Kerstmis – Geboorte van de Heer
Geliefde mensen,
vandaag vieren we Kerstmis, feest van licht en hoop waarin we de komst van onze Verlosser gedenken en vieren. De lezingen van vandaag brengen ons een boodschap van vreugde en genade: Jesaja verkondigt de aankondiging van Gods redding, Paulus wijst ons op de overvloedige liefde en genade die zichtbaar is geworden in Christus, en het evangelie nodigt ons uit om, net als de herders, stil te staan bij het wonder van Gods menswording.
Laten we de lezingen ter harte nemen. Het is God zelf die ze in ons hart legt. Mogen wij met een open hart en in navolging van de herders knielen voor het Kind in de kribbe, bron van licht en vrede in de wereld.
We beluisteren de lezingen uit de dageraadsmis.
Uit de profeet Jesaja 62, 11-12
Jesaja verkondigt de komst van de Verlosser en Gods liefde voor zijn volk.
De Heer laat overal horen, tot aan de einden der aarde: ‘Verkondig aan vrouwe Sion: “Je redder komt! Zijn loon heeft Hij bij zich, zijn beloning gaat voor Hem uit.”’ Dan noemt men hen Het heilige volk, Volk dat door de Heer is vrijgekocht, en jij zult Geliefde heten, Nooit verlaten stad.
Tussenzang, uit psalm 98
(tekst onder geluidsfragment)
Refr.: Geheel de aarde aanschouwde wat onze God voor ons deed.
Zing voor de Heer een nieuw gezang
omdat Hij wonderen deed.
Zijn hand deed zich krachtig gelden,
de macht van zijn heilige arm.
De Heer openbaarde zijn heil,
gerechtigheid toonde Hij aan de volken.
Hij bleef zijn erbarmen indachtig,
zijn trouw jegens Iraëls huis.
De hele aarde aanschouwde
het heil van de Heer, onze God.
Verheerlijk de Heer, alle landen,
wees blij, verheug u en zing.
Zing voor de Heer bij de citer,
met citer en psalterspel.
Laat schallen trompet en bazuin
en juich voor de Heer, uw koning.
Uit de brief van Paulus aan Titus 3, 4-7
Paulus schrijft over Gods reddende liefde en genade, zichtbaar geworden in Jezus Christus, die ons nieuw leven schenkt door de Heilige Geest.
Dierbaren,
de goedheid en mensenliefde van God, onze redder, zijn openbaar geworden en heeft Hij ons gered, niet vanwege onze rechtvaardige daden, maar uit barmhartigheid. Hij heeft ons gered door het bad van de wedergeboorte en de vernieuwende kracht van de heilige Geest, die Hij door Jezus Christus, onze redder, rijkelijk over ons heeft uitgegoten. Zo zijn wij door zijn genade rechtvaardig verklaard en krijgen we deel aan het eeuwige leven waarop onze hoop gericht is.
Vers voor het evangelie (Lc 2, 14)
Alleluia.
Eer aan God in de hoogste hemel
en vrede op aarde
voor de mensen die Hij liefheeft.
Alleluia.
Uit het evangelie volgen Lucas 2, 15-20
Dit kerstevangelie nodigt ons uit om met de herders mee te gaan naar Betlehem, waar zij vol verwondering het Kind in de kribbe vonden en Gods lof verkondigden.
Toen de engelen waren teruggegaan naar de hemel, zeiden de herders tegen elkaar: ‘Laten we naar Betlehem gaan om met eigen ogen te zien wat er gebeurd is en wat de Heer ons bekend heeft gemaakt.’
Ze gingen meteen op weg, en troffen Maria aan en Jozef en het kind dat in de voederbak lag. Toen ze het zagen, vertelden ze wat hun over het kind was gezegd.
Allen die het hoorden stonden verbaasd over wat de herders tegen hen zeiden, maar Maria bewaarde al deze woorden in haar hart en bleef erover nadenken.
De herders gingen terug, terwijl ze God loofden en prezen om alles wat ze gehoord en gezien hadden, precies zoals het hun was gezegd.
Van Woord naar leven
DROMEN ZIJN GEEN BEDROG
(Bij Jes 62,1-5; Mt 1,18-25)
Beste mensen, wie kent het gezegde niet dat dromen bedrog zijn? Volgens droomdeskundigen hebben dromen je juist altijd wat te vertellen.
Is het bekende kerstverhaal een romantische droom, die in de harde werkelijkheid geen ‘mooi verhaal’ was? Je zou maar in een stal geboren worden zonder comfortabele en hygiënische middelen! Ik denk dat het merendeel van onze lezers in een andere entourage geboren is.
Op het onderwerp van de droom kom ik direct nog terug.
Het is Kerstmis vandaag. Vraag het twintig mensen wat dit betekent, dan zullen er heel verschillende antwoorden komen. Iedereen heeft er een andere gedachte over. Het kan over een sfeervolle tafel gaan, over familiebezoek, over licht in donkere dagen, of over nostalgische kerststallen, en over welk ander onderwerp dan ook. Er zijn zeker veel mensen die aan het Kerstfeest een diepere betekenis geven, bijvoorbeeld: ‘Op Kerstmis wil ik naar een mooie viering. Er wordt dan naarstig gezocht waar die te vinden is. Iemand wil graag veel kerstliedjes zingen of juist niet omdat het al in de straten galmt van al die overbekende liederen.
We zouden ook aan onszelf de vraag kunnen stellen, wat Kerstmis voor ons is. Dit wel zonder meteen het eigen antwoord al paraat te hebben. Het is namelijk een heel wezenlijke vraag. Maak het maar eens stil in jezelf. De vorige weken zijn we naar Kerstmis toegegroeid. Was er een groot verlangen in jezelf, en hoe zag dat verlangen eruit? Verlangde je naar een vervulling van iets waar je op gehoopt had? Wat verlangde je dan? Verwachten en verlangen zijn twee verschillende dingen. Proef het verschil. Verlangen toelaten is voor mij meer dan verwachten.
Maak je binnenste tot een open schaal, of beter tot open handen die het Kind op kunnen vangen als het geboren is. Krijgt dat ‘Kind’ een naam van jou? Kun je met tederheid kijken naar wie of wat je geschonken wordt? Of is de geboorte nog niet voltooid? Stond je kribbe niet klaar? Ben je iets vergeten? Had je geen warm dekentje bij de hand? Of geen zuiver badwater?
Men zal Hem de naam Immanuel geven, … God is met ons
Ik wil even teruggaan naar de droom. In de Bijbel komt er regelmatig een droom voor. Dat zal niet voor niets zijn. De Eeuwige heeft ook een droom over ons, en als Hij droomt dan is het een fantastische droom. Het verhaal van Kerstmis is het verhaal over de droom van de Eeuwige. Wij zouden het niet kunnen verzinnen.
Hij droomt van een wereld boordevol liefde en vrede voor alle mensen, ook als ze in een kwetsbare wereld geboren worden, zoals wij allemaal. Dus dat ieder van ons op dezelfde wijze geboren wordt zoals Hijzelf. Eigenlijk geen leuk verhaal, want wie wil er nu zo kwetsbaar zijn? Het is echter de weg van elk mensenkind. Hij ging ons voor, werd groter en groeide in kennis, wijsheid en overgave. Hij werd mooier en krachtiger door zijn hart dat klopte van liefde. Wel bevond Hij zich soms in moeilijke landschappen. Het leek er zelfs op dat het verkeerd met Hem zou aflopen. Dat gebeurde niet: Zijn Liefde triomfeerde. Zoiets gebeurt in een prille beginfase, maar we vieren het met Pasen. Kijk nog maar eens door de raampjes van de stal, dan zie je dat er een straling uitgaat van het pas geboren Kind, en die straling weerkaatst in jullie eigen ogen. Een droom, ja een droom die steeds mooier wordt. En dromen zijn geen bedrog!
ZALIG KERSTMIS !
Laten we bidden
Nu zijt wellekome, Jesu lieve Heer,
Gij komt van al zo hoge, van al zo veer…
Jezus, wij willen U in onze armen sluiten
en bovenal in ons hart.
Zittend bij de kribbe,
die wij zelf geworden zijn,
met ons hart aanwezig
bij alle noden van de wereld,
maar vooral bij uw onuitputtelijke Liefde
die alles overwinnen zal.
Wij schenken U ons hart
met een groot vertrouwen
en met liefde die U zelf
in ons hebt geboren laten worden.
Door U, mogen wij onze weg vervolgen.
Amen
Beste mensen, moge de echte vreugde van Kerstmis onze levens verwarmen en de wereld mooier maken, vandaag en alle dagen!
Ricky
Om mee op weg te gaan
Niet te veel woorden ga ik schrijven. Word maar helemaal stil bij het grote mysterie van Kerstmis. En moge de droom van Hem in jou steeds meer gestalte krijgen.
Kerstmis is niet alleen gejubel, maar ook innerlijke stilte. Kunnen we dat herkennen?
Blog ‘Van Woord naar leven’
Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.
Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.
De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.