vrijdag in week 10 door het jaar
Uit het eerste boek Koningen 19, 9a + 11-16
Ook een profeet kan vastzitten, het helemaal niet meer zien, twijfelen aan zijn God. Op zulk een ogenblik kan het zijn dat God zich opnieuw aan hem openbaart; niet in een storm, niet in vuur, maar in de stilte of het suizen van een zachte bries. Dan krijgt de profeet een nieuwe opdracht: hij ziet opnieuw de weg naar God in de mensen.
Toen Elia bij de berg Horeb kwam ging hij een grot binnen om er de nacht door te brengen.
‘Kom naar buiten,’ zei de Heer, ‘en treed hier op de berg voor Mij aan.’
En daar kwam de Heer voorbij. Er ging een grote, krachtige windvlaag voor de Heer uit, die de bergen spleet en de rotsen aan stukken sloeg, maar in die windvlaag bevond de Heer zich niet. Na de windvlaag kwam er een aardbeving, maar in die aardbeving bevond de Heer zich niet. Na de aardbeving was er vuur, maar in dat vuur bevond de Heer zich niet. Na het vuur klonk het gefluister van een zachte bries. Toen Elia dat hoorde, sloeg hij zijn mantel voor zijn gezicht. Hij kwam naar buiten en ging in de opening van de grot staan.
Toen klonk een stem, die tegen hem zei: ‘Elia, wat doe je hier?’
Elia antwoordde: ‘Ik heb me met volle overgave ingezet voor de Heer, de God van de hemelse machten, maar de Israëlieten hebben uw verbond met hen naast zich neergelegd, uw altaren verwoest en uw profeten gedood. Ik ben als enige overgebleven, en nu hebben ze het ook op mijn leven voorzien.’
De Heer zei tegen Elia: ‘Keer terug en ga naar de woestijn van Damascus. Daar aangekomen moet je Hazaël tot koning van Aram zalven. Jehu, de zoon van Nimsi, moet je zalven tot koning van Israël, en Elisa, de zoon van Safat, uit Abel-Mechola, moet je tot je eigen opvolger zalven.’
Tussenzang: Ps 27, 7 + 8 + 9 + 13 + 14
Refr.: Uw nabijheid, Heer, wil ik zoeken.
Hoor mij, Heer, als ik tot U roep,
wees genadig en antwoord mij.
Mijn hart zegt U na:
‘Zoek mijn nabijheid!’
Uw nabijheid, Heer, wil ik zoeken,
verberg uw gelaat niet voor mij,
wijs uw dienaar niet af in uw toorn.
U bent mij altijd tot hulp geweest,
verstoot mij niet, verlaat mij niet,
God, mijn behoud.
Mag ik niet verwachten
de goedheid van de Heer te zien
in het land van de levenden?
Wacht op de Heer,
wees dapper en vastberaden,
ja, wacht op de Heer.
Vers voor het evangelie (Ps 95, 7c-8a)
Alleluia.
Luister naar de stem van de Heer
en wees niet halsstarrig.
Alleluia.
Uit het evangelie volgens Matteüs 5, 27-32
Niet alleen onze daden maar ook onze bedoelingen bepalen de morele waarde van ons christen-zijn. Het is trouwens typisch dat mensen hun bedoelingen voor hun eigen verdediging vlijtig aanhalen, terwijl ze bij het beoordelen van anderen meer kijken naar hun daden alleen. Deze algemene houding wordt toegelicht met het voorbeeld van de huwelijkstrouw.
Jezus sprak tot zijn leerlingen:
‘Jullie hebben gehoord dat gezegd werd: “Pleeg geen overspel.” Dit zeg Ik daarover: iedereen die naar een vrouw kijkt en haar begeert, heeft in zijn hart al overspel met haar gepleegd.
Als je rechteroog je ten val brengt, ruk het dan uit en werp het weg. Je kunt immers beter een van je lichaamsdelen verliezen dan dat heel je lichaam in de Gehenna geworpen wordt.
En als je rechterhand je ten val brengt, hak hem dan af en werp hem weg. Je kunt immers beter een van je lichaamsdelen verliezen dan dat je met je hele lichaam naar de Gehenna gaat.
Er werd gezegd: “Wie zijn vrouw verstoot, moet haar een scheidingsbrief meegeven.” Dit zeg Ik daarover: ieder die zijn vrouw verstoot om een andere reden dan ontucht, drijft haar tot overspel; en ook wie trouwt met een verstoten vrouw, pleegt overspel.’
Van Woord naar leven
OVER HET BELANG VAN DE STILTE
Vandaag lezen we over de ontmoeting van de profeet Elia met God. Elia bevindt zich op de berg Horeb, op zoek naar de aanwezigheid van de Heer, nadat Hij hem riep.
En daar kwam de Heer voorbij. Er ging een grote, krachtige windvlaag voor de Heer uit, die de bergen spleet en de rotsen aan stukken sloeg, maar in die windvlaag bevond de Heer zich niet. Na de windvlaag kwam er een aardbeving, maar in die aardbeving bevond de Heer zich niet. Na de aardbeving was er vuur, maar in dat vuur bevond de Heer zich niet. Na het vuur klonk het gefluister van een zachte bries. Toen Elia dat hoorde, sloeg hij zijn mantel voor zijn gezicht. Hij kwam naar buiten en ging in de opening van de grot staan.
We lezen hier dat God zich niet per se bevindt in de grootse en indrukwekkende manifestaties van natuurfenomenen. De krachtige wind, de aardbeving en het vuur — het zijn allemaal indrukwekkende verschijnselen, maar de Heer is daarin niet te vinden. Pas in het gefluister van een zachte bries komt de aanwezigheid van God naar voren.
Vaak zoeken we naar God in het buitengewone, in het lawaai en de drukte van ons leven. We verwachten dat zijn aanwezigheid gepaard gaat met grootse tekenen en wonderen. Maar de wijze waarop God verschijnt en ervaren wordt, leert ons dat Hij juist vaak te vinden is in de stilte.
Innerlijke stilte is de sleutel om Gods stem te kunnen horen. In een wereld die constant schreeuwt om aandacht, is het een uitdaging om momenten van stilte en rust te vinden rondom en in onszelf. Juist in die momenten van stilte kunnen we het gefluister van Gods aanwezigheid waarnemen.
Elia moest zijn mantel voor zijn gezicht slaan en naar buiten komen om de Heer te ontmoeten. Zo worden ook wij uitgenodigd om onze zorgen en afleidingen opzij te zetten en met een stille, waakzame geest God te zoeken.
Laten we, naast het belang van stilte opzoeken, ook de stilte toelaten in onszelf. Laten we tijd maken en trachten te luisteren naar het zachte gefluister van de Heilige Geest, die ons leidt en ons hart vervult met vrede en richting.
Laten we bidden
Vader,
wij bidden om wijsheid
om momenten van stilte te koesteren
om onder de leiding van uw Geest
uw aanwezigheid te doorvoelen.
In Christus, onze Heer.
Amen.
Geliefde mensen, laten we de rust in onzelf toelaten opdat we Gods leiding en vrede mogen ervaren.
Een gezegende dag gewenst.
kris
Om mee op weg te gaan
Op welke manieren kan ik mijn omgeving minder lawaaierig maken om Gods stem beter te kunnen horen?
Moet ik misschien mijn focus verschuiven van het buitengewone naar de eenvoudige en alledaagse tekenen van Gods aanwezigheid?
Blog ‘Van Woord naar leven’
Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.
Reacties worden geplaatst na moderatie om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen.
De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.