Amerikaanse martelares vereeuwigd in gedenkteken te Rome in de basisliek Sint-Bartholomeus op het Eiland te Rome

De uit Ohio afkomstige sister Dorothy Stang voegt zich bij andere moderne christelijke martelaren wereldwijd in een permanent gedenkteken tijdens een ceremonie georganiseerd door de Gemeenschap van Sant’Egidio in Rome.

Een religieuze zuster die bijna 20 jaar geleden werd vermoord vanwege haar werk in Brazilië, zal de eerste Amerikaanse vrouw zijn die wordt opgenomen in een gedenkteken voor moderne martelaren in Rome.

In een interview met Vatican-news herinnert Dr. Laurie Johnston, hoogleraar theologie aan Emmanuel College in Boston, aan de figuur van sister Dorothy en legt ze haar nalatenschap uit, 20 jaar na haar dood.

Wie was sister Dorothy Stang?
Geboren in 1931 trad sister Dorothy Stang op 17-jarige leeftijd toe tot de congregatie van de Zusters van Notre Dame de Namur in Ohio. In 1966 werd ze missionaris in Brazilië, waar ze streed voor de rechten van arme landarbeiders en de bescherming van het regenwoud tegen houthakkers en grootgrondbezitters die het gebied wilden exploiteren.

Sister Dorothy Stangs nalatenschap 20 jaar na haar martelaarschap
Ze werkte samen met de Pastoral Land Commission, een organisatie van de katholieke kerk die zich inzet voor de rechten van landarbeiders en boeren. Dankzij haar inspanningen werd sister Dorothy door de Braziliaanse staat Pará uitgeroepen tot “Vrouw van het Jaar” en ontving ze de Humanitarian of the Year Award van de Braziliaanse Orde van Advocaten.

Maar haar werk werd niet door iedereen gewaardeerd. Op 12 februari 2005 werd sister Dorothy door ingehuurde schutters neergeschoten en voor dood achtergelaten. Ze was 73 jaar oud.

Een martelares van vandaag
Bijna 20 jaar na haar martelaarschap zal sister Dorothy worden geëerd tijdens een ceremonie georganiseerd door de Gemeenschap van Sant’Egidio in Rome. Een kleine hoeveelheid met bloed doordrenkte aarde van de plaats van haar moord en een van haar truien zullen worden toegevoegd aan een permanent gedenkteken in de Basiliek van Sint-Bartholomeus op het Eiland – een kerk gewijd aan de duizenden christelijke mannen en vrouwen die in moderne tijden voor hun geloof zijn gedood.

Een herdenkingsmis voor missionaire martelaren in maart 2024
Meer dan 25 familieleden van sister Dorothy zullen aanwezig zijn om haar te zien opgenomen worden als de eerste Amerikaanse vrouw in het gedenkteken in de Basiliek van Sint-Bartholomeus.

Woorden van zuster Dorothy Stang
Voor haar dood had zuster Dorothy meerdere doodsbedreigingen ontvangen vanwege haar werk voor het regenwoud en arme landarbeiders. Toch ging ze, zich bewust van het risico, door met haar missie.
Ze zei: “Ons evangelisch antwoord roept ons op risico’s te nemen voor onze mensen. Zij hebben dit voorrecht niet; zij zouden worden gedood als zij openlijk verzet bieden – en inderdaad worden zij gedood.”

De kerk van martelaren
In het kader van het Jubileumjaar 2000 stelde paus Johannes Paulus II in 1999 de ‘Commissie voor Nieuwe Martelaren’ in om christelijke martelaren uit de 20e eeuw te onderzoeken en te identificeren. Deze commissie was gevestigd in de Basiliek van Sint-Bartholomeus op het Eiland in Rome.

Om te voorkomen dat de getuigenissen van deze mannen en vrouwen opnieuw verloren zouden gaan in de geschiedenis, droeg paus Johannes Paulus II de Basiliek op als herdenkingsplaats voor de ‘nieuwe getuigen van het geloof.’
Hij zei: “De ervaring van de Tweede Wereldoorlog en de jaren die volgden, bracht me ertoe met dankbare aandacht te kijken naar het schitterende voorbeeld van degenen die, vanaf de vroege jaren van de twintigste eeuw tot het einde ervan, vervolging, geweld en dood hebben ervaren vanwege hun geloof en hun gedrag geïnspireerd door de waarheid van Christus. En het zijn er velen! Hun herinnering mag niet verloren gaan; ze moet op een gedocumenteerde manier worden hersteld.”

Bron: Vatican-news

Sister Dorothy Stang