Een kerk van papier
Na een allesvernietigende aardbeving in het Japanse Kobe, bedenkt architect Shigeru Ban een ongezien en gewaagd plan.
Slechts 20 seconden. Zo lang beeft de aarde op 17 januari 1995 in het Japanse Kobe. 20 tellen van vernieling en dood. De aardbeving eist duizenden levens en vernietigt meer dan de helft van alle gebouwen.
Ook van het katholieke kerkgebouw Takatori rest enkel puin, hoewel… één standbeeld van Jezus blijft onbeschadigd.
De parochiegemeenschap ziet het als een teken om snel werk te maken van de bouw van een nieuwe kerk. Om te bidden, eucharistie te vieren maar ook als ontmoetingsplek voor de vele vrijwilligers die van overal uit Japan komen helpen bij de heropbouw van de stad.
Een papieren kerk
In amper 5 weken bouwen 160 vrijwilligers enkele maanden later een nieuwe kerk.
Het voornaamste bouwmateriaal? 58 holle buizen van papier, gecoat met een externe waterbestendige papieren beschermlaag.
De Japanse architect Shigeru Ban ontwerpt de nieuwe kerk pro-bono, overtuigd van de aantrekkelijke aspecten van papier en karton: goedkoop, duurzaam en recycleerbaar. Geïnspireerd door Bernini, vormen de 58 holle buizen het elliptisch patroon van de kerk. Glazen schermen tussen de buizen zorgen voor licht en het dak is gemaakt van tentmateriaal.
Een tweede leven
Na 10 jaar blijkt dat het kerkgebouw te klein is en vervangen moet worden door een nieuwe permanente kerk. De ‘paper dome’ krijgt een tweede leven… in 2008 hijsen talloze vrijwilligers de kartonnen kokers in Taomi (Taiwan), eveneens zwaar getroffen door een aardbeving.
Papier als schuilplaats
De Japanse architect Shigeru Ban is ook gekend omwille van zijn ‘papieren shelters’ voor vluchtelingen, die dienst deden in Japan, Tukije, Rwanda en vele andere plekken.
Bekijk hieronder een lezing van de architect Shigeru Ban.
Als je het graag Nederlandstalig ondertiteld wilt: even aanklikken onderaan in het filmpje.
Bron: Kerknet.be