Paus moedigt religieuzen aan om zich te richten op onderscheiding, vorming en naastenliefde.

Paus Franciscus ontmoette gisteren verantwoordelijken van vier religieuze congregaties die momenteel hun Algemene Kapittels houden in Rome. Hij spoorde hen aan om zich te richten op onderscheiding, voortdurende vorming en het bevorderen van een geest van naastenliefde.

Hij hield de audiëntie met afgevaardigden van het kapittel van de Dominicaanse Missiezusters van Sint-Sixtus, de Zusters van de Sociëteit van het Heilig Hart van Jezus, de Zusters van de Opdracht van de Allerheiligste Maria in de Tempel en de Sociëteit van Goddelijke Roepingen (Vocationisten).

Allereerst sprak de paus zijn dankbaarheid uit voor hun toewijding en dienstbaarheid aan de Kerk.
Daarna sprak hij over het belang van onderscheiding, vorming en naastenliefde.

Onderscheiding

Paus Franciscus benadrukte dat onderscheiding essentieel is voor elke religieuze congregatie en voor ieder individu. “Onderscheiding maakt deel uit van het leven, zowel op belangrijke momenten inzake beslissingen alsook in onze dagelijkse keuzes als het gaat over kleine, alledaagse zaken. Onderscheiding is veeleisend en het vereist luisterbereidheid naar de Heer, naar anderen en naar jezelf. Het is een proces dat vraagt om gebed, reflectie, geduld, moed en opoffering.”
Hij benadrukte ook dat “het nemen van een goede en juiste beslissing veel vreugde brengt.”

Hij riep de aanwezigen op om jongeren te helpen begrijpen dat “vrij zijn betekent dat je het risico neemt om een bepaald pad te volgen, met wijsheid en voorzichtigheid, maar ook met durf en een geest van onthechting, om zo te groeien in zelfgave, en daarmee geluk te ervaren in het liefhebben van anderen, en wel volgens Gods plan.”

Vorming

Overgaand op het thema vorming erkende paus Franciscus dat dit een gemeenschappelijke en gedeelde missie is onder religieuze congregaties. Hij beschreef het religieuze leven als een “pad van groei in heiligheid dat het hele leven omhelst.”
Hij moedigde de aanwezige religieuzen aan om vol te houden in gebed, het ontvangen van de sacramenten en het verdiepen van hun band met Christus.
De paus voegde eraan toe dat “alleen degenen die nederig genoeg zijn om te beseffen dat ze voortdurend ‘in vorming’ zijn, kunnen hopen goede ‘vormers’ voor anderen te worden.”

Liefdadigheid

Tot slot sprak paus Franciscus over liefdadigheid. Hij sprak over de fundamentele rol van liefdadigheid in de missies van deze religieuze congregaties en herinnerde de oversten eraan dat hun stichters, zoals de heilige Madeleine Sophie Barat en de eerbiedwaardige Maria Antonia Lalia, de gezichten van de armen zagen als een teken van God voor hun missie.
“Jezus spreekt tot ons via onze broeders en zusters in nood. In elke gift die we hen geven, weerspiegelt zich Gods liefde. Wakker de geest van onbaatzuchtige en belangloze liefde aan die de oprichting van jullie congregaties kenmerkte.” “Dit”, concludeerde hij, “is de bron van licht voor onze reis en het effectieve tegengif om de cultuur van overdaad, individualisme en sociale afbraak – die helaas in onze tijd heersend aanwezig is, in onszelf en om ons heen te overwinnen.”

Bron: Vatican-news

Foto via Pixabay