Dialoog en solidariteit centraal in toespraak van Vaticaans staatssecretaris
Tijdens de plenaire vergadering van COMECE (de Commissie van Bisschoppenconferenties van de Europese Unie) in Nemi, vlakbij Rome, heeft kardinaal Pietro Parolin, staatssecretaris van het Vaticaan, een krachtige oproep gedaan tot hernieuwde Europese eenheid en actieve inzet voor vrede en dialoog.
Europa: geroepen tot eenheid en solidariteit
Parolin onderstreepte dat Europa, geworteld in een diepe christelijke traditie, een bijzondere verantwoordelijkheid draagt als lichtend voorbeeld van vrede en solidariteit in een wereld die steeds meer verscheurd raakt. Hij waarschuwde tegen nationalistische of isolationistische reflexen en benadrukte dat het Europese project er een van integratie moet blijven: “van bruggen, niet van muren.”
Dialoog als weg naar vrede
Met een duidelijke verwijzing naar de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten, herhaalde de kardinaal de woorden van paus Franciscus: “Oorlog is altijd een nederlaag voor de mensheid.” De enige weg die perspectief biedt is die van de dialoog, stelde hij. De Kerk, zo voegde hij eraan toe, moet een actieve bevorderaar zijn van verzoening en begrip, zelfs – en juist – te midden van conflicten.
De menselijke waardigheid centraal
Een belangrijk deel van zijn toespraak was gewijd aan sociale en economische rechtvaardigheid. Parolin herinnerde eraan dat de EU gegrondvest is op solidariteit, rechtvaardigheid en respect voor de menselijke waardigheid – waarden die niet mogen wijken in tijden van beproeving, maar juist versterkt moeten worden in tijden van crisis. Hij pleitte voor beleid waarin de menselijke persoon opnieuw centraal komt te staan, en riep op tot menswaardige en rechtvaardige migratiepolitiek.
Diplomatie als morele plicht
De kardinaal beklemtoonde opnieuw de rol van diplomatie in het vredesproces. De Heilige Stoel blijft zich inzetten voor dialoog als het krachtigste middel om geschillen op te lossen. Hoewel hij de diplomatieke inspanningen van de EU waardeerde, waarschuwde hij voor zelfgenoegzaamheid en riep hij op tot een blijvende inzet voor gerechtigheid en mensenrechten, wereldwijd.
De Kerk als moreel baken
Tot slot spoorde Parolin de Europese Kerk aan om haar stem te blijven verheffen in het maatschappelijke debat. “We moeten Europa herinneren aan zijn grondwaarden: vrede, menselijke waardigheid en het algemeen welzijn,” zo besloot hij. “Alleen door terug te keren naar deze principes kan Europa werkelijk een kracht ten goede zijn in de wereld.”
Bron: Vatican-news
