Paus bepleit ontmoeting en mondiale broederschap
Volgens paus Franciscus vereisen de belangrijke veranderingen en uitdagingen van onze tijd een gemeenschappelijk antwoord.
Paus Franciscus heeft in een toespraak tot een bijeenkomst van de Clinton Stichting de noodzaak benadrukt van een cultuur van ontmoeting, dialoog en luisteren, evenals de bevordering van mondiale broederschap, in een wereld die wordt ontsierd door oorlog, een mondialisering van de onverschilligheid en een groeiende klimaatcrisis.
In zijn videotoespraak tot de deelnemers van de Clinton Global Initiative beklemtoonde hij de gemeenschappelijke verantwoordelijkheid bij belangrijke actuele uitdagingen, zoals de inzet in de strijd tegen de klimaatverandering ‘voordat het te laat is’. Hij sprak ook over de humanitaire crises van migranten en vluchtelingen en de bescherming van kinderen, maar ook over de oorlog – hoewel hij Oekraïne niet specifiek vermeldde. In dat verband bemerkte hij: ‘Het is tijd dat de wapens stoppen. Het is tijd om terug te keren naar de dialoog, naar de diplomatie. Het is tijd dat de veroveringsplannen en de militaire agressie stoppen. Dit is de reden waarom ik herhaal: nee tegen oorlog!’
Franciscus bepleitte om egoïsme, narcisme en verdeeldheid te vervangen door generositeit, nederigheid en dialoog. Hij herhaalde tevens zijn oproep voor een ecologische bekering: ‘Ook hier is de tijd aangebroken om samen te werken om catastrofes te voorkomen.’ Wat de migratie vroeg hij om verder te kijken dan de cijfers en om niet te vergeten dat het telkens concrete mensen betreft.
Hij sprak ook nog over het Bambino Gesù, het bekende kinderziekenhuis van het Vaticaan. Uiteraard kan het kleine ziekenhuis – dat een concreet teken van de liefde en barmhartigheid van de Kerk is – niet alle problemen van zieke kinderen over de hele wereld oplossen. Tegelijk bemerkte hij dat er het afgelopen jaar ruim tweeduizend kinderen uit Oekraïne werden behandeld. ‘Op het gebied van de gezondheid is de eerste en meest concrete vorm van liefdadigheid vandaag de dag meer dan ooit de wetenschap, het vermogen om te genezen. Maar die genezing moet voor iedereen toegankelijk zijn.’
Bron: Vaticannews.va / Crux / Kerknet.be