Leestip van de dag – maandag 6 juni 2016
Ramadan
Vandaag, 6 juni, begint de islamitische vastenmaand voor de moslims wereldwijd. Een mooie gelegenheid om eens te luisteren naar een moslima, hoe zij haar vasten beleeft. Aan het woord is Najia el Cadi, een moslima van Marokkaanse afkomst. Ze is gehuwd en moeder van drie kinderen. Drie dagen in de week werkt ze als secretaresse bij de katholieke ontwikkelingsorganisatie Cordaid in Den Haag. Op andere dagen werkt ze thuis voor haar kinderen en voor die van haar zus.
(De tekst dateert van twee jaar terug)
Binnen de islam zijn er verschillende dagen waarop vrijwillig gevast wordt, maar de ramadan is voor de moslims bij uitstek de verplichte vastenmaand, die in de Koran wordt voorgeschreven. “Tijdens deze maand”, zegt Najia, “vasten we van kort voor het ’s morgens licht wordt tot na zonsondergang. Soms denken mensen dat het alleen inhoudt dat we niet mogen eten. Maar er mag ook niet gedronken worden, men onthoudt zich van seks en vermijdt slechte daden en grof taalgebruik. Vooral in deze periode bidden moslims veel. De Koran wordt liefst in z’n geheel gelezen en in het sociale leven ligt de nadruk op het doen van goede daden. Het is een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering en bezinning, waarin mensen extra verdraagzaam, toeschietelijk en vrijgevig zijn.”
“Eigenlijk is het vasten bedoeld om je geest en je ziel weer helemaal te zuiveren en schoon te maken van alles wat je van Allah verwijderd. Het is niet bedoeld als boetedoening, maar als zuivering van de ziel. Door te vasten raak je lichamelijk en geestelijk helemaal leeg en schakel je makkelijker door naar God. Ik ben me er meer dan anders van bewust dat ik het omwille van Hem accepteer. Alles draait om Hem. Hij is degene die vergeeft en alles wat ik krijg, ontvang ik van één Iemand. Thuis, maar ook op het werk, probeer ik deze vastenmaand zo onopvallend mogelijk toch vijf maal per dag te bidden”.
In de vastenmaand staat Najia rond vier uur in de morgen op. “Ik begin de dag dan met het uitspreken van de intentie, iets als: ‘Ik heb de intentie van vandaag te vasten en U, God, bent daar getuige van’. Door dat zo uit te spreken heb ik voor mezelf de toonzetting van de dag al bepaald. Dan volgen de rituele wassingen en doen we de gebeden en lezen we in de Koran. We nemen een licht ontbijt van brood en fruit en drinken heel veel. Rond 6.15u maken we de kinderen wakker en begint de normale dag: kinderen eten geven, naar school brengen (als het school is) en naar mijn werk. Mijn man Dries zorgt dat de kinderen in de namiddag warm eten hebben. Kinderen zijn vrijgesteld van het vasten. Wij zelf eten pas na zonsondergang tussen. Daarna doen we thuis of in de moskee de laatste gebeden; Het is dan al gauw elf uur eer we naar bed gaan. In de weekenden maken we van het avondmaal altijd iets bijzonders. We nodigen dan onze ouders, broers en zussen uit en eten samen. Wij voelen dan onze saamhorigheid en zijn dankbaar om het goede dat God ons geeft.”
“De vrijwillige en zeker de verplichte vastenmaand is voor mij een tijd van bezinning”, besluit Najia, “een tijd van afstand nemen van de gewone dingen en zorgen die me bezig houden om zo bewust bij God te zijn. Het klinkt misschien gek, maar op het einde van de ramadan voel ik me altijd een beetje verdrietig, want je neemt afscheid van een speciale maand. Ik wil dat mooie en diepe bewustzijn van God vasthouden. En door minimaal twee dagen per maand te vasten probeer ik dat speciale gevoel niet te verliezen.”