alle wijsheid.
Wil ons begeleiden op onze verdere zoektocht,
door Jezus, uw Zoon,
de beste Wijsheidsleraar ooit!
Amen! Ja, amen!

Beste mensen, ik wens jullie toe dat je dagelijks tijd kunt nemen om te luisteren naar de ruimte die er is in de stilte van je hart, en dat je nooit je zoektocht zult opgeven.
Ricky


Suggesties voor onderweg

Overweeg het vervolg van de zin die boven deze overweging staat: ‘wie haar in alle vroegte zoekt…, wordt van vreugde vervuld.’
Ben je in staat om je ’s morgens een moment te gunnen om zoekend je dag te beginnen? En voel je dan ook dat je er blij van wordt?
Komt er schaamte in je naar boven omdat het bijvoorbeeld niet lukt, wat doe je dan met die schaamte? Ontevreden zijn over jezelf? Of je schaamte in Gods hand neerleggen en vragen om kracht (al is het maar voor deze ene dag), om een wijze man of vrouw te durven zijn, omwille van de Wijsheid zelf?


Blog ‘Van Woord naar leven’

Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.

Klik hier voor de blog.

Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.

 

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.