Een hele maand lang Franciscus van Assisi

Broeder Gregory, franciscaan en directeur van de Afdeling Missie en Interreligieuze Dialoog aan het St. Francis College in Brooklyn, New York, organiseerde in heel de maand oktober een reeks evenementen geïnspireerd op de waarden van Franciscus van Assisi.

“Het draait erom afstand te nemen van het zelf, waardoor mensen vrijheid als prachtig ervaren,” zo stelt br Gregory. “Deze gedachte,” vervolgt hij, “sluit nauw aan bij de nalatenschap van Franciscus van Assisi.”

Broeder Gregory, die door studenten eenvoudigweg “Greg” wordt genoemd, citeert Franciscus: “Ik heb gedaan wat ik moest doen; moge Christus u nu leren wat u te doen staat.” Hij legt uit dat Franciscus zijn broeders wilde helpen de unieke weg te volgen die God voor ieder van hen had bedacht.

Vorming in de ‘Franciscaanse Weg’

Het helpen van jongeren bij het vinden van hun roeping was altijd de missie van broeder Greg toen hij docent was. Nu, als directeur van de Afdeling Missie en Interreligieuze Dialoog, zet hij dit werk voort door samen met “FC Brooklyn – het Franciscaans Team” een reeks evenementen aan St. Francis College te organiseren.

“We willen Franciscus en de grote Franciscaanse beweging vieren,” legt hij uit, “maar we willen ook over Franciscus en de beweging onderwijzen. Het belangrijkste is dat we onze studenten, docenten en medewerkers willen vormen in de Franciscaanse manier van leven.”

Initiatieven van de Maand

De Franciscaanse Maand 2024 begon met een Vredesloop op 30 september. Studenten uit de hele wereld, die hun land vertegenwoordigden en het woord ‘vrede’ in hun moedertaal uitspraken, gaven letterlijk de fakkel door. Het thema ‘vrede’ was dit jaar een zeer bewuste keuze. “Gezien de toestand van de wereld leek ons dit een logische keuze,” stelt br Greg.

Verdere activiteiten waren een mis op het feest van Franciscus, een rozenkransprocessie en een ‘mobielvrij uur’ om studenten aan te moedigen afstand te nemen van hun “ongeordende relatie” met hun telefoon. Er werden bordspellen gespeeld, en de kapel en gebedsruimte stonden open voor wie “Franciscaanse eenzaamheid” zocht. Sommige studenten kozen immers voor een moment van stille reflectie. Anderen wandelden samen om relaties nieuw leven in te blazen. Nog een ander activiteit was een deelname aan de Columbus Day Parade in Manhattan, waarbij studenten een banner droegen ter promotie van deze Franciscaanse Maand.

De kracht van relaties

De Franciscaanse manier van leven is geworteld in relaties: relaties met God, met anderen, met jezelf en met de schepping. “Daar draait het allemaal om,” bevestigt br Greg, terwijl hij uitlegt dat “Franciscus iedereen en alles zijn broeder of zuster noemde – Broeder Zon, Zuster Maan, Zuster Water, Broeder Vuur.”

Nationaal en internationaal groeien

Naast zijn rol als docent en directeur presenteert br Greg een radioprogramma genaamd Thank God for Monday, waarin hij gasten uitnodigt om inzichten te delen over het maximaliseren van werktevredenheid en maatschappelijke betrokkenheid. “De afgelopen vijf jaar hebben we enkele van onze shows thematisch afgestemd op bepaalde maanden: Pride Month in juni, Black History Month in februari, Vrouwenmaand in maart. Ongeveer twee jaar geleden kreeg ik het idee: waarom geen Franciscaanse Maand?” Zo ontstond dit initiatief.

Daarnaast werd ook een blog, All Good Things, opgericht voor dagelijkse reflecties in oktober. In 2024 werden samenwerkingen aangegaan met drie bisdommen in de regio New York City en drie in New Jersey.

Kijkend naar de toekomst hoopt Br Greg verder te groeien. “In 2025 willen we nationaal gaan, en in 2026, voor de 800ste verjaardag van Franciscus’ sterven, hopen we wereldwijd te gaan.”

Het vredesgebed van Franciscus

Broeder Greg’s diepe verbondenheid met Franciscus ontstond al in zijn kindertijd. Een beeld van de heilige, als onderdeel van een vogelbad, stond in de tuin van zijn ouderlijk huis in Clifton, New Jersey. “Ik dacht altijd dat Franciscus gewoon de heilige van de vogels was,” geeft hij toe. Aanvankelijk werkte hij in de farmaceutische industrie en ging regelmatig naar de kerk, maar zonder het Franciscaanse verhaal volledig te begrijpen. Pas toen hij franciscaan werd, begreep hij de diepgaande bekering en missie van de heilige, belichaamd in het vredesgebed dat aan hem wordt toegeschreven: “woorden van hoop, geloof, geven, delen, liefhebben en vergeven.”

Herstel mijn kerk

De Franciscaanse Maand wil mensen bereiken die het verhaal van Franciscus niet kennen. “Hij is er werkelijk voor iedereen, niet alleen voor katholieken. Joden, moslims, boeddhisten, hindoes, zelfs mensen zonder religie – Franciscus is er inderdaad voor iedereen.” Broeder Greg gelooft dat als meer mensen het Franciscaanse levenspad zouden volgen, de wereld een betere plek zou zijn.

Hij verwijst naar de oproep die Franciscus in 1206 ontving voor het San Damiano-kruis: “Franciscus, herstel mijn kerk, die je ziet instorten.” Vandaag, in 2024, voelt Broeder Greg dat hetzelfde kruis ons allemaal uitdaagt, en vooral de jongere generatie, om de wereld te herstellen die inderdaad vaak in verval is.

Bron: Vatican-news

We zien br Greg in het midden