Paus Franciscus: ‘Religies moeten samenwerken om bruggen van vrede te bouwen’
Paus Franciscus ontving voorbije donderdag in het Vaticaan een delegatie van de islamitische Bektashi-orde van derwisjen uit Albanië. Hij benadrukte daarbij het cruciale belang van interreligieuze dialoog bij het opbouwen van vreedzaam samenleven tussen volkeren.
“Beste broer, Haxhi Baba Edmond Brahimaj,
Excellenties,
beste vrienden,
Ik heet deze vooraanstaande delegatie uit Albanië, en in het bijzonder uit de Bektashi-gemeenschap (meer info zie onderaan), van harte welkom. Ik dank het Dicasterie voor de Interreligieuze Dialoog voor het mogelijk maken van deze ontmoeting. Elke keer dat religieuze leiders samenkomen in een geest van wederzijds respect en zich inzetten voor een cultuur van ontmoeting door dialoog, wederzijds begrip en samenwerking, wordt onze hoop op een betere en rechtvaardigere wereld vernieuwd en versterkt. Hoeveel behoefte heeft onze tijd aan die hoop!
De vriendschappelijke relaties tussen de Katholieke Kerk, Albanië en de Bektashi-gemeenschap zijn een waardevolle schat voor ons allen. Ik vertrouw erop dat deze banden steeds sterker zullen worden, ten dienste van broederschap en vreedzaam samenleven tussen de volkeren. In deze moeilijke tijden worden we allemaal opgeroepen om de logica van geweld en verdeeldheid te verwerpen en die van ontmoeting, vriendschap en samenwerking te omarmen, in de zoektocht naar het algemeen welzijn. Onze religieuze overtuigingen helpen ons om deze fundamentele waarden, die eigen zijn aan onze gedeelde menselijkheid, te koesteren en «de verschillende stemmen te laten samenkomen in een nobel en harmonieus koor» (Fratelli tutti, 283).
In dit verband denk ik dankbaar terug aan de vele momenten van broederlijke ontmoeting tussen de Bektashi-gemeenschap en de Katholieke Kerk, zoals het Gebed voor Vrede op de Balkan in 1993 en de Wereldgebedsdag voor de Vrede in Assisi in 2011. De opening van de Bektashi-tempel in Tirana in 2015 was een bijzonder vruchtbare gelegenheid van nabijheid en vriendschap. Ik ben ervan overtuigd dat de Bektashi-gemeenschap, samen met andere moslims, christenen en gelovigen in Albanië, kan dienen als een brug van verzoening en wederzijdse verrijking, niet alleen binnen uw land, maar ook tussen Oost en West. Ondanks de uitdagingen van vandaag heeft de interreligieuze dialoog een unieke rol in het bouwen aan een toekomst van verzoening, rechtvaardigheid en vrede, waar de volkeren van de wereld, en vooral de jongeren, zo vurig naar verlangen.
Beste vrienden, ik verzeker u van mijn gebeden en mijn zegen voor uw belangrijke werk en voor het geliefde Albanese volk. En ik vraag u ook om, alstublieft, voor mij te bidden.
Dank u wel.”
Wie of wat is de Bektashi-gemeenschap?
De Bektashi’s zijn een bekende islamitische soefi-orde, ontstaan in de 13e eeuw in Anatolië (het huidige Turkije). De orde verspreidde zich verder binnen het Ottomaanse Rijk, onder andere naar Albanië en Albanese gemeenschappen in Kosovo, Noord-Macedonië en Montenegro. De Bektashi-orde staat bekend om haar nadruk op liefde, tolerantie en spirituele verlichting. Daarnaast onderhoudt zij goede betrekkingen met de Katholieke Kerk en de Heilige Stoel via het Dicasterie voor Interreligieuze Dialoog.
Een vriendschap die grenzen overstijgt
Gisteren, vrijdag, ontmoette paus Franciscus een delegatie boeddhisten uit Mongolië. Tijdens deze bijeenkomst sprak hij over thema’s zoals godsdienstvrijheid, het Jubeljaar van de Katholieke Kerk en de ‘duurzame relaties’ tussen het Vaticaan en het Oost-Aziatische land.
“Beste vrienden,
Met veel genoegen groet ik u allen, in het bijzonder eerwaarde D. Javzandorj, abt van het Gandantegchinlen-klooster in Ulaanbaatar, samen met zijne eminentie kardinaal Giorgio Marengo, apostolisch prefect van Ulaanbaatar. Uw eerste bezoek aan het Vaticaan heeft een bijzondere betekenis, omdat het de vriendelijke en duurzame relaties tussen de Heilige Stoel en het edele volk van Mongolië weerspiegelt – een vriendschap die ik het voorrecht had te ervaren tijdens mijn apostolische reis naar uw land in 2023.
Een hoogtepunt van dat bezoek was de interreligieuze bijeenkomst, waarin we nadachten over het diepe spirituele verlangen van alle mensen, dat we kunnen vergelijken met een grote groep broeders en zusters die door het leven reizen met hun blik naar de hemel gericht. Daarom verwelkom ik u vandaag “als een broeder voor u allen, in naam van onze gezamenlijke religieuze zoektocht” (Toespraak bij de oecumenische en interreligieuze ontmoeting, Ulaanbaatar, 3 september 2023).
Uw land heeft sinds de jaren negentig een diepgaande religieuze heropleving doorgemaakt, waarvoor ik uw toewijding en bijdragen waardeer. Door traditionele spirituele praktijken nieuw leven in te blazen en ze te integreren in de ontwikkeling van de natie, heeft Mongolië zijn rijke religieuze erfgoed herwonnen en tegelijkertijd zijn inzet voor een succesvolle democratische overgang getoond. Bovendien heeft uw toewijding aan godsdienstvrijheid en dialoog tussen verschillende religieuze groeperingen geleid tot een ruimte van wederzijds respect voor alle tradities, waarmee een samenleving is bevorderd die niet alleen wordt verrijkt door materiële welvaart, maar ook door waarden die essentieel zijn voor broederlijke solidariteit. Religies spelen een cruciale rol in het bevorderen van deze waarden en in het bouwen van een rechtvaardige en hechte samenleving.
Uw bezoek vindt plaats aan het begin van dit Jubeljaar. In de christelijke traditie is dit een tijd van pelgrimage, verzoening en hoop. In een tijd die wordt gekenmerkt door natuurrampen en menselijke conflicten roept dit Heilig Jaar ons op tot een gezamenlijk doel: het bouwen van een vreedzamere wereld die harmonie bevordert tussen volkeren en met ons gemeenschappelijk huis. Het universele verlangen naar vrede daagt ons allen uit tot concrete actie. In het bijzonder dragen wij als religieuze leiders, geworteld in onze respectieve leerstellingen, de verantwoordelijkheid om de mensheid te inspireren geweld af te zweren en een cultuur van vrede te omarmen.
Ik hoop dat uw tijd in Rome zowel aangenaam als verrijkend zal zijn en dat uw ontmoeting met het Dicasterie voor Interreligieuze Dialoog een gelegenheid zal bieden om de samenwerking te verdiepen bij het bevorderen van een samenleving gebaseerd op dialoog, broederschap, godsdienstvrijheid, rechtvaardigheid en sociale harmonie. Ik moedig u aan om volhardend te blijven in het bevorderen van deze principes en in het versterken van de relaties met de katholieke kerk in Mongolië, ten behoeve van de vrede en het welzijn van allen.
Aan u en allen die u vertegenwoordigt in de boeddhistische kloosters van Mongolië, stuur ik mijn gebedsvolle goede wensen. Moge u standvastig blijven in uw toewijding, actief in mededogen en vreugdevol in hoop.
Dank u wel!”
Bron: Vatican-news