Samen voor vrede en rechtvaardigheid
Onderstaande toespraak hield paus Franciscus vorige zaterdag voor de deelnemers aan een interreligieuze conferentie, georganiseerd door de “Sree Narayana Dharma Sanghom Trust” ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van de eerste “Conferentie van alle religies”. De paus sprak de Swamis van Sivagiri Mutt en andere religieuze leiders toe over het belang van dialoog en samenwerking voor een vreedzame en rechtvaardige samenleving. Hij riep op om, geïnspireerd door de boodschap van Sree Narayana Guru, te werken aan broederschap, inclusie en eenheid in diversiteit.
“Geachte Swamis van de Sivagiri Mutt en volgelingen van Sree Narayana Guru,
Beste vrienden,
Met veel genoegen heet ik jullie allen welkom, afkomstig uit verschillende religieuze tradities en afkomstig uit Kerala en andere delen van de wereld, om het honderdjarig jubileum te vieren van de eerste “Conferentie van alle religies” die werd georganiseerd door de spirituele leider en sociale hervormer Sree Narayana Guru. Ik ben verheugd te vernemen dat jullie deelnemen aan een interreligieuze conferentie, georganiseerd met de steun van het Dicasterie voor Interreligieuze Dialoog, ter herdenking van deze belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de interreligieuze dialoog in India en Azië. Het thema van de conferentie, “Religies samen voor een betere mensheid”, is uiterst actueel en relevant voor onze tijd.
Sree Narayana Guru wijdde zijn leven aan het bevorderen van sociale en religieuze rechtvaardigheid met zijn heldere boodschap dat alle mensen, ongeacht hun etniciteit, religieuze of culturele tradities, deel uitmaken van één menselijke familie. Hij benadrukte dat er geen enkele vorm van discriminatie mag bestaan, op welk niveau dan ook. Zijn boodschap is bijzonder relevant in onze wereld van vandaag, waar we te maken hebben met toenemende gevallen van intolerantie en haat tussen volkeren en naties. Helaas zijn uitingen van discriminatie, uitsluiting, spanningen en geweld op basis van etnische of sociale afkomst, ras, kleur, taal en religie dagelijkse realiteit voor veel mensen en gemeenschappen, vooral onder de armen, de kwetsbaren en zij die geen stem hebben.
In het Document over menselijke broederschap voor wereldvrede en vreedzaam samenleven, dat ik samen met de grootimam van Al-Azhar, Ahmad Al-Tayyeb, ondertekende, bevestigden we dat God “alle mensen gelijk heeft geschapen in rechten, plichten en waardigheid, en hen heeft geroepen om als broeders samen te leven” (Abu Dhabi, 4 februari 2019). Alle religies leren ons de fundamentele waarheid dat we, als kinderen van één God, elkaar moeten liefhebben en respecteren, diversiteit en verschillen moeten aanvaarden in een geest van broederschap en inclusiviteit, en zorg moeten dragen voor elkaar en voor onze gemeenschappelijke thuis, de aarde. Het gebrek aan respect voor de nobele leer van religies is een van de oorzaken van de turbulente situatie waarin de wereld zich vandaag bevindt. Onze tijdgenoten zullen de waarde van de verheven leer van religieuze tradities alleen herontdekken als wij allemaal ons inspannen om deze te leven en om broederlijke en vriendschappelijke relaties met iedereen te bevorderen, met het enige doel eenheid in diversiteit te versterken, harmonieus samenleven te verzekeren en vredestichters te zijn, ondanks de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd.
Als volgelingen van onze respectieve religieuze tradities moeten we altijd samenwerken met mensen van goede wil om een “cultuur van respect, waardigheid, compassie, verzoening en broederlijke solidariteit” te bevorderen (Gezamenlijke Verklaring van Istiqlal, 5 september 2024). Zo kunnen we helpen om de cultuur van individualisme, uitsluiting, onverschilligheid en geweld, die helaas steeds meer terrein wint, te overwinnen. Door te putten uit de spirituele waarheden en waarden die we delen, kunnen we samen optrekken en werken aan het opbouwen van een betere mensheid, terwijl we stevig geworteld blijven in onze eigen religieuze overtuigingen.
Beste vrienden, ik dank jullie voor jullie aanwezigheid en inzet voor dialoog en begrip tussen volgelingen van verschillende religies. Ik verzeker jullie van mijn gebed en vraag jullie, alsjeblieft, ook voor mij te bidden. Dank jullie wel!”
Bron: Vactican-news