“Als je vrede wilt, bereid je dan voor op vrede.”

Monseigneur Giovanni Ricchiuti, voorzitter van Pax Christi Italië, uit scherpe kritiek op het Europese voornemen om 800 miljard euro te investeren in militaire uitgaven, wat volgens hem Europa juist verder van vrede verwijdert. Hij pleit ervoor dat Europese leiders meer moed tonen en diplomatieke oplossingen nastreven, in lijn met de oorspronkelijke, vredelievende waarden waarop Europa is gebouwd.

De voorzitter van Pax Christi Italië, monseigneur Giovanni Ricchiuti, bekritiseert het Europese plan om 800 miljard euro uit te trekken voor nieuwe militaire uitgaven: “De weg van militaire confrontatie is niet de juiste. Het bevalt ons niet.” Volgens de aartsbisschop moet het werkelijke doel zijn om de politieke en institutionele eenheid van Europa opnieuw op te bouwen, zodat er echte vrede gerealiseerd kan worden.

Volgens Ricchiuti gebruiken Europese leiders termen als ‘verdediging’ en ‘veiligheid’ op dit moment op hypocriete wijze. Sterker nog, “ze gebruiken deze woorden om ons om de tuin te leiden.” Hij uit scherpe kritiek op de keuze voor militaire afschrikking, omdat die Europa doet afwijken van haar fundamentele waarden. Waarden die oorlog altijd hebben afgewezen en juist dialoog en ontmoeting centraal hebben gesteld. Juist dat baart hem en de internationale katholieke vredesbeweging de meeste zorgen.

Politiek en diplomatie

Zijn “nee” is krachtig. Een nee tegen de verhoging van militaire uitgaven en het aanschaffen van nieuwe wapens, iets dat volgens Ricchiuti iedereen zou moeten verontrusten: gelovigen en ongelovigen, leken en religieuzen, jongeren en ouderen. Het is ook een nee tegen het zogenaamd onvermijdelijke lot van een Europa dat, na het falen van diplomatieke pogingen om de tragische oorlog in Oekraïne op te lossen, nu geen andere oplossing ziet dan spierballenvertoon. “De weg van militaire confrontatie is niet de juiste,” benadrukt hij. “Het echte doel moet zijn om Europa politiek en institutioneel zo op te bouwen dat het werkelijk kan bijdragen aan echte vrede.”

Militaire escalatie

Terwijl in Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland het debat over herbewapening steeds heviger wordt en er zelfs plannen zijn om via private bedrijven sneller geld vrij te maken, wijst Ricchiuti erop dat Pax Christi bijna tachtig jaar geleden juist in Frankrijk en Duitsland werd opgericht, vlak na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. Hij noemt het dan ook verbijsterend dat deze twee landen vandaag de grootste voorstanders zijn van een gevaarlijke militaire escalatie. Volgens hem grijpen zij terug naar een verouderde gedachte: ‘wie vrede wil, moet zich voorbereiden op oorlog’. Ricchiuti benadrukt echter: “Wij sluiten ons aan bij paus Paulus VI, die zei: ‘wie vrede wil, moet zich voorbereiden op vrede.'”

Meer moed

De aartsbisschop heeft ook kritiek op een specifieke term die hij niet passend vindt: “Ik wil niet omschreven worden als pacifist, ik geef de voorkeur aan het woord vredelievend, omdat dat verwijst naar iemand die door zijn gedrag en houding de wereld vormt en voorbereidt op vrede.” Dat betekent ook diplomatie serieus nemen en onderhandelingen nooit uit de weg gaan. Ricchiuti erkent dat het volgen van die weg moed vereist, maar benadrukt dat hij die moed juist verwacht van politieke leiders, hoewel zij vaak niet luisteren. “Onze politici moeten de durf tonen om andere paden te bewandelen – paden die écht naar vrede leiden.”
Bijvoorbeeld door zich in te zetten voor een diplomatieke oplossing van het conflict in Oekraïne. “Er is een vredestichter nodig die tussen de strijdende partijen bemiddelt en hen aanzet tot dialoog, omdat geen enkele partij volledig vrij van schuld is. De oplossing ligt in een vrede waarin aan beide zijden recht wordt gedaan. Europa zou samen met China en de VS het voortouw moeten nemen als vredesambassadeur, in plaats van te kiezen voor herbewapening.”

Fundamentele rechten

Er is nog een reden waarom Ricchiuti tegen het plan van 800 miljard euro voor militaire doeleinden is: dit geld wordt onttrokken aan sociale uitgaven, inclusief gezondheidszorg. “Ik zou willen dat onze regeringsleiders ouderen en jongeren in de ogen kijken, en dat ze beseffen dat het onacceptabel is dat fundamentele rechten van mensen worden opgeofferd aan herbewapening. Voor mijn ogen zie ik Jezus, die zachtmoedig, nederig en vredelievend was, en van Hem moet ik getuigen.”

Bron: Vatican-news