Paus Franciscus: ‘De wereld moet luisteren naar de roep om hulp van migranten die sterven in woestijnen en op zeeën’

Tijdens de wekelijkse Algemene Audiëntie van voorbije woensdag heeft paus Franciscus zijn catechese over de heilige Geest onderbroken. In plaats daarvan richtte hij de aandacht op de benarde situatie van migranten die vaak enorme risico’s moeten nemen op zoek naar een plek waar ze in vrede en veiligheid kunnen leven.

Paus Franciscus legde de nadruk op de woorden ‘zee en woestijn’, die vaak door migranten en hun helpers worden genoemd. Met deze woorden bedoelde hij alle fysieke barrières en gevaren die migranten tijdens hun reis tegenkomen.

De paus wees erop dat hij vaak over de Middellandse Zee heeft gesproken, zowel omdat hij de bisschop van Rome is als vanwege het symbolische belang ervan. ‘Mare nostrum,’ zei hij, een Latijnse term die de oude Romeinen gebruikten om de Middellandse Zee te beschrijven, ‘is van een plaats van communicatie tussen volkeren en beschavingen’, vandaag vaak veranderd in een kerkhof.

Franciscus wees erop dat de meeste van deze sterfgevallen voorkomen hadden kunnen worden en bekritiseerde degenen die ‘systematisch met alle middelen migranten terugduwen.’ ‘Wanneer dit op een bewuste en opzettelijke manier gebeurt, is het een ernstige zonde,’ voegde hij eraan toe. ‘Vergeet niet wat de Bijbel zegt: ‘U zult een vreemdeling geen onrecht aandoen of onderdrukken’ (Ex 22, 21).

Volgens paus Franciscus zijn de zee en de woestijn vol symboliek in de Bijbel, aangezien ze “het drama van mensen die vluchten voor onderdrukking en slavernij getuigen. Het zijn plaatsen van lijden, angst en wanhoop, maar tegelijkertijd zijn het doorgangen naar bevrijding, verlossing en de vervulling van Gods beloftes,” zei hij.

God, voegde de paus toe, deelt zelf het drama van de migranten. “Hij is daar bij hen; Hij lijdt met hen; Hij huilt en hoopt met hen.”

Paus Franciscus zei dat iedereen het erover eens moet zijn dat migranten niet in die dodelijke zeeën en woestijnen zouden moeten verkeren. Hij voegde eraan toe dat het echter niet mogelijk is om dit probleem op te lossen door strengere wetten of militaire grensbewaking. “We kunnen dint enkel bereiken door veilige en reguliere migratiewegen uit te breiden, onderdak te bieden aan degenen die vluchten voor oorlog, geweld, vervolging en diverse rampen. We kunnen dit bereiken door op alle mogelijke manieren een wereldwijd migratiebestuur te bevorderen die gebaseerd is op rechtvaardigheid, broederschap en solidariteit.”

De paus sloot zijn overpeinzingen af met lof voor het werk van “zoveel goede Samaritanen die zich inzetten om gewonde en verlaten migranten te helpen en te redden langs deze wegen van wanhopige hoop, op alle continenten.”

Hij noemde in het bijzonder het werk van Mediterranea Saving Humans, een Italiaanse maatschappelijke organisatie die zich inzet voor het redden van migranten die de Middellandse Zee oversteken. “Deze moedige mannen en vrouwen zijn een voorbeeld van menselijkheid die zich niet laat beïnvloeden door de schadelijke wegwerpcultuur van onverschilligheid.”

Verder zei de paus dat ieder van ons – want we kunnen niet met z’n allen aan de frontlinie staan – op onze eigen manier kunnen bijdragen aan deze ‘strijd voor beschaving’, onder andere door middel van gebed.

Bron: Vatican-news