donderdag in week 29 door het jaar
Uit de brief van Paulus aan de Efeziërs 3, 14-21
Deze lezing nodigt ons uit om ons hart te openen voor de kracht van Gods Geest, zodat Christus in ons kan wonen. We worden aangespoord de oneindige liefde van Christus te omarmen opdat we vervuld mogen worden van Gods volheid.
Broeders en zusters,
ik buig mijn knieën voor de Vader, die de vader is van elke gemeenschap in de hemelsferen en op aarde. Moge Hij vanuit zijn rijke luister u innerlijke kracht en sterkte schenken door zijn Geest, zodat door uw geloof Christus kan gaan wonen in uw hart, en u geworteld en gegrondvest blijft in de liefde. Dan zult u met alle heiligen in staat zijn de lengte en de breedte, de hoogte en de diepte te begrijpen, ja de liefde van Christus te kennen die alle kennis te boven gaat, opdat u geheel vervuld zult raken van de volheid van God.
Aan Hem die door de kracht die in ons werkt bij machte is oneindig veel meer te doen dan wij vragen of denken, aan Hem komt de eer toe, in de kerk en in Christus Jezus, van geslacht op geslacht, tot in alle eeuwigheid. Amen.
Tussenzang: Ps 33, 1-2 + 4-5 + 11-12 + 18-19
Refr.: De aarde is vervuld van de trouw van de Heer.
Juich, rechtvaardigen, voor de Heer,
de oprechten moeten Hem loven.
Huldig de Heer bij de klank van de lier,
speel voor Hem op de tiensnarige harp.
Oprecht is het woord van de Heer,
alles wat Hij doet is betrouwbaar.
Hij heeft recht en gerechtigheid lief,
van de trouw van de Heer is de aarde vervuld.
Het plan van de Heer houdt eeuwig stand,
wat Hij beraamt, blijft van geslacht tot geslacht.
Gelukkig het volk dat de Heer als zijn God heeft,
de natie die Hij verkoos als de zijne.
Het oog van de Heer rust op wie Hem vrezen
en hopen op zijn trouw:
Hij zal hen redden in doodsgevaar,
bij hongersnood zal Hij hun leven sparen.
Vers voor het evangelie (Fil 2, 15-16)
Alleluia.
Schitter als sterren aan de hemel
en houd vast aan het woord
dat leven brengt.
Alleluia.
Uit het evangelie volgens Lucas 12, 49-53
Jezus kondigt aan dat zijn komst verdeeldheid zal veroorzaken. Zijn boodschap vraagt immers om keuze. En niet iedereen zal die keuze maken.
Jezus sprak tot zijn leerlingen:
‘Ik ben gekomen om op aarde een vuur te ontsteken, en wat zou Ik graag willen dat het al brandde! Ik moet een doop ondergaan, en Ik word hevig gekweld zolang die niet volbracht is.
Denken jullie dat Ik gekomen ben om vrede te brengen op aarde? Integendeel, Ik zeg jullie dat Ik verdeeldheid kom brengen.
Van nu af aan zullen vijf in één huis verdeeld zijn: drie tegen twee en twee tegen drie. De vader zal tegenover zijn zoon staan en de zoon tegenover zijn vader, de moeder tegenover haar dochter en de dochter tegenover haar moeder, de schoonmoeder tegenover haar schoondochter en de schoondochter tegenover haar schoonmoeder.’
Van Woord naar leven
VREDE EN VUUR
(Bij Lc 12, 49-53 en Ef 3, 14-21)
Onderstaande overweging is van de hand van J. Bots, sj
‘Denken jullie dat Ik gekomen ben om vrede te brengen op aarde? Integendeel, Ik zeg jullie dat Ik verdeeldheid kom brengen.‘ Geen vrede op aarde? Wat zullen we nu toch krijgen? De engelen hebben toch gezongen bij Jezus’ geboorte: ‘Eer aan God in de hoogte en vrede op aarde voor de mensen van goede wil’ (Lc 2,14). En hoe zit het met onze vredesgroet, onze Pax, na het Onze Vader in de eucharistieving? Moeten we die dan maar ruilen voor een groet van verdeeldheid? Voor een gebalde vuist? En wat bedoelt Jezus dan met wat Hij aan zijn apostelen meegeeft, als Hij ze twee aan twee uitzendt, om aan de mensen de Blijde Boodschap te verkondigen? ‘Als je een huis binnengaat, zeg dan eerst: Vrede voor dit huis!’ (Lc 10,5).
Als Jezus zegt dat Hij geen vrede is komen brengen maar strijd en verdeeldheid, dan moeten we dat niet zo verstaan dat Hij is teruggekomen op zijn vredelievende bedoelingen, maar dat Hij vooruitziet dat zijn vrede zal worden gedwarsboomd door afwijzing. Hij doet een aanbod van vrede. De vrede wordt ons niet opgelegd. We kunnen ervoor kiezen, maar we kunnen er ook tegen kiezen. Hij is de Vrede in eigen Persoon. Als je Hem, die de Vrede zelf is, afwijst, dan krijg je verdeeldheid. In die zin is Jezus, door de vrede te komen brengen, ook de brenger van de verdeeldheid. En dat zal ook het lot zijn van zijn volgelingen. Door hun keuze voor Jezus krijgen ze anderen tegen zich.
Met die verdeeldheid krijgt trouwens iedereen te maken, want Jezus wil met zijn vrede alle mensen en alle milieus bereiken. Daarom spreekt Hij over die verdeeldheid in de gezinnen, in de families: ‘Van nu af aan zullen vijf in één huis verdeeld zijn: drie tegen twee en twee tegen drie.’ De scheidingslijn gaat dwars door de gezinnen, door de religieuze gemeenschappen, door de parochies, enzovoort, heen.
Simeon, de vredelievende Simeon, voorspelde het al aan Maria bij de opdracht van Jezus in de tempel: ‘Zie, dit Kind is bestemd tot val en opstanding van velen in Israël, en tot een teken dat weersproken wordt’ (Lc 2,34). En tot Maria zei hij: ‘Een zwaard zal uw ziel doorbooren’ (Lc 2,35).
Zo ook met ons eigen hart. Ook dat is verscheurd. Het verlangt naar vrede, het zoekt naar God, het is gericht op het goede, op harmonie met de naaste, het is gericht op vrede; maar er is ook een andere ‘ik’. Elke mens constateert in zijn eigen hart ook nog een heel andere oriëntatie; hij zoekt zichzelf, zijn eigenbelang, zijn eigen wil, en als een mens inkeert in zijn innerlijk, dan komt hij die verscheurdheid tegen. En hoe dieper hij komt, hoe dieper hij afdaalt, hoe stiller hij wordt, des te onontkomelijker wordt hij geconfronteerd met die innerlijke verscheurdheid.
Een mens krijgt dan het gevoel dat hij er aan ten onder gaat; zo’n verscheurende pijn is het; het is een zwaard door zijn hart, het hart breekt. Maar als hij dát aan zichzelf laat gebeuren, dan wordt hij een kind van Gods ontferming. Want om de mens in die verscheurdheid te helen, dáárvoor is Christus gekomen. Dat is de vrede die Hij is komen brengen, de vrede van het hart. Als een mens die innerlijke verscheurdheid tot op de bodem van zijn hart laat doordringen, dan zal gebeuren wat Paulus vandaag in zijn brief aan de Efeziërs schrijft: ‘Ik buig mijn knieën voor de Vader, die de vader is van elke gemeenschap in de hemelsferen en op aarde. Moge Hij vanuit zijn rijke luister u innerlijke kracht en sterkte schenken door zijn Geest, zodat door uw geloof Christus kan gaan wonen in uw hart, en u geworteld en gegrondvest blijft in de liefde.’ De kracht van de liefde van Christus is in staat oneindig meer te volbrengen dan al wat wij kunnen vragen of bevroeden.
Laten we bidden
Heer Jezus,
U die de Vrede zelf bent,
kom ons nabij in onze verscheurdheid.
Help ons om de strijd in ons hart te begrijpen
en de weg naar innerlijke rust te vinden.
Geef ons de moed om te kiezen voor U,
ook wanneer verdeeldheid ons omringt.
Laat ons de kracht van uw liefde ervaren,
die ons geworteld en gegrondvest houdt.
Moge uw Geest ons vervullen
die ons van binnenuit in U brengt.
Maak ons tot instrumenten van uw vrede,
zodat we, met de kracht van uw liefde,
Gods licht mogen zijn in deze wereld.
In uw naam. Amen.
Geliefde mensen, het is geen evidentie om anno 2024 consequent te kiezen voor het evangelie. Sowieso brengt dit verdeeldheid om ons heen. Mogen we hierin vooral nederig blijven, instrumenten van de Heer. Moge Hij ons bewaren in zijn liefde. Laten we zijn vrede niet verliezen.
Een mooie donderdag,
kris
Om mee op weg te gaan
Het evangelie van vandaag kan confronterend aanvoelen. Neem de tijd om het meerdere keren te lezen. Blijf stil bij het Woord. Laat het diep tot je doordringen, alsof de Heer zichzelf baart in je ziel. Overweeg in stilte wat het Woord in jou teweeg brengt en wat het persoonlijk voor jou kan betekenen.
Als je innerlijke verdeeldheid voelt, nodig dan de Heer uit in die pijn. Hij is juist gekomen om ons in onze diepste gebrokenheid te helen. Hij zal je omarmen met zijn barmhartigheid.
Ervaar je door je leven en keuzes verdeeldheid om je heen, vraag dan de Heer om de kracht om nederig, liefdevol en barmhartig te blijven, zoals Hij dat is.
Blog ‘Van Woord naar leven’
Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.
Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.
De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.