donderdag in week 28 door het jaar
Uit de brief van Paulus aan de Efeziërs 1, 1-10
Paulus spreekt over de overvloedige zegeningen die ons in Christus zijn gegeven. Hij benadrukt dat God ons al vóór de schepping heeft uitverkoren en geroepen om als zijn kinderen in heiligheid te leven, verlost door het bloed van Jezus.
Van Paulus, door Gods wil apostel van Christus Jezus. Aan de heiligen in Efeze, aan de gelovigen die één zijn met Christus Jezus. Genade zij u en vrede van God, onze Vader, en van de Heer Jezus Christus. Gezegend zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus, die ons in de hemelsferen, in onze eenheid met Christus, met talrijke geestelijke zegeningen heeft gezegend.
In Christus immers heeft God, voordat de wereld gegrondvest werd, ons uitgekozen om heilig en zuiver voor Hem te staan, en vol liefde heeft Hij ons naar zijn wil en verlangen voorbestemd om door Jezus Christus zijn kinderen te worden, tot eer van de grootheid van Gods genade, ons geschonken in zijn geliefde Zoon.
In Hem zijn wij door zijn bloed verlost en zijn onze zonden vergeven, dankzij de rijke genade die God ons in overvloed heeft geschonken. Hij heeft ons in al zijn wijsheid en inzicht dit geheim onthuld: zijn besluit om alles in de hemel en op aarde onder één hoofd, Christus, bijeen te brengen, omdat het Hem behaagde de voltooiing van de tijd te verwezenlijken met Christus.
Tussenzang: Ps 98, 1-6
Refr.: De Heer heeft zijn overwinning bekendgemaakt.
Zing voor de Heer een nieuw lied:
wonderen heeft Hij verricht.
Zijn rechterhand heeft overwonnen,
zijn heilige arm heeft redding gebracht.
De Heer heeft zijn overwinning bekendgemaakt,
voor de ogen van de volken zijn gerechtigheid onthuld.
Hij heeft gedacht aan zijn liefde en trouw
voor het volk van Israël.
De einden der aarde hebben het gezien:
de overwinning van onze God.
Juich de Heer toe, heel de aarde,
juich en jubel, zing het uit.
Zing voor de Heer bij de lier,
laat bij de lier uw lied weerklinken.
Blaas op de ramshoorn en de trompetten,
juich als de Heer, uw koning, verschijnt.
Vers voor het evangelie (Joh 14, 23)
Alleluia.
Wanneer iemand Mij liefheeft
zal hij zich houden aan wat Ik zeg,
mijn Vader zal hem liefhebben
en mijn Vader en Ik zullen bij hem komen
en bij hem wonen.
Alleluia.
Uit het evangelie volgens Lucas 11, 47-54
In dit evangelie waarschuwt Jezus de wetgeleerden voor hun huichelarij en hun medeplichtigheid aan de fouten van hun voorouders. Hij verwijt hen dat zij de profeten eren met monumenten, terwijl ze in feite dezelfde geest van verzet tegen Gods gezanten voortzetten. Jezus bekritiseert ook hun rol in het verhinderen van anderen om ware kennis en geloof te vinden.
Jezus sprak tot de wetgleerden:
‘Wee jullie, want jullie bouwen graftomben voor de profeten, terwijl jullie voorouders hen hebben gedood. Jullie zijn getuigen die instemmen met de daden van jullie voorouders, want zij hebben hen gedood en jullie bouwen de tomben! Daarom heeft God in zijn wijsheid gezegd: “Ik zal profeten en apostelen naar hen zenden, maar ze zullen sommigen van hen doden en anderen vervolgen.” Voor het bloed van al de profeten dat sinds de grondvesting van de wereld vergoten is, zal van deze generatie genoegdoening worden geëist, van het bloed van Abel tot het bloed van Zecharja, die omkwam tussen het altaar en het heiligdom. Ja, Ik zeg jullie, van deze generatie zal genoegdoening worden geëist! Wee jullie wetgeleerden, want jullie hebben de sleutel tot de kennis weggenomen; zelf zijn jullie niet binnengegaan, en anderen die wel binnen wilden gaan hebben jullie tegengehouden.’
Toen Hij het huis verliet, waren de schriftgeleerden en de farizeeën uitzinnig van woede; ze begonnen Hem over van alles uit te vragen, in een slinkse poging om Hem te betrappen op een ongeoorloofde uitspraak.
Van Woord naar leven
AUTHENTICITEIT ALS LICHTBAKEN
(Bij Lc 11, 47-54)
Jezus spreekt opnieuw harde woorden tegen de wetgeleerden en farizeeën, die zich voordoen als vrome gelovigen, maar van binnen ver verwijderd zijn van Gods liefde. Ze leven in schijnheiligheid, opgesloten in een verleden waarin geen plaats is voor Gods vernieuwende werking. Ze bouwen grafmonumenten voor de profeten die hun voorouders hebben gedood, zonder in te zien dat ze dezelfde geest van weerstand en verzet tegen Gods boodschap voortzetten.
Zijn deze woorden van Jezus ook relevant voor ons, christenen anno 2024? Ja, zeker. Zijn waarschuwing tegen hypocrisie binnen de religieuze gemeenschap doorklinkt nog steeds, want hypocrisie is een gif dat de Kerk van binnenuit uitholt en mensen wegjaagt. Jezus beschuldigde de wetgeleerden ervan de sleutel tot kennis weg te nemen, zelf de weg naar God niet te gaan en anderen te hinderen die deze weg wilden inslaan. Deze waarschuwing mogen wij niet negeren; we moeten ons ook hier afvragen of we in onze tijd werkelijk de weg naar God openstellen voor anderen.
Daarvoor moeten we allereerst authentiek zijn. Authenticiteit houdt in dat we eerst ons eigen hart verzorgen. Dit betekent dat we ons dagelijks voeden met de Heer: door zijn Woord, meditatie en gebed, en indien mogelijk door de eucharistie. Vanuit deze basis kunnen we ons richten op Jezus’ oproep om te dienen en te omarmen, vooral wat broos en kwetsbaar is in onze samenleving. Zoals paus Franciscus ons voorhoudt, mogen we niet bang zijn om onze handen vuil te maken.
Wat we vooral moeten vermijden, is ons opsluiten in kleine gesloten groepen: parochies, gebedsgroepen, verenigingen. Er is niets mis met gemeenschapjes binnen de Kerk, maar het gevaar bestaat dat we ons er comfortabel in terugtrekken, terwijl Jezus ons juist oproept om naar buiten te treden. Hij zegt duidelijk: ‘Jullie zijn het licht van de wereld, het zout van de aarde.’ Dit betekent dat we de wereld in moeten gaan. Niet alleen leven voor onszelf en onze kleine groepjes, maar de Blijde Boodschap uitdragen in de wereld. Het is de zending van de Kerk, we mogen dat niet vergeten.
We zijn geroepen om, als paasmensen, het licht van de verrijzenis doorheen ons dagelijks leven en in ons gaan naar de ander te laten schijnen. Dat doen we dus best door authentiek te zijn: eenvoudig, met een geloof dat geworteld is in het leven van elke dag, nuchter, dagelijks biddend en levend in de Heer. Niet met grote woorden of oppervlakkige theologie, maar met een geloof dat van binnenuit doorleefd is.
Laten we als Kerk vooral een warme haard zijn in deze soms koude wereld.
Laten we bidden
Heer,
mogen wij U in zuiverheid kennen.
Leer ons de weg naar U open te stellen voor anderen
en ons niet te verschuilen in veilige gemeenschappen.
Geef ons de moed om de kwetsbaren te omarmen
en ons in te zetten voor hen die hulp nodig hebben.
Mogen wij als Kerk licht en zout zijn,
gedragen door uw genade.
Vandaag en alle dagen van ons leven.
Amen.
Geliefde mensen, laten we leven in het licht van de Heer en dit met anderen delen.
Een mooie dag gewenst!
kris
Om mee op weg te gaan
Herken ik religieuze hypocrisie in mijn eigen leven? Hoe kan ik deze houding, vanuit het evangelie van vandaag, overwinnen?
Zijn er momenten waarop ik me, alleen of met anderen, opsluit in een comfortzone, waardoor ik de wereld om me heen niet zie? Wat betekent het om ‘licht van de wereld’ en ‘zout voor de aarde’ te zijn?
Staat de deur van mijn hart, en eventueel van mijn huis, werkelijk open voor iedereen, ongeacht hun achtergrond of omstandigheden?
Blog ‘Van Woord naar leven’
Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.
Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.
De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.