woensdag in week 32 door het jaar

Uit de brief van Paulus aan Titus 3, 1-7

Dierbare,
herinner allen eraan dat ze overheid en gezag moeten erkennen en gehoorzaam moeten zijn, bereid om altijd het goede te doen, dat ze van niemand mogen kwaadspreken, vredelievend en vriendelijk moeten zijn en zich tegenover alle mensen steeds zachtmoedig moeten gedragen.
Ook wij waren eens onverstandig, ongehoorzaam, op de verkeerde weg, slaaf van allerlei begeerten en lusten. Ons leven stond in het teken van boosaardigheid en afgunst, we verafschuwden en haatten elkaar. Maar toen zijn de goedheid en mensenliefde van God, onze redder, openbaar geworden en heeft Hij ons gered, niet vanwege onze rechtvaardige daden, maar uit barmhartigheid. Hij heeft ons gered door het bad van de wedergeboorte en de vernieuwende kracht van de heilige Geest, die Hij door Jezus Christus, onze redder, rijkelijk over ons heeft uitgegoten. Zo zijn wij door zijn genade rechtvaardig verklaard en krijgen we deel aan het eeuwige leven waarop onze hoop gericht is.

Tussenzang: Ps 23, 1-6

Refr.: De Heer is mijn herder, het ontbreekt mij aan niets.

De Heer is mijn herder,
het ontbreekt mij aan niets.
Hij laat mij rusten in groene weiden
en voert mij naar vredig water.

Hij geeft mij nieuwe kracht
en leidt mij langs veilige paden
tot eer van zijn naam.

Al gaat mijn weg
door een donker dal,
ik vrees geen gevaar,
want U bent bij mij,
uw stok en uw staf,
zij geven mij moed.

U nodigt mij aan tafel
voor het oog van de vijand,
U zalft mijn hoofd met olie,
mijn beker vloeit over.

Geluk en genade volgen mij
alle dagen van mijn leven,
ik verblijf in het huis van de Heer
tot in lengte van dagen.

Vers voor het evangelie (Kol 3, 16a + 17c)

Alleluia.
Het woord van Christus
moge in volle rijkdom onder u wonen;
dank God de Vader door Hem.
Alleluia.

Uit het evangelie volgens Lucas 17, 11-19

Op weg naar Jeruzalem trok Jezus door het grensgebied van Samaria en Galilea. Toen Hij daar een dorp wilde binnengaan, kwamen Hem tien mensen tegemoet die door een huidziekte onrein waren; ze bleven op een afstand staan.
Ze verhieven hun stem en riepen: ‘Jezus, meester, heb medelijden met ons!’
Toen Hij hen zag, zei Hij tegen hen: ‘Ga u aan de priesters laten zien.’
Terwijl ze gingen werden ze gereinigd.
Een van hen, die zag dat hij genezen was, keerde terug en loofde God met luide stem. Hij viel neer aan Jezus’ voeten om Hem te danken. Het was een Samaritaan.
Toen zei Jezus: ‘Zijn er niet tien gereinigd? Waar zijn de negen anderen? Wilde niemand anders terugkomen om God eer te bewijzen dan alleen deze vreemdeling?’
Hij zei tegen de Samaritaan: ‘Sta op en ga. Uw geloof heeft u gered.’

Van Woord naar leven

GENEZING VOORBIJ HET ZICHTBARE
(Bij Lc 17, 11-19)

Dit evangelie nodigt ons uit om na te denken over het wonder van zowel dankbaarheid als geloof. Tien mensen stonden samen aan de rand van de samenleving, gescheiden van anderen door hun ziekte en hun status als ‘onreinen’. Op een beslissend moment, op een grensgebied tussen Samaria en Galilea, ontmoeten ze Jezus, die zowel met Jood als Samaritaan medelijden heeft. Hun roep klinkt eenvoudig maar krachtig: ‘Meester, heb medelijden met ons!’

Jezus geneest hen niet direct, maar stuurt hen naar de priesters, zoals voorgeschreven in de Wet. Hun genezing vindt plaats onderweg – in een beweging van gehoorzaamheid en geloof. Wat een vreugde moet het hen gegeven hebben om zich reeds onderweg genezen te weten.

Toch is het slechts één van de tien die, in plaats van door te lopen naar de priester, zich omdraait en naar Jezus terugkeert. Deze man, een Samaritaan, erkent niet alleen zijn genezing, maar herkent ook de bron ervan. Hij ziet en begrijpt wat er werkelijk is gebeurd. Zijn reactie gaat verder dan vreugde om zijn fysieke genezing; hij keert terug om God te prijzen en werpt zich aan Jezus’ voeten neer. Hij komt om te danken, om zijn geloof te belijden, en zo verbindt hij zich dieper met Degene die zijn leven heeft aangeraakt.

Jezus’ woorden aan deze ene man spreken tot de kern van het evangelie: ‘Uw geloof heeft u gered.’ De dankbaarheid van de man is geen beleefdheidsformule, maar een daad van geloof die de geestelijke diepte van zijn genezing onthult. De genezing van zijn lichaam was een geschenk, maar zijn geloof, zijn openheid voor het ontvangen van genade, gaf hem een nieuw leven, een nieuwe bestemming.

Hieruit mogen we leren dat het ontvangen van Gods genade slechts het begin is. Het ware wonder ligt in ons antwoord: in onze bereidheid om ons bewust te worden van het geschenk én om in geloof te reageren. Wanneer wij ons omkeren, net als deze Samaritaan, en de bron van ons bestaan erkennen, vindt er een genezing plaats die verder gaat dan het zichtbare.

Het geloof dat de Samaritaan toont, is het geloof dat ons redt: een geloof dat niet alleen aanneemt, maar ook erkent en zichzelf schenkt.

Laten we bidden

Goede God,
U die ons aanraakt met helende kracht,
maak ons bewust van uw aanwezigheid in ons leven.
Geef ons de moed om in eenvoud op U te vertrouwen,
en om te erkennen waar uw hand ons heeft geleid.
Mogen wij ons wenden naar U,
niet alleen om U te danken,
maar om U in de diepte te vinden;
in nederige overgave aan U.
Moge zo ons geloof groeien,
als antwoord op uw genade.
Door Christus, onze Heer.
Amen.

Geliefde mensen, moge dankbaarheid en overgave ons leven ten diepste kleuren.
In diepe verbondenheid,
kris


Om mee op weg te gaan

Neem de tijd om terug te blikken op je leven en na te gaan waar de Heer je heeft aangeraakt. Vraag jezelf of deze aanraking je niet alleen tot een dankbaar mens heeft gemaakt, maar ook tot een dieper gelovig mens – iemand die zich meer en oprecht heeft gegeven aan de Heer.


Blog ‘Van Woord naar leven’

Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.

Klik hier voor de blog.

Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.

 

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.