Paus aan het bisdom Rome: ‘Heel de wonden van de stad en versterk de solidariteit’

Paus Franciscus sprak tot de gelovigen van het bisdom Rome tijdens een bijeenkomst in de Sint-Jan van Lateranen, met als thema “De scheur hechten, voorbij ongelijkheden.”

Gemeenschapsoproep voor herstel en eenheid

In aanwezigheid van burgerlijke en kerkelijke vertegenwoordigers van het bisdom Rome deed Paus Franciscus vrijdagavond een oproep om samen te komen en de scheuren in de samenleving van Rome te herstellen. De bijeenkomst begon met een oproep tot de Heilige Geest, waarna kardinaal-elect Baldassarre Reina, de vicaris van de paus voor het bisdom Rome, een inleiding gaf. Het refrein “Maak ons één” weerklonk door de basiliek, wat symbool stond voor een nieuwe fase om de Kerk te bewegen richting genezing van verdeeldheid binnen de stad.

Religieuze en maatschappelijke leiders

Onder de aanwezige gasten waren Rome’s burgemeester Roberto Gualtieri, de prefect en politiecommissaris, Andrea Riccardi van de Gemeenschap van Sant’Egidio en socioloog Giuseppe De Rita. Ook ecumenische vertegenwoordigers zaten op de eerste rij, wat de gedeelde wens voor rechtvaardigheid en broederschap tussen de kerken weerspiegelde. Onder hen waren monseigneur Khajag Barsamian van de Armeens-Apostolische Kerk, Ian Ernest van het Anglicaans Centrum in Rome, en leiders uit de orthodoxe kerk. Vertegenwoordigers van de islamitische gemeenschap, zoals Rami Alkabalan van het patriarchaat van Antiochië en Abdellah Redouane van het Islamitisch Cultureel Centrum van Italië en de Grote Moskee van Rome, waren ook aanwezig.

Liturgie van het Woord

De Liturgie van het Woord begon met lezingen uit de profeet Jesaja en Psalm 34, waarin Gods nabijheid tot de gebrokenen van hart werd opgeroepen. Vervolgens werd een passage uit het evangelie van Lucas voorgelezen, waarin het “jaar van Gods gunst” werd verkondigd. Na de lezingen luisterde de paus naar getuigenissen van Daniele Leppe, een middelbare scholier, een advocaat die vrijwilligerswerk doet in de buitenwijken van Rome, en journalist Marco Damilano. “Een verdeelde stad kan niet standhouden,” merkte Damilano op en benadrukte zo de ernst van de sociale uitdagingen van Rome.

Giustino Trincia, directeur van Caritas Rome, presenteerde daarna een rapport over de diocesane reis naar deze bijeenkomst toe. Hij overhandigde het aan de stadsautoriteiten met de woorden: “Dit is geen lichte verantwoordelijkheid.”

De armen als vlees van Christus

Reflecterend op de vele diepe wonden van Rome stelde Paus Franciscus indringende vragen: hoe kunnen wij iets doen aan de daklozen, de jongeren zonder werk of woning, de zieken en ouderen die zorg missen, jongeren die in verslaving of andere moderne afhankelijkheden vervallen, en degenen die in mentale nood verkeren? “Wat kunnen wij samen doen?” vroeg de paus en benadrukte dat wij in hun leed het gezicht van de lijdende Christus moeten zien.

Armoede als kerkelijke urgentie

Paus Franciscus stelde dat armoede een kernpunt van zijn boodschap is en herinnerde de gelovigen eraan dat “de armen het vlees van Christus zijn.” Jezus biedt geen “magische oplossing,” zei de paus, maar vraagt ons om simpelweg het evangelie te brengen. De paus sprak zijn dank uit voor al diegenen die in stilte werken voor de meest kwetsbaren en herinnerde de aanwezigen eraan dat de kwestie van armoede als een kerkelijke urgentie moet worden gezien. “Laten we aanwezig zijn voor de armen en een teken van Gods tederheid voor hen worden!”

Wees moedig in naastenliefde

De paus spoorde de gelovigen aan om niet passief te blijven en riep hen op tot actieve betrokkenheid. Hij moedigde hen aan om een voortdurende dialoog met instellingen en verenigingen aan te gaan, “moedig in naastenliefde” te zijn en “het virus van onverschilligheid” te overwinnen met de “geduldige dialoog, zonder vooroordelen.” Hij benadrukte dat de sociale leer van de Kerk een grotere plaats moet krijgen in pastorale zorg en catechese om het evangelie relevant te maken in onze huidige situatie en om getuigen van rechtvaardigheid, vrede en broederschap te worden.

Breng concrete werken van hoop tot leven

Met het komende Jubeljaar in zicht, riep de paus op tot een sterk geloof en verwees naar Don Luigi Di Liegro, die als een van de eersten actief vrijwilligerswerk in Rome begon, en vele anderen die zijn voetsporen volgden. Paus Franciscus citeerde de dichter Péguy: “Dat kleine meisje, hoop genaamd, dat niets lijkt maar ons allemaal voortdrijft.”

“Ik doe een sterke oproep aan u allen om concrete werken van hoop te realiseren.” Hoewel de problemen soms overweldigend lijken, stelde de paus dat het geloof ons moet aanzetten tot actie en dat wij allemaal een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben om een verschil te maken.

Bron: Vatican-news