Paus tijdens heiligverklaringsmis: ‘Dienstbaarheid is christelijke levensstijl’

Gisteren, op Wereldmissiedag, heeft paus Franciscus tijdens een plechtige eucharistieviering op het Sint-Pietersplein veertien zaligen tot heiligen verklaard. In zijn homilie benadrukte hij dat deze nieuwe heiligen de weg van Jezus volgden door dienstbaarheid en niet door het najagen van wereldse macht. Hij riep christenen op om, net als zij, in dienstbaarheid te leven en zo getuigen te zijn van hoop voor de wereld.

Eerst iets over de nieuwe heiligen. Over wie gaat het precies?

  1. Giuseppe Allamano (1851–1926)

Giuseppe Allamano, een Italiaanse priester, kreeg spirituele begeleiding van de bekende Johannes Bosco. Hij was de stichter van de Consolata-missionarissen in 1901 en later van de vrouwelijke tak van deze orde in 1910. Na zijn priesterwijding in 1873 werd hij gevraagd om te werken aan het seminarie van het aartsbisdom Turijn, waar hij op jonge leeftijd al geestelijk leider werd. Later werd hij rector van het heiligdom van Onze Lieve Vrouw van Troost. Onder zijn leiding werd een groep priesters voorbereid op missiewerk, en de eerste missie naar Kenia vertrok in 1902.

  1. Manuel Ruiz López en de martelaren van Damascus

Vader Manuel Ruiz López en zes andere Spaanse franciscanen, vergezeld door een Oostenrijkse broeder en drie maronitische leken, kwamen om in de nacht van 9 op 10 juli 1860 toen militanten hun klooster in Damascus binnenvielen. Vader Ruiz, hoofd van het klooster, haastte zich naar de kerk om de eucharistische hosties te beschermen, maar werd voor het altaar doodgeschoten.

De groep martelaren bestond uit: Carmelo Bolta Bañuls, Engelbert Kolland, Nicanor Ascanio Soria, Nicolás María Alberca Torres, Pedro Nolasco Soler Méndez, Francisco Pinazo Peñalver en Juan Jacob Fernández.

De drie maronitische lekenbroeders – Abdel Moati, Francis en Raphael Massabki – werkten nauw samen met de franciscanen. Abdel Moati had vijf kinderen en was actief op de school van de broeders. Francis, een vader van acht, werkte als zijdehandelaar. Raphael, een toegewijde ongehuwde man, stond bekend om zijn gebedsleven.

  1. Marie-Léonie Paradis (1840–1912)

Virginie-Alodie Paradis, geboren in L’Acadie, Canada, trad toe tot de Marianieten van het Heilig Kruis. Onder de naam Marie de Sainte-Léonie werkte ze als onderwijzeres, zowel in Canada als in een weeshuis in New York.

In 1880 richtte ze de Kleine Zusters van de Heilige Familie op, een gemeenschap die zich toelegde op de ondersteuning van priesters. Tegen 1896 groeide deze gemeenschap tot 91 leden en kreeg officiële goedkeuring. Moeder Marie-Léonie stierf in 1912 in Sherbrooke, Canada.

  1. Elena Guerra (1835–1914)

Elena Guerra, afkomstig uit Lucca, Italië, wijdde zich aan het onderwijzen van arme meisjes in haar geboortestad. Vanuit haar bijzondere devotie tot de heilige Geest stichtte ze de Oblaten van de Heilige Geest, een congregatie gericht op toewijding aan de heilige Geest. Ze schreef een pamflet om deze devotie nieuw leven in te blazen, vooral in de tijd voor Pinksteren. Haar inspanningen werden erkend, en in 1959 werd ze zalig verklaard.

Homilie

‘Deze nieuwe heiligen leefden volgens de weg van Jezus: dienstbaarheid’, zo sprak paus Franciscus tijdens zijn homilie. ‘Het geloof en apostolaat dat ze uitoefenden kwam niet voort uit wereldse verlangens of machtswellust, maar in plaats daarvan leefde zij als dienaars van hun broeders en zusters, creatief in het doen van het goede, standvastig in moeilijkheden en gul tot het einde.’ De paus benadrukte dat hun getuigenis christenen oproept om gehoor te geven aan Jezus’ uitnodiging om te dienen, niet om roem na te streven.

Kun je de beker drinken die Ik drink?

Met een verwijzing naar het evangelie van Marcus nodigde hij christenen uit om na te denken over de diepgaande vragen die Jezus stelde aan zijn leerlingen, Jakobus en Johannes: “Wat wil je dat Ik voor je doe?” en “Kun je de beker drinken die Ik drink?” Volgens paus Franciscus werpen deze vragen licht op onze verborgen verlangens en nemen ze elke illusie van eigenbelang weg.
De paus legde uit dat Jezus met deze vragen ons oproept tot een diepere relatie met Hem. Hij vertelde dat Jakobus en Johannes, hoewel trouwe leerlingen, naar Jezus kwamen met verwachtingen die geworteld waren in wereldse glorie, op zoek naar eer en macht. Zij verlangden naar een plek aan zijn rechter- en linkerzijde, in de veronderstelling dat de Messias een overwinnende koning zou zijn die met macht zou heersen. ‘Maar’, zo sprak de paus, ‘ze begrepen het niet’.
‘Jezus gaat niet voorbij aan hun verzoek. Hij gaat integendeel dieper in op hun verlangens en daagt hen, net als ons, uit om verder te kijken dan menselijke ambitie.’

Een koning die kwam om te dienen

De ware Messias‘, zo herinnerde paus Franciscus, ‘is geen koning van macht en overheersing, maar een dienende Koning die kwam om niet gediend te worden, maar om te dienen, tot in de kruisdood toe.’
Paus Franciscus voegde eraan toe dat het beeld dat Jezus zijn leerlingen voorhoudt, radicaal afwijkt van wereldse opvattingen over macht. Hij benadrukte dat het ware pad van leerling-zijn niet gaat over heeren, maar over ‘leren dienen’. ‘Wie Christus wil volgen en groot wil zijn, zal moeten dienen’.

Het voorbeeld van de heiligen

Paus Franciscus sloot af door het voorbeeld van de 14 nieuwe heiligen te prijzen. Hij zei dat het mannen en vrouwen waren die niet leefden voor hun eigen glorie, maar voor de glorie van God, en zich tot dienaars van hun broeders en zusters maakten.

Hij nodigde christenen uit om door hun voorspraak te bidden, ‘zodat ook wij Christus kunnen volgen in dienstbaarheid en getuigen van hoop voor de wereld.’

Angelus

Tijdens zijn korte Angelus-toespraak na de viering, sprak paus Franciscus nog over Wereldmissiezondag in het licht van de nieuwe heiligen.

‘Vandaag vieren we Wereldmissiedag, waarvan het thema – “Ga en nodig iedereen uit voor het feestmaal” (vgl. Mt. 22:9) – ons eraan herinnert dat missionaire verkondiging betekent dat we iedereen uitnodigen voor een vreugdevolle ontmoeting met de Heer, die van ons houdt en ons wil laten delen in zijn bruiloftsvreugde.’

Zoals de nieuwe heiligen ons leren: “Elke christen is geroepen om deel te nemen aan deze universele missie door zijn of haar eigen getuigenis van het Evangelie in elke context te brengen”‘ (Boodschap voor deze 98e Wereldmissiedag).

‘Laten we met ons gebed en onze steun alle missionarissen ondersteunen die, vaak met grote offers, het lichtende Evangelie naar alle uithoeken van de wereld brengen.’

‘En laten we blijven bidden voor de bevolkingen die lijden onder de gevolgen van oorlog – het gekwelde Palestina, Israël, Libanon, het gekwelde Oekraïne, Soedan, Myanmar en al de anderen. Laten we de gave van vrede afsmeken voor allen.’

‘Moge de Maagd Maria ons helpen om, net als zij en zoals de heiligen, moedige en vreugdevolle getuigen van het Evangelie te zijn.’

Bron: Vatican-news