dinsdag in week 8 door het jaar

Offeren betekent ruimte maken in je hart voor God en voor elkaar, voorbij eigenbelang en egocentrische verlangens. Sirach leert ons vandaag dat rechtvaardigheid, vrijgevigheid en barmhartigheid concrete offers zijn die gehoorzaamheid aan de wet weerspiegelen. Jezus nodigt ons in het evangelie uit om niet vast te houden aan wat vertrouwd en veilig lijkt, en belooft overvloed aan wie zichzelf durft geven. Zo wordt ons leven zelf het ware offer, waarin de liefde centraal staat.

Uit het boek Wijsheid van Jezus Sirach 35, 1-12

Wie de wet in acht neemt brengt veel offers: de geboden naleven is een vredeoffer, een weldaad bewijzen is een graanoffer, barmhartigheid betonen is een dankoffer.
Je verre houden van slechtheid is de Heer welgevallig, je verre houden van onrecht brengt verzoening.
Verschijn niet met lege handen voor de Heer, want dit alles eisen de geboden.
Het offer van een rechtvaardige maakt het altaar vet, de aangename geur stijgt op naar de Allerhoogste.
Het offer van een rechtvaardige wordt aanvaard, het zal niet worden vergeten.
Breng de Heer hulde met je vrijgevigheid, wees niet karig met de vruchten van de nieuwe oogst.
Breng elke gave met een blij gezicht en heilig de tienden met vreugde.
Geef de Allerhoogste naar wat Hij gegeven heeft, wees vrijgevig, geef naar vermogen.

Tussenzang: Psalm 50, 5-8 + 14 + 23

Refr.: Wie rechte wegen gaat zal zien dat God redt.

Breng mijn getrouwen vóór Mij,
die zich met offers aan Mij verbinden.
De hemel verkondigt Gods gerechtigheid,
Hijzelf treedt op als rechter.

Luister, mijn volk, Ik ga spreken,
Israël, Ik ga tegen je getuigen,
Ik, God, je eigen God.
Ik klaag je niet aan om je offers,
nooit dooft voor Mij het offervuur.

Breng God een dankoffer,
geef de Allerhoogste wat je Hem belooft.
wie een dankoffer brengt, geeft Mij alle eer,
wie zo zijn weg gaat, zal zien dat God redt.

Vers voor het evangelie (ps 27, 11)

Alleluia.
Wijs mij uw weg, Heer,
leid mij op een effen pad,
bescherm mij tegen mijn vijanden.
Alleluia.

Uit het evangelie volgens Marcus 10, 28-31

Petrus nam het woord en zei: ‘Wij hebben alles achtergelaten om U te volgen!’ 
Jezus zei: ‘Ik verzeker jullie: iedereen die broers of zussen, moeder, vader of kinderen, huis of akkers heeft achtergelaten omwille van Mij en het evangelie, zal het honderdvoudige ontvangen: in deze tijd broers en zussen, moeders en kinderen, huizen en akkers, al zal dat gepaard gaan met vervolging, en in de tijd die komt het eeuwige leven. Vele eersten zullen de laatsten zijn en vele laatsten de eersten.’

Van Woord naar leven

HET OFFER VAN HET HART

Wie de wet in acht neemt, brengt veel offers… zo begint de eerste lezing van vandaag bij Jezus Sirach.

Gehoor geven aan Gods stem betekent inderdaad een leven leiden dat zich uitdrukt in offers. Het gevaar bestaat er echter in dat we dit al te letterlijk nemen, alsof we bokken en geiten zouden moeten offeren om bij God op een goed blaadje te komen. Jezus heeft ons geleerd dat het ware offer echter gericht is op een innerlijk afsterven van ons ego. Het gaat om het loslaten van onze egocentrische verlangens, zodat we kunnen groeien in verbondenheid met God en medemens.

Sirach spreekt over het ‘graanoffer’. Laat ons dit maar heel concreet maken: door ons graan, ons brood, onze voeding te delen met elkaar, vooral met hen die weinig, ongezond of geen voedsel hebben, werken we aan een samenleving waarin ‘delen’ met zij die minder hebben daadwerkelijk gestalte krijgt.

De lezing spreekt ook over het offer van ‘barmhartigheid’. Barmhartigheid is het offer waarin we onze harten openstellen voor ieder mensenkind, vooral voor hen die verkeren in een zekere ‘nood’.  Ook hier heel concreet: een luisterend oor, een troostend woord of een helpende hand. Dat zijn de offers die opstijgen als een aangename geur naar de Allerhoogste, om de woorden uit de lezing te gebruiken.

Sirach spreekt eveneens over een ‘vredeoffer’. Wat betekent dit voor ons vandaag? Welke rol speelt de Kerk in een wereld die voortdurend geconfronteerd wordt met oorlog en geweld? Mengen we ons in dit debat, en zijn we bereid oplossingen aan te bieden in het licht van het evangelie? Zo zouden we als Kerk de wereld moeten stimuleren om onmiddellijk de wapens neer te leggen, zodat het zinloze doden ophoudt. Een offer brengen voor vrede betekent vooral werken aan vrede, zoeken naar wegen van verzoening. Het gaat over het bouwen aan een wereld waarin oorlog en conflicten plaatsmaken voor een duurzame vrede. Werk aan de winkel!

Jezus zegt het in niet mis te verstane taal: ‘Barmhartigheid wil Ik, geen offers’ (Mt 9, 13). Het werkelijke offer is het offer van de liefde: een liefde die geeft, niet uit eigenbelang, maar voor de opbouw van het Rijk Gods. Het is een liefde waarin wij onszelf niet centraal stellen, maar waarin wij ruimte maken voor de ander. In deze zelfgave weerspiegelt zich Gods liefde, en precies dát is het offer dat van ons gevraagd wordt.

Morgen starten we de veertigdagentijd. Moge het een tijd worden van inkeer en bezinning, gedragen door een intenser gebedsleven. Mogen we vanuit deze innerlijke vernieuwing groeien naar een meer ‘offerend’ en liefdevol leven. Zo richten we ons hart volledig op wat wezenlijk en blijvend is: de liefde tot God en onze naaste.

Laten we bidden

Vader,
open onze ogen en ons hart
om werkelijk te begrijpen
wat offeren betekent.
Leer ons los te laten wat ons belemmert,
onszelf te geven zonder eigenbelang,
en onze naaste tegemoet te treden
met barmhartigheid en vrede.
Maak ons leven tot een offer
dat uw liefde weerspiegelt.
In Jezus’ naam.
Amen.

Geliefde mensen, ‘alleen het offer maakt groot’ hoorde ik ooit iemand zeggen. Er zit veel waarheid in. Moge ons leven offerend zijn, de liefde dienend. 
Een mooie dinsdag,
kris


Om mee op weg te gaan

Wat betekent offeren in jouw leven? Hoe geef jij concreet vorm aan dit woord? Tracht te ontdekken hoe jij zelf een levend offer van liefde kunt zijn.


Blog ‘Van Woord naar leven’

Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.

Klik hier voor de blog.

Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.

 

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.