vrijdag in week 2 van de advent
Uit de profeet Jesaja 48, 17-19
Jesaja benadrukt hoe God als bevrijder zijn volk onderricht en leidt, met de belofte van vrede, gerechtigheid en blijvende zegen voor wie zijn geboden volgt.
Dit zegt de Heer, je bevrijder, de Heilige van Israël: Ik ben de Heer, jullie God, die jullie onderricht in je eigen belang, die jullie leidt op de weg die je gaat. Luisterde je maar naar mijn geboden, dan zou je vrede zijn als een rivier, en je gerechtigheid als de golven van de zee. Je nageslacht zou zijn als het zand, je nazaten ontelbaar als zandkorrels. Je naam zou nooit worden uitgewist, maar voor altijd bij Mij voortleven.
Tussenzang: Ps 1, 1-6
Refr.: Wie U volgt, Heer, zal het licht van het leven bezitten.
Gelukkig de mens
die niet meegaat met wie kwaad doen,
die de weg van zondaars niet betreedt,
bij spotters niet aan tafel zit,
maar vreugde vindt in de wet van de Heer
en zich verdiept in zijn wet, dag en nacht.
Hij zal zijn als een boom,
geplant aan stromend water.
Op tijd draagt hij vrucht,
zijn bladeren verdorren niet.
Alles wat hij doet komt tot bloei.
Zo niet de wettelozen!
Zij zijn als kaf
dat verwaait in de wind.
Wettelozen houden niet stand
waar recht heerst,
zondaars niet in de kring
van de rechtvaardigen.
De Heer beschermt
de weg van de rechtvaardigen,
de weg van de wettelozen
loopt dood.
Vers voor het evangelie
Alleluia.
Hij komt als Koning en Heer van de aarde.
Het juk van de ballingschap zal Hij verbrijzelen.
Alleluia.
Uit het evangelie volgens Matteüs 11, 16-19
Het evangelie dat we beluisteren illustreert hoe Jezus de tegenstrijdigheid en hardnekkigheid van zijn generatie aankaart, terwijl Hij benadrukt dat Gods Wijsheid uiteindelijk altijd wordt bevestigd door haar vruchtbare uitwerking.
Jezus sprak tot de menigte:
‘Waarmee zal Ik deze generatie vergelijken? Ze lijkt op kinderen die op het marktplein zitten en elkaar toeroepen: “Toen we voor jullie op de fluit speelden, wilden jullie niet dansen, toen we een klaaglied zongen, wilden jullie niet rouwen.” Want toen Johannes kwam, en niet at en dronk, zei men: “Hij is door een demon bezeten.” Nu is de Mensenzoon gekomen, Hij eet en drinkt wel, en nu zegt men: “Kijk toch eens, wat een veelvraat, wat een dronkaard, die vriend van tollenaars en zondaars.” Maar de Wijsheid wordt door heel haar optreden in het gelijk gesteld.’
Van Woord naar leven
ONDERRICHT VAN HET HART
(Bij Jes 48, 17-19)
Ik geef jullie onderricht in je eigen belang. Zo lezen we vandaag bij de profeet Jesaja.
Gods onderricht gaat veel dieper dan enkel gericht zijn op een ‘weten hoe het moet’. Want wat dat laatste betreft: in ons hoofd weten we doorgaans maar al te goed wat er van ons verwacht wordt. En toch slagen we er vaak slechts ten dele in te doen wat God vraagt. De reden ligt meestal in het feit dat we ons moeilijk kunnen toevertrouwen aan het werkelijke onderricht dat God ons wil bieden: het onderricht van het hart.
Gods onderricht is namelijk niet in de eerste plaats gericht op een verstandelijk kennen of weten. Wat Hij verlangt, is ons in ontmoeting brengen met Hemzelf. Dit reikt veel verder dan een puur intellectuele vorm van leren.
Het gaat om eenwording, vereniging, een diepe intimiteit tussen God (in Christus) en ons. Dit ‘gaan met de Heer’, deze vertrouwelijke omgang met Hem, gaat zoveel dieper dan een verstandelijke kennis. Het is een ervaring van samensmelting die ons zal aanzetten om Gods liefde vruchtbaar te maken vanuit onze intimiteit met Christus.
De Heer tegemoet treden vraagt om je over te geven aan Gods onderricht zoals hierboven beschreven. Laten we daarom innerlijk stil worden, met een luisterend en aandachtig hart, om zo in zijn aanwezigheid te treden. Om van Hem te ontvangen, om vanuit Hem te geven, en om ieder die Hij aan ons toevertrouwt in liefde te omarmen.
Het is in de stilte dat we ons hart openen voor Gods aanwezigheid, en dat Hij de ruimte vindt om ons te onderrichten op een manier die onze ziel werkelijk raakt. Stilte is geen leegte; het is een volheid waarin we onszelf kunnen verliezen en tegelijkertijd door God worden gevonden. Het is een ruimte – vaak zonder woorden – waar we Hem mogen ervaren zoals Hij werkelijk is: als een levende aanwezigheid, een bron van liefde en leven.
Door deze innerlijke stilte wordt ons hart een vruchtbare grond waar Gods genade kan ontkiemen. In die ontmoeting worden wij vernieuwd, en vanuit die vernieuwing worden we geroepen om zijn liefde uit te dragen. Mogen we daarom steeds opnieuw de stilte zoeken, om God te ontmoeten en door Hem veranderd te worden.
Laten we bidden
Heilige Geest,
U die onze harten raakt
en ons binnenleidt in Christus,
vervul ons met uw heilige gloed
en leer ons te luisteren
naar zijn stil onderricht
als een ware godsontmoeting.
Vandaag en alle dagen van ons leven.
Amen.
Geliefde mensen, laten we de innerlijke stilte koesteren als een bedding om naar God te luisteren.
Een toegewijde vrijdag,
kris
Om mee op weg te gaan
Het Bijbelcitaat van vandaag, ontleend aan Psalm 25, luidt: ‘Wijs mij de weg van uw waarheid en onderricht mij.’ Neem deze woorden mee in je gedachten, of schrijf ze op een papiertje, en laat ze je begeleiden tijdens momenten van stilte: in expliciet gebed, tijdens een wandeling, in de stilte van je hart bij het afwassen, of terwijl je wacht op het perron voor de trein. Laat deze woorden je brengen in de gloed van de Geest, die je in staat stelt de Heer te beluisteren en van Hem te leren.
Blog ‘Van Woord naar leven’
Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.
Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.
De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.