Paus Franciscus tot jongeren: ‘Laat je niet ontmoedigen door het kwaad in de wereld’
Gisteren, op het hoogfeest van Christus, Koning van het heelal, en tevens Wereldjongerendag, sprak paus Franciscus tijdens de homilie in de eucharistieviering in de Sint-Pietersbasiliek in Rome de jongeren toe. Hij riep hen op trouw te blijven aan Jezus’ boodschap en benadrukte de kracht van liefde. Hij moedigde hen aan om te blijven stralen als lichtdragers van gerechtigheid en hoop.
“Aan het einde van het liturgisch jaar viert de Kerk het hoogfeest van Onze Heer Jezus Christus, Koning van het Heelal. We worden uitgenodigd om naar Hem, de Heer, te kijken, de oorsprong en het doel van alles (vgl. Kol 1,16-17), wiens koninkrijk ‘nooit zal vergaan’ (Dan 7,14).
Het is een beschouwing die verheft en inspireert. Maar als we om ons heen kijken, lijkt de werkelijkheid anders, en kunnen er ongemakkelijke vragen in ons opkomen. Wat met al die oorlogen, geweld, ecologische rampen? En hoe moeten jullie, beste jongeren, omgaan met de uitdagingen van de toekomst: werkonzekerheid, economische instabiliteit, sociale verdeeldheid en ongelijkheid? Waarom gebeurt dit allemaal? En wat kunnen we doen om er niet onder te bezwijken? Dit zijn moeilijke, maar belangrijke vragen.
Vandaag, terwijl we in alle kerken Wereldjongerendag vieren, wil ik speciaal met jullie jongeren, in het licht van het Woord van God, nadenken over drie aspecten die ons kunnen helpen moedig onze weg te vervolgen te midden van de uitdagingen die we tegenkomen. Deze drie aspecten zijn: beschuldigingen, goedkeuring en waarheid.
Beschuldigingen
In het evangelie van vandaag zien we Jezus als aangeklaagde (vgl. Joh 18, 33-37). Hij staat ‘voor de rechter’ in het tribunaal van Pilatus, de vertegenwoordiger van het Romeinse Rijk. In Pilatus kunnen we een symbool zien van alle machten die door de geschiedenis heen volkeren hebben onderdrukt met wapengeweld. Pilatus interesseert zich niet echt voor Jezus, maar hij weet dat de mensen Hem als een leider en messias beschouwen. Om de gevestigde orde te bewaren, stemt hij in met de eisen van Jezus’ vijanden en dreigt Hem ter dood te veroordelen.
Jezus, die altijd alleen gerechtigheid, barmhartigheid en vergeving heeft gepredikt, laat zich niet intimideren. Hij blijft trouw aan de waarheid, zelfs als dat zijn leven kost.
Jullie, jonge mensen, kunnen soms ook ‘beschuldigd’ worden omdat jullie Jezus volgen. Misschien worden jullie op school, onder vrienden of in andere kringen bekritiseerd omdat jullie trouw blijven aan het evangelie en niet meegaan met de stroom. Maar wees niet bang voor dergelijke ‘oordelen’. Vroeg of laat verdwijnen valse beschuldigingen, en blijken oppervlakkige waarden slechts illusies te zijn. Wat blijft, zijn de werken van liefde. Dus blijf liefhebben, zelfs als je veroordeeld wordt!
Goedkeuring
Jezus zegt: ‘Mijn koninkrijk is niet van deze wereld’ (Joh 18,36). Hiermee laat Hij zien dat Hij niet streeft naar macht of succes volgens aardse normen. Jezus weigert elk streven naar roem en macht. Dit geeft ons een belangrijke les: wees niet geobsedeerd door goedkeuring of populariteit. Wie zich laat leiden door een drang om gezien en bewonderd te worden, raakt uitgeput en verliest zichzelf.
God houdt van jullie zoals jullie zijn, niet zoals jullie eruitzien. Jullie innerlijke waardigheid is niet te koop. Laat je niet verleiden door loze beloften van mensen die je willen gebruiken voor hun eigen belangen. Wees niet tevreden met kortstondige roem, zoals een ‘like’ op sociale media. Jullie zijn geroepen tot iets veel verhevener: stalen als een licht van liefde en gerechtigheid.
Waarheid
Christus zegt dat Hij gekomen is ‘om van de waarheid te getuigen’ (Joh 18,37). Deze waarheid is liefde: liefde voor God en voor de naasten. Zonder liefde blijven we gevangen in de leugen van egoïsme, de wortel van onrecht en ongeluk. Christus leert ons dat alleen liefde ons in staat stelt om in waardigheid te leven en echt gelukkig te zijn.
Jullie, jonge mensen, zijn geroepen om van deze waarheid te getuigen door anderen lief te hebben zoals Jezus ons heeft geleerd. Laat je niet ontmoedigen door het kwaad in de wereld. God houdt de geschiedenis in zijn handen, en uiteindelijk zullen rechtvaardigheid en liefde overwinnen.
Aan het einde van deze eucharistieviering zullen Portugese jongeren de symbolen van de Wereldjongerendag – het Kruis en het Icoon van Maria Salus Populi Romani – overdragen aan de Koreaanse jongeren. Dit is een teken van hoop: een oproep om het evangelie zonder ophouden te verspreiden; ook na tegenslagen.
Laten we onze blik richten op Jezus en op Maria, onze moeder. Zij helpt ons door moeilijkheden heen en leidt ons altijd naar Christus.
Zet door, blijf standvastig in de waarheid, en houd de vreugde levend.
Ik dank jullie !”
Na de eucharistieviering richtte paus Franciscus zich tijdens het Angelus tot de mensen op het Sint-Pietersplein, waar hij hen uitnodigde om stil te staan bij de betekenis van Jezus’ koningschap en het nieuwe rijk dat Hij brengt.
“Beste broeders en zusters, goedemiddag!
Vandaag toont het Evangelie (Joh 18,33-37) ons Jezus die voor Pilatus verschijnt. Hij is aan de Romeinse stadhouder overgeleverd om ter dood veroordeeld te worden. Tussen hen ontspint zich een kort gesprek. Door de vragen van Pilatus en de antwoorden van de Heer krijgen twee woorden een nieuwe betekenis: “koning” en “wereld”.
Koning
Pilatus vraagt Jezus: ‘Bent u de koning van de Joden?’ (v. 33). Vanuit zijn positie als Romeins bestuurder probeert hij te achterhalen of Jezus een bedreiging vormt, aangezien hij denkt dat een koning macht uitoefent over zijn onderdanen. Voor Pilatus zou dat een risico betekenen. Maar Jezus antwoordt dat Hij inderdaad koning is, zij het op een heel andere manier. Jezus is koning omdat Hij de waarheid verkondigt (v. 37). Zijn koningschap ligt in de kracht van zijn woorden, die waarachtig en genadevol zijn.
Wereld
Het tweede woord is ‘wereld’. De wereld zoals Pilatus die kent, is een plek waar de sterkste wint, de rijken heersen over de armen, en geweld de kwetsbaren onderdrukt – een realiteit die wij helaas goed kennen. Maar Jezus zegt dat zijn koninkrijk niet van deze wereld is (v. 36). Het is een nieuw en eeuwig koninkrijk, dat God ons aanbiedt door zichzelf te geven voor onze redding. Dit is het koninkrijk van de hemel, dat Jezus naar de aarde brengt door genade en waarheid (Joh 1,17). Het koninkrijk waar Jezus koning over is, bevrijdt de schepping van het kwaad door de kracht van de goddelijke liefde. Jezus vergeeft, geneest, geeft vrede en leert rechtvaardigheid.
Als je worstelt met schuld of iets zwaars in je hart, roep dan Jezus aan. Hij vergeeft altijd. Dit is het koninkrijk van Jezus: een rijk van vergeving en bevrijding.
Broeders en zusters, hoewel Jezus heel dichtbij Pilatus stond en met hem sprak, bleef Pilatus afstand houden. Hij sloot zijn hart voor de waarheid, ondanks dat die vlak voor hem stond. Uiteindelijk liet hij Jezus kruisigen en gaf opdracht op het kruis te schrijven: ‘Koning van de Joden’ (Joh 19,19). Toch begreep hij de ware betekenis van deze woorden niet. Christus is in deze wereld gekomen, en wie openstaat voor de waarheid, zal naar zijn stem luisteren (Joh. 18,37). Het is de stem van de Koning van het heelal, die ons ten diepste verlost.
Laten we onszelf de vraag stllen: kan ik zeggen dat Jezus mijn koning is? Of geef ik mijn hart aan andere zaken of mensen? Is zijn woord mijn leidraad? Zie ik in Hem het gezicht van Gods barmhartigheid, die ons altijd vergeeft?
Laten we samen bidden tot Maria, de dienares van de Heer, terwijl we met hoop wachten op het koninkrijk van God.”
Na het Angelus
“Vandaag hebben twee Koreaanse jongeren het Wereldjongerendagkruis ontvangen, dat in 2027 naar Seoel zal worden gebracht. Laten we hen en de Portugese jongeren, die het kruis hebben overgedragen, een applaus geven!
Gisteren zijn in Barcelona de priester Cayetano Clausellas Ballvé en de leek Antonio Tort Reixachs zalig verklaard. Ze stierven in 1936 uit haat tegen het geloof. Laten we God danken voor deze getuigen van Christus en het Evangelie. Een applaus voor de nieuwe zaligen!
Vandaag vieren we de 39e Wereldjongerendag, met als thema: ‘Zij die hopen op de Heer, lopen zonder moe te worden’ (Jes. 40,31). Ik groet de delegaties uit Portugal en Zuid-Korea, die de fakkel overdragen voor de Wereldjongerendag in Seoel.
Op 27 april, tijdens het Jubeljaar van de Jongeren, zal ik de zalige Carlo Acutis heilig verklaren. Bovendien ben ik van plan Pier Giorgio Frassati op 3 augustus, tijdens het Jubeljaar van de Jongeren, tot heilige te verheffen. Een applaus voor onze toekomstige heiligen!
Morgen viert Myanmar zijn Nationale Feestdag, ter herinnering aan de eerste studentenprotesten voor onafhankelijkheid. Laten we bidden voor vrede en democratie in dat land, en in het bijzonder voor de meest kwetsbaren die lijden onder het conflict, zoals kinderen, ouderen, zieken en vluchtelingen.
Tot slot groet ik jullie allen, pelgrims uit verschillende landen, en laten we blijven bidden voor vrede in Oekraïne, Palestina, Israël, Libanon en Sudan.
Een goede zondag gewenst! Vergeet niet voor mij te bidden. Smakelijk eten en tot ziens!”
In dit filmpje ziet u enkele momentopnamen van de eucharistieviering, waaronder de overdracht van het kruis van de Wereldjongerendagen en de icoon van Maria aan de jongeren van Korea.
Bron: Vatican-news