maandag in week 29 door het jaar

Uit de brief van Paulus aan de Efeziërs 2, 1-10

Broeders en zusters,
u was dood door de misstappen en zonden waarmee u voorheen de weg ging van de god van deze wereld, de heerser over de machten in de lucht, de geest die nu werkzaam is in hen die God ongehoorzaam zijn. Eens leefden wij allen net als zij: wij volgden onze wereldse begeerten en alle aardse verlangens die in ons opkwamen en stonden van nature bloot aan Gods toorn, net als ieder ander.
Maar omdat God zo barmhartig is en de liefde die Hij voor ons heeft opgevat zo groot, heeft Hij ons, terwijl wij allen dood waren door onze zonden, samen met Christus levend gemaakt. Door genade bent u gered! Hij heeft ons samen met Hem tot leven gewekt en ons een plaats gegeven in de hemelsferen, in Christus Jezus. Zo zal Hij, in de eeuwen die komen, laten zien hoe overweldigend rijk zijn genade is, hoe goed Hij voor ons is in Christus Jezus.
Door die genade bent u nu immers gered, doordat u gelooft. Deze redding dankt u niet aan uzelf; ze is een geschenk van God en geen gevolg van uw daden. Niemand kan zich er dus op laten voorstaan. Want Hij is het die ons gemaakt heeft tot wat wij nu zijn: in Christus Jezus geschapen om de weg te gaan van de goede daden die God heeft voorbereid.

Psalm 100, 2-5

Refr.: Wij zijn het volk van de Heer, de kudde die Hij weidt.

Dien de Heer met vreugde,
kom tot Hem met jubelzang.
Erken het: de Heer is God,
Hij heeft ons gemaakt,
Hem behoren wij toe.

Zijn volk zijn wij, de kudde die Hij weidt.
Kom zijn poorten binnen met een loflied,
hef in zijn voorhoven een lofzang aan,
breng Hem hulde.

Prijs zijn naam,
de Heer is goed.
Zijn liefde duurt eeuwig,
zijn trouw van geslacht op geslacht.

Vers voor het evangelie (cfr Hand 16, 14)

Alleluia.
Open ons hart, Heer,
zodat wij ons mogen richten
op de woorden van uw Zoon.
Alleluia.

Uit het evangelie volgens Lucas 12, 13-21

Iemand uit de menigte zei tegen Jezus: ‘Meester, zeg tegen mijn broer dat hij de erfenis met mij moet delen!’
Maar Jezus antwoordde: ‘Wie heeft Mij als rechter of bemiddelaar over jullie aangesteld?’
Hij zei tegen hen: ‘Pas op, hoed je voor iedere vorm van hebzucht. Want ook al heeft een mens nog zoveel, zijn leven bezit hij niet.’
En Hij vertelde hun de volgende gelijkenis: ‘Het landgoed van een rijke man had veel opgebracht, en daarom vroeg hij zich af: Wat moet ik doen? Ik heb geen ruimte om mijn voorraden op te slaan. Toen zei hij bij zichzelf: Wat ik zal doen is dit: ik breek mijn schuren af en bouw grotere, waar ik al mijn graan en goederen kan opslaan, en dan zal ik tegen mezelf zeggen: Je hebt veel goederen in voorraad, genoeg voor vele jaren! Neem rust, eet, drink en vermaak je. Maar God zei tegen hem: “Dwaas, nog deze nacht zal je leven van je worden teruggevorderd. Voor wie zijn dan de schatten die je hebt opgeslagen?”
Zo vergaat het iemand die schatten verzamelt voor zichzelf, maar niet rijk is bij God.’

Van Woord naar leven

RIJK ZIJN IN GOD
(Bij Lc 12, 13-21)

In het evangelie van vandaag zien we hoe een man Jezus vraagt om te bemiddelen in een geschil over erfenis. Deze vraag weerspiegelt de menselijke neiging om ons te hechten aan materiële bezittingen en te verlangen naar wat ons, naar eigen denken, toekomt. Jezus wijst ons echter op de vergankelijkheid en het relatieve van wereldse bezittingen en de drang om ons leven zogenaamd veilig te stellen. Hij vraagt ons om ons te hoeden voor de hebzucht die ons kan leiden naar een leven dat enkel draait om het vergaren van rijkdom en bezit.

De gelijkenis van de rijke man illustreert deze boodschap. De man die zijn schuren wil uitbreiden en zich voorbereidt op een leven van overvloed, lijkt op het eerste gezicht wijs. Hij denkt dat hij genoeg heeft om zorgeloos te leven, maar Jezus noemt hem “dwaas.” De waarheid is dat de schatten die we verzamelen in deze wereld ons gewoonlijk niet redden. In de nacht dat zijn leven van hem wordt teruggevorderd, beseft hij dat al zijn inspanningen om materiële rijkdom te vergaren zinloos zijn als zijn ziel niet rijk is bij God.

Dit evangelie vraagt ons om stil te staan bij onze eigen levens. Hoe vaak zijn we bezig met het najagen van materiële zekerheid, terwijl de echte rijkdom ligt in onze geestelijke groei en ons contact met God? Het is gemakkelijk om gevangen te raken in de waan van de dag, om ons te verliezen in de zorgen van het leven en het verlangen naar steeds meer. Jezus roept ons op om een andere weg te kiezen: de weg van eenvoud, de weg van delen, en de weg van liefde.

Rijkdom bij God komt voort uit het koesteren van relaties, het tonen van medemenselijkheid, en het leven vanuit een hart dat bereid is om te geven, en wel in de naam van de Heer. Het is een rijkdom die niet kan worden gemeten in materiële zaken, maar in de vreugde die we ervaren in het dienen van anderen en in het leven volgens de waarheid van het evangelie.

Laten we ons hart openen voor deze uitnodiging en ons richten op wat echt telt: een leven vol liefde, verbondenheid en trouw aan de roep van God. Op die manier kunnen we werkelijk rijk zijn, niet alleen voor onszelf, maar ook voor de wereld om ons heen.

Laten we bidden

Liefdevolle God,
bevrijd ons van de drang naar rijkdom en bezit,
en open ons voor de schat die ligt
in een leven van liefde in Jezus’ naam.
Mogen wij op die wijze rijk zijn in U,
en zo bijdragen aan een wereld
waar uw goedheid centraal staat.
In Christus, onze Broeder en Heer.
Amen.

Geliefde mensen, laat ons delen van wat we van God ontvangen hebben: liefde.
Zegen over deze nieuwe week. 
kris


Om mee op weg te gaan

Wat betekent ‘rijk zijn in God’ voor mij persoonlijk?

Wat zou Jezus zeggen over de manier waarop ik mijn leven nu leid?


Blog ‘Van Woord naar leven’

Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.

Klik hier voor de blog.

Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.

 

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.