De zuster die perkament koos voor de site van Heilige Stoel
De Amerikaanse franciscanes Judith Zoebelein stond aan de wieg van de eerste website van het Vaticaan, die pionierde in 1995.
In een interview met Katholisch.de vertelt zuster Judith Zoebelein hoe ze het Vaticaan online kreeg in de begindagen van het wereldwijde internet. Ze was er toen verantwoordelijk voor het beheer van de computers. In 1994 kwam het internet op, vooral e-mail, herinnert ze zich. Slechts enkele medewerkers van het Vaticaan hadden er belangstelling voor, onder wie de toenmalige woordvoerder. Samen begonnen we te dromen van de aanwezigheid van de kerk op het internet.
Paus Johannes Paulus II zag meteen in dat het internet een grote kans was voor de evangelisatie en zo ging de bal aan het rollen.
Met Kerstmis 1995 was het zover: de eerste pagina ging online. Het was echt maar één pagina, één foto, één pauselijke toespraak. Alles tegen een perkamentkleurige achtergrond, die nu al 25 jaar de site van de Heilige Stoel typeert.
Zuster Judith: Vijf verschillende bedrijven hadden ontwerpen voorgesteld, enkele heel moderne. Maar met één bedrijf klikte het onmiddellijk. En dat was het ontwerp met het perkament. Het zou de 2000-jarige geschiedenis van de Kerk en de geest van het Vaticaan en de Heilige Stoel symboliseren.
Hoe eenvoudig die eerste pagina ook was, de site had instant succes. Vooral ook omdat kranten net hadden bericht over het griepje van de paus. Duizenden e-mails met recepten voor kippensoep stroomden binnen. Ik vond dat heel ontroerend, zegt Judith: Een paus was altijd mysterieus en onaantastbaar, maar nu werd hij plotseling bereikbaar, menselijk.
Mensen schreven mails naar de paus alsof ze bij hem in de woonkamer zaten.
In het begin drukten we alles af en brachten doos na doos naar de paus! We waren overweldigd, maar op een zeer goede manier. Niemand had dat verwacht.
Paus Franciscus lijkt pessimistischer dan zijn voorgangers over de mogelijkheden van het internet, stelt Katholisch.de vast. Zuster Judith: Je moet toegeven dat de sociale media en het net vandaag de dag neigen naar het negatieve. Franciscus ziet die kwalen – van fake news tot en met mensenhandel – en legt er de vinger op.
Veel mensen denken dat technologie niets met spiritualiteit te maken heeft, zegt de zuster nog. Maar ik zie daar ook de hand van God aan het werk. Ook daar kunnen we Hem vinden. Pas als we het uit Gods aanwezigheid halen, wordt het problematisch.
Mijn missie is altijd geweest om te laten zien dat God ook een plaats heeft in de technologie.
Zuster Judith bleef jarenlang webmaster van de site. Intussen maakte ze ook een film over Nostra Aetate, het conciliedocument over interreligieuze dialoog, en wat het teweeg bracht in de wereld.
Ontdek de film Nostra Aetate op Vimeo (Engels).
Bron: Kerknet.be