Tv-interview met Dirk De Wachter
“Het gaat slecht, maar verder gaat het goed,” zegt psychiater Dirk De Wachter aan de vooravond van een grote uitdaging. Er is bij hem uitgezaaide kanker ontdekt, de prognose is onduidelijk. Hoe ondergaat de man die stelde dat de mensheid het ongeluk moet omarmen dit slopende proces?
Hij werd geboren in een land zonder oorlog of hongersnood. Hij kon naar school en studeren, voor het mooiste beroep dat er is. Allemaal chance, zegt De Wachter. Hij heeft er niets voor hoeven doen. “En mijn grootste chance is dat ik graag gezien was. Mijn ouders hebben het kindje dat ik toen was met open armen ontvangen. Door die basic trust, zoals ze dat in de psychologie noemen, kan ik mij in lastige tijden gedragen voelen.”
En lastige tijden zijn het. In een reeks interviews volgt regisseur Anne Christine Girardot De Wachter in zijn ziekteproces. Hoe verhouden zijn gedachten over de grote vragen van het leven, over lijden en de dood, zich tot zijn eigen verdriet en onzekerheid? Waar vindt hij houvast en hoop in periodes met medische tegenslagen en ‘ongelukkigheid’? En: hoe heeft de ziekte zijn denken veranderd?
Over Dirk De Wachter
Dirk De Wachter is geboren in 1960 in Vlaanderen. Psychiater, psychotherapeut, systeem- en gezinstherapeut en hoogleraar aan de KU Leuven. Al jaren auteur van menig artikelen en publicaties in verschillende kranten, is hij bij een breed publiek echt bekend geworden met zijn boek Borderline Times in 2012 waarin hij kritiek uitte over de westerse samenleving. Daarna volgt er een aantal boeken waarin hij zijn visie op het leven, op geluk, en op de liefde in onze consumptiemaatschappij deelt.
Donderdagen met Dirk De Wachter is een productie van Nachtzon Media voor HUMAN.