Paus Franciscus tijdens eerste Jubileumaudiëntie: ‘Dit Jubileumjaar nodigt ons uit om opnieuw te beginnen’

Naar aanleiding van dit jubileumjaar wil paus Franciscus regelmatig op zaterdag een ‘jubileumaudiëntie’ houden. Waar mogelijk zal ik deze audiënties hier als ‘leestip van de dag’ in vertaling delen. Afgelopen zaterdag, tijdens zijn eerste jubileumaudiëntie, sprak hij over het komende jubileumjaar als een tijd van een nieuw begin, geworteld in Gods Koninkrijk. Hij riep ons op om ons te laten inspireren door het voorbeeld van Johannes de Doper, een ‘groot profeet van hoop’ (deze audiëntie vond plaats daags voor het feest van de Doop van de Heer).

Dierbare broeders en zusters, goedemorgen!

Velen van jullie zijn hier in Rome als ‘pelgrims van hoop’. Vandaag beginnen we met de jubileumaudiënties op zaterdag, die bedoeld zijn om alle mensen te verwelkomen die van over de hele wereld komen op zoek naar een nieuw begin. Het jubileum is namelijk een nieuw begin, de mogelijkheid voor iedereen om opnieuw te beginnen bij God. Met het jubileum beginnen we aan een nieuw leven, een nieuwe fase.

Op deze zaterdagen wil ik van tijd tot tijd enkele aspecten van hoop belichten. De Catechismus leert ons dat hoop een theologische deugd is. En in het Latijn betekent virtus “kracht”; het is dus een kracht die van God komt. Hoop is geen gewoonte of karaktertrek – iets dat je wel of niet hebt – maar een kracht die we moeten vragen. Daarom maken we onszelf tot pelgrims: we komen om een gave te vragen, om opnieuw te beginnen op onze levensweg.

We staan op het punt het feest van de Doop van Jezus te vieren. Dit feest herinnert ons aan Johannes de Doper, die een groot profeet van hoop was. Jezus sprak prachtige woorden over hem: dat hij de grootste is onder hen die uit vrouwen zijn geboren (vgl. Lc 7,28). Het is dan ook niet verwonderlijk dat zoveel mensen naar hem toe kwamen, vol verlangen naar een nieuw begin, een kans om opnieuw te starten. Het jubileum kan ons hierbij helpen. Johannes was een indrukwekkende figuur, geloofwaardig en krachtig in zijn persoonlijkheid. Zoals wij vandaag door de Heilige Deur gaan, zo nodigde Johannes de mensen uit om door de Jordaan te trekken, het Beloofde Land binnen te gaan, zoals Jozua dat ooit voor het eerst deed. Het was een oproep om opnieuw te beginnen, om het land opnieuw te ontvangen, alsof het de eerste keer was.

Broeders en zusters, dit is het woord: Opnieuw beginnen. Laten we dit in onze gedachten prenten en laten we samen zeggen: “opnieuw beginnen”. Laten we het samen zeggen: opnieuw beginnen! (Allen herhalen meerdere keren) Zo, vergeet dit niet: opnieuw beginnen!

Maar direct na dat grote compliment voegt Jezus iets toe dat ons aan het denken zet: “Ik zeg u: onder hen die uit vrouwen geboren zijn, is niemand groter dan Johannes; maar de kleinste in het Koninkrijk van God is groter dan hij” (vgl. Lc 7,28). Hierin ligt een diepere waarheid: hoop, broeders en zusters, zit in deze kwalitatieve sprong. Het hangt niet af van wat wij doen, maar van het Koninkrijk van God. En daarin schuilt de verrassing: het verwelkomen van het Koninkrijk van God tilt ons naar een geheel nieuwe orde van grootsheid. Onze wereld – wij allemaal – hebben dit zo hard nodig! En wat is onze opdracht? (Allen: “Opnieuw beginnen!”). Vergeet dit niet!

Toen Jezus deze woorden sprak, zat Johannes in de gevangenis, vervuld van vragen. Ook wij dragen op onze pelgrimstocht veel vragen met ons mee, want ook vandaag zijn er nog steeds veel “Herodessen” die zich tegen het Koninkrijk van God verzetten. Maar Jezus wijst ons een nieuwe weg: de weg van de Zaligsprekingen, de verrassende en bevrijdende wet van het Evangelie. Laten we onszelf dan afvragen: heb ik werkelijk een oprecht verlangen om opnieuw te beginnen? Sta stil en denk na, ieder van jullie: draag ik diep van binnen dat verlangen om opnieuw te starten? Wil ik leren van Jezus, die werkelijk groot is? In het Koninkrijk van God is zelfs de kleinste groot. Waarom? Omdat we moeten… (Allen: “Opnieuw beginnen!”).

Van Johannes de Doper leren we hoe we opnieuw kunnen beginnen, geïnspireerd door de hoop die in God ligt. De hoop voor ons gemeenschappelijke huis – onze aarde, zo misbruikt en verwond – en de hoop voor alle mensen komt voort uit Gods anders-zijn, uit zijn unieke grootheid. Zijn grootheid nodigt ons uit om op een nieuwe manier te leven: te dienen, broederlijke liefde te tonen, onszelf klein te maken. Het vraagt ons om de minsten te zien, naar hen te luisteren en hun stem te laten horen. Hier ligt het ware nieuwe begin, ons jubileum. En daarom moeten we… (Allen: “Opnieuw beginnen!”).

Ik dank jullie wel.

Bron: Vatican-news