woensdag in week 28 door het jaar
Uit de brief van Paulus aan de Galaten 5, 18-25
In deze lezing nodigt Paulus ons uit om ons leven niet te laten bepalen door wereldse verlangens, maar door de Geest van God. Hij schetst de tegenstelling tussen de destructieve praktijken van de menselijke natuur en de vruchtbare eigenschappen die de Geest in ons voortbrengt.
Broeders en zusters,
wanneer u door de Geest geleid wordt, bent u niet onderworpen aan de wet. De praktijken waartoe de aardse begeerte aanzet zijn bekend: ontucht, zedeloosheid en losbandigheid, afgoderij en toverij, vijandschap, tweespalt, jaloezie en woede, gekonkel, geruzie en rivaliteit, afgunst, bras- en slemppartijen, en nog meer van dat soort dingen. Ik herhaal de waarschuwing die ik u al eerder gaf: wie zich aan deze dingen overgeven, zullen geen deel hebben aan het koninkrijk van God. Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Er is geen wet die daar iets tegen heeft.
Wie Christus Jezus toebehoort, heeft zijn aardse natuur met alle hartstocht en begeerte aan het kruis geslagen. Als we leven door de Geest, laten we de Geest dan ook volgen.
Tussenzang: Ps 1, 1-4 + 6
Refr.: Wie U volgt, Heer, zal het levenslicht zien.
Gelukkig de mens
die niet meegaat met wie kwaad doen,
die de weg van zondaars niet betreedt,
bij spotters niet aan tafel zit,
maar vreugde vindt in de wet van de Heer
en zich verdiept in zijn wet, dag en nacht.
Hij zal zijn als een boom,
geplant aan stromend water.
Op tijd draagt hij vrucht,
zijn bladeren verdorren niet;
Alles wat hij doet komt tot bloei.
Zo niet de wettelozen!
Zij zijn als kaf
dat verwaait in de wind.
De Heer beschermt de weg
van de rechtvaardigen,
de weg van de wettelozen loopt dood.
Vers voor het evangelie (cfr Ef 1, 17-18)
Alleluia.
De God van onze Heer Jezus Christus
moge ons innerlijk oog verlichten
om te zien hoe groot de hoop is
waartoe Hij ons roept.
Alleluia.
Uit het evangelie volgens Lucas 11, 42-46
Jezus uit scherpe kritiek op de farizeeën en wetgeleerden, die uiterlijke vroomheid tonen maar de essentie van gerechtigheid en liefde verwaarlozen. Hij confronteert hen met hun hypocrisie en roept op tot een authentieke geloofspraktijk, waarin de liefde tot God centraal staat.
Jezus sprak:
‘Wee jullie farizeeën, want jullie geven tienden van munt, wijnruit en andere kruiden, maar gaan voorbij aan de gerechtigheid en de liefde tot God; je zou het een moeten doen zonder het andere te laten. Wee jullie farizeeën, want jullie zitten graag op een ereplaats in de synagoge en willen eerbiedig begroet worden op het marktplein. Wee jullie, want jullie zijn als ongemarkeerde graven, waar de mensen overheen lopen zonder het te weten.’
Daarop zei een wetgeleerde tegen Hem: ‘Meester, door die dingen te zeggen beledigt U ook ons.’
Maar Jezus zei: ‘Wee ook jullie, wetgeleerden! Want jullie leggen de mensen ondraaglijke lasten op, maar raken die zelf met geen vinger aan.’
Van Woord naar leven
LEVEN VAN BINNEN NAAR BUITEN
(Bij Galaten 5, 18-25)
In het hart van ons bestaan schuilt een diep verlangen om werkelijk te leven, niet aan de oppervlakte, maar vanuit de kern van ons wezen. De weg naar dat leven begint wanneer we in stilte afdalen in onszelf, weg van de ruis en de roep van aardse verlangens. Het is daar, in die diepte, dat we de warme gloed van de heilige Geest mogen ervaren, die ons verbindt met God en ons leert wie we zijn in het licht van zijn liefde.
Innerlijk gebed, een gebed dat niet zozeer woorden vraagt, maar een houding van aandacht en overgave, opent ons hart voor de Geest. Hier worden we aangespoord om van binnenuit te leven, niet geleid door wetten of regels, maar door de Geest die ons beweegt in liefde en vrede. Vanuit deze innerlijke stilte kunnen we de vruchten beleven die de Geest in ons wil laten groeien: liefde, vreugde, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. Het zijn gaven die zich van binnen naar buiten ontvouwen, zoals een bron die uit de diepte omhoog stroomt om de dorst van onze ziel te lessen.
Als we zo in eenheid met Christus leven – want daartoe wil de Geest ons bewegen -, ontstaat een vreugde en een vrede die standhoudt. Het innerlijk gebed is de poort tot die eenheid, een ruimte waar de Geest ons leidt en omvormt tot mensen die in de volheid van het leven wandelen. Zo worden we als bomen, stevig geworteld in de liefde van God, waarvan de vruchten overvloedig zijn, vruchten die de wereld om ons heen mogen voeden.
Laten we bidden
Heilige Geest,
leid ons in de stilte naar de diepte van ons hart,
opdat wij – vanuit uw heilige gloed –
mogen leven in eenheid met Christus.
Mogen wij alzo de liefde van God belichamen
voor alle mensen die Hij ons toevertrouwt.
Door Christus, onze Heer.
Amen.
Geliefde mensen,
moge de vrede van de Geest ons binnenleiden in het leven van de Heer, opdat we, verenigd in Hem, Gods liefde mogen zijn.
Ik wens het jullie van harte toe.
Genegen, kris
Om mee op weg te gaan
Neem de tijd om te reflecteren op wie je werkelijk bent, wat God voor je droomt en wat Hij met jou voorheeft. Doe dit biddend, met een open hart, terwijl je in jezelf afdaalt en je wentelt in de gloed van de Geest. Laat je gebed borrelen en laat de vrede stromen. En leef.
Blog ‘Van Woord naar leven’
Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.
Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.
De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.