Boek-tip: Vertrouw op je gevoel

Keuzes leren maken met Ignatius van Loyola

Nieuw boek van Nikolaas Sintobin

Vandaag de dag krijgt iedereen te maken met keuzestress. Naar schatting maken we dagelijks zo’n 35.000 keuzes. In deze hectische tijd komt de vraag op ons af: hoe maak ik de juiste keuzes? Nikolaas Sintobin helpt je in zijn nieuwste boek op weg om de juiste keuzes te maken, gebaseerd op de eeuwenoude ignatiaanse spiritualiteit. Het betreft een praktijkboek, voor niet-ingewijden. Nikolaas graaft in zijn vierde boek verder naar de link tussen gevoel, persoonlijke ervaring en de zoektocht naar geluk.  

Kan je vertrouwen op je gevoelens? Hoe kan je uit je ervaring leren wat belangrijk is voor jou? Hoe doe je dit bij het opvoeden, als je in crisis bent, boos of in de zevende hemel? Kan jouw persoonlijk geloof een plaats krijgen bij het maken van keuzes? Welke rol speelt het verstand hierbij?

De jezuïeten hebben een eeuwenoude expertise in aandachtig en luisterend in het leven staan. Dit boek ontsluit deze schat voor het brede publiek. Honderd herkenbare en uit het leven gegrepen voorbeelden maken er een praktische en laagdrempelige gids van. 

Uitgegeven bij Lannoo, 155 blz, 19,99 euro.
Voor eventuele bestelling: klik hier.

Nikolaas Sintobin is jezuïet en werkt als internetpastor. Hij is expert in ignatiaanse spiritualiteit. In zijn boeken hertaalt hij, kort en helder, deze 500 jaar oude wijsheid voor mensen van vandaag. Nikolaas is een veelgevraagd spreker in binnen-en buitenland. Zijn boeken werden reeds vertaald in 7 talen. 

Onder de afbeelding kan u een filmpje bekijken waar Nikolaas zelf enige duiding geeft bij zijn nieuw boek.
En onder het filmpje kan u een interview lezen met hem naar aanleiding van het boek.

Interview

U heeft een korte carrière als advocaat en assistent aan de KULeuven gehad, en bent in 1989 jezuïet geworden. U heeft internationaal uw opleiding gevolgd en gedurende een tiental jaren lesgegeven aan verschillende jezuïetencolleges. Om het kort te stellen heeft u ruime ervaring als geestelijk begeleider en vormingswerker. Nu bent u ook online te vinden als internetpastoraat en actief blogger. Wat heeft uw uitgebreide en verdiepende carrière gedreven? En hoe heeft uw carrière u tot Vertrouw op je gevoel gebracht?

Sinds ruim derdig jaar ben ik jezuïet. Als jonge man leefde ik vooral vanuit mijn hoofd. Dat verstand kon mij echter niet de richting aanwijzen van het geluk in mijn leven. Dat heeft de ignatiaanse spiritualiteit mij wel geleerd. Ik heb op 14 plaatsen gewoond in 5 verschillende landen. Ik ben omgegaan met heel verschillende mensen: van daklozen en drugsverslaafden, over monniken tot politieke en economische leiders. Wat mij daarbij het meest opgevallen is dat al die mensen, hoe verschillend ook, zo op elkaar gelijken. Ze verlangen allen, soms hopeloos en tegen beter weten in, om geliefd te worden en zin te geven aan hun leven. Dat is voor mij niet anders. Het is mijn diepste verlangen en drijfveer om het geluk dat mij in de schoot is geworpen, te delen met anderen. Om zoveel mogelijk mensen sleutels aan te reiken om zelf te ontdekken tot welk geluk zij geroepen zijn en hoe ze de weg daarheen kunnen vinden.

U schrijft dat uw wijze van leven nauw verbonden is met uw christelijk geloof; waarin heeft die nauwe verbinding zich geuit in uw leven en carrière?

Het Evangelie doet me geloven dat mensen geschapen zijn voor de vreugde en dat God klaarstaat om hen te helpen in hun zoektocht naar die vreugde. Dit probeer ik in mijn leven elke dag zelf bewust toe te passen, ongeacht welke de taak is die ik die dag heb. Ik heb het ongelofelijke geluk dat ik, als jezuïet, ben vrijgesteld om dag in dag uit middelen te bedenken om die vreugde en de rust die ermee gepaard gaat ook voor andere mensen toegankelijk te maken. Ik geloof dat God dat geluk niet voorbehouden heeft enkel voor christenen, laat staan voor christenen van één welbepaalde kerk. Daarom kies ik ervoor om inclusief te werken: de boeken die ik schijf, de video’s en podcasts die ik maak probeer ik zo vorm te geven dat alle “mensen van goede wil” ermeej gebaat kunnen zijn. God houdt immers evenveel van alle mensen!

Wat betekent de ignatiaanse spiritualiteit voor u? 

Sinds meer dan 30 jaar zet de ignatiaanse spiritualiteit mijn leven op zijn kop. Ze leert me om mijn gewone, dagdagelijkse ervaring ernstig te nemen. Daarin immers kan ik, steeds opnieuw, God op het spoor komen en zijn, doorgaans erg discrete, uitnodigingen om ten volle te leven. Meer in het bijzonder biedt die spiritualiteit mij een pedagogiek aan waarbij zowel de gevoelens, het verstand als de wil hun plaats krijgen bij het maken van keuzes. Belangrijk is ook de aanname dat ik als mens geroepen ben een leven lang te groeien, in elke etappe van mijn leven. Samengevat, de ignatiaanse spiritualiteit nodigt mij uit en geeft me instrumenten om bewuster in het leven te staan en om, in verbondenheid met God en met mensen, steeds weer op zoek te te gaan naar geluk.

De titel van het boek is: Vertrouw op je gevoel. Hoe heeft u, in alle jaren dat u onderzoek heeft gedaan en ervaring heeft mogen opdoen over ignatiaanse spiritualiteit, vertrouwd op uw gevoel? Is dit door de jaren heen veranderd?

De belangrijkste stap voor mij was en blijft mijn keuze om jezuïet te worden. Ik had, als jonge man, alle mogelijke scenario’s bedacht hoe ik mijn leven vorm kon geven. Kloosterling en priester worden maakte daar geen deel van uit. Helemaal niet. Toch heb ik daar op 26-jarige leeftijd voor gekozen. Het was, tot mijn grote verbazing, mijn gevoelservaring die richting aanwees. Het was een godsgeschenk dat ik geleerd had om, in het bijzonder vanuit gebed met de Bijbel, te luisteren naar wat er zich afspeelde in mijn hart. Daardoor heb ik in 1989 die stap kunnen zetten. Dat vertrouwen en geloof hebben zich de voorbije 30 jaar verder verfijnd en versterkt. De intuïties van Ignatius van Loyola, ook al zijn ze 500 jaar oud, zijn gewoonweg fenomenaal en uitermate actueel. Ze blijven voor mij een schat waaruit ik blijf putten om het Evangelie van Jezus toegankelijk en betekenisvol te proberen maken, voor mezelf en voor mijn medemensen.

Voor wie heeft u Vertrouw op je gevoel geschreven, wie moet het boek écht lezen? En waarom?

De meeste mensen die ik ken gebruiken vaak hun intuïtie bij het maken van keuzes. Met andere woorden, ze laten zich leiden door hun gevoelens. Dit geldt zowel voor hun persoonlijk als voor hun professioneel leven. Probleem hierbij is dat dit vaak onbewust gebeurt. Gevolg is dat dit meer dan eens behoorlijk chaotisch verloopt of dat die gevoelens met hen op de loop gaan op een wijze waar ze achteraf niet blij mee zijn. Dit boek helpt om wat je in de praktijk vaak al doet op een bewuste en daardoor “verstandiger” wijze te doen. Mijn boek biedt een beproefde methode aan voor mensen van vandaag. De honderd praktische voorbeelden maken het herkenbaar en makkelijk toe te passen. Bovendien heb ik het boek zo geschreven dat zowel christenen als anders- of niet-gelovigen er zich kunnen door laten inspireren. Of je leerkracht bent of advokaat, verpleegster of bankier, student of gepensioneerd, christen of zoekend, ik hoop dat allen voordeel kunnen halen uit dit handboek.

(interview Kok-boekencentrum)

Nikolaas Sintobin (foto: Jaco Klamer)