dinsdag in week 6 door het jaar

In beide lezingen vandaag zien we een contrast tussen geloof en ongeloof, vertrouwen en kortzichtigheid. In Genesis treft God een wereld aan die zich volledig heeft afgekeerd van het goede, maar Noach blijft trouw en vindt genade in Gods ogen. In het evangelie worstelen de leerlingen met hun gebrek aan inzicht en vertrouwen, ondanks de wonderen die ze met eigen ogen hebben gezien. Beide verhalen tonen hoe God spreekt en handelt in een wereld vol chaos, en hoe Hij ons oproept tot geloof, gehoorzaamheid en een diepere blik op zijn plan. Mogen we, zoals Noach, luisteren naar Gods stem en, ondanks de stormen om ons heen, bouwen aan een plaats van hoop en geloof.

Uit het boek Genesis 6, 5-8 + 7, 1-5 + 10

De Heer zag dat de mensen op aarde zeer slecht waren: alles wat ze uitdachten was steeds even slecht. Hij kreeg er spijt van dat Hij mensen had gemaakt; Hij was tot in het hart gegriefd. ‘Ik zal de mensen die Ik geschapen heb van de aarde wegvagen,’ zei Hij, ‘en met de mensen ook het vee, de kruipende dieren en de vogels, want Ik heb er spijt van dat Ik ze heb gemaakt.’ Alleen Noach was Hij goedgezind.
Toen zei de Heer tegen Noach: ‘Ga de ark in, samen met je hele gezin, want Ik heb gezien dat jij als enige van deze generatie rechtschapen bent. Van alle reine dieren moet je zeven mannetjes en hun wijfjes meenemen, van de onreine dieren moet je er twee meenemen, een mannetje en zijn wijfje, en van de vogels weer zeven mannetjes en wijfjes, zodat alle dieren zich kunnen voortplanten op de aarde. Want over zeven dagen zal Ik het veertig dagen en veertig nachten op de aarde laten regenen; dan zal Ik alles wat er bestaat van de aardbodem wegvagen, alles wat Ik heb gemaakt.’
Noach deed alles zoals de Heer het hem had opgedragen.
Toen de zeven dagen voorbij waren, kwam het water van de vloed over de aarde.

Tussenzang: Ps 29, 1-4 + 10

Refr.: De Heer zegent zijn volk met vrede.

Erken de Heer, o goden,
erken de Heer, zijn macht en majesteit,
erken de Heer, de majesteit van zijn naam,
buig u voor de Heer in zijn heilige glorie.

De stem van de Heer boven de wateren,
de God vol majesteit doet de donder rollen,
de Heer boven de wijde wateren.

De stem van de Heer vol kracht,
de stem van de Heer vol glorie.
De Heer heeft zijn troon boven de vloed,
ten troon zit de Heer als koning voor eeuwig.

Vers voor het evangelie (Kol 16a + 17c)

Alleluia.
Laat Christus’ woorden
in al hun rijkdom in u wonen,
en dank de Vader door Hem.
Alleluia.

Uit het evangelie volgens Marcus 8, 14-21

De leerlingen hadden vergeten genoeg brood mee te nemen; ze hadden maar één brood bij zich in de boot. Hij waarschuwde hen: ‘Pas op, hoed je voor de zuurdesem van de farizeeën en voor de zuurdesem van Herodes.’ Ze hadden het er met elkaar over dat ze geen brood hadden.
Toen Hij dit merkte, zei Hij: ‘Waarom praten jullie erover dat je geen brood hebt? Begrijpen jullie het dan nog niet, en ontbreekt het jullie aan inzicht? Zijn jullie dan zo hardleers? Jullie hebben ogen, maar zien niet? Jullie hebben oren, maar horen niet? Weten jullie dan niet meer hoeveel manden brood jullie hebben opgehaald toen Ik vijf broden brak voor vijfduizend mensen?’ ‘Twaalf,’ antwoordden ze. ‘En toen Ik zeven broden brak voor vierduizend mensen, hoeveel manden brood hebben jullie toen opgehaald?’ ‘Zeven,’ antwoordden ze. Toen zei Hij: ‘Begrijpen jullie het dan nog niet?’

Van Woord naar leven

GODS HARD, BEWOGEN DOOR DE WERELD
(Bij Gen 6, 5-8 + 7, 1-5 + 10)

De Heer zag dat de mensen op aarde zeer slecht waren, zo lezen we in de eerste lezing. Hun daden en gedachten waren doordrenkt van kwaad. Tot in het diepst van zijn hart was God gegriefd, zo staat er. Hij, die de mens met liefde en zorg had geschapen, zag hoe deze zich van Hem had afgekeerd. Zijn toorn werd zichtbaar in de zondvloed.

Ook Jezus toonde soms toorn. Denk aan het moment waarop Hij de handelaars uit de tempel verdreef. Zijn heilige woede was geen blinde razernij, maar een vurige oproep tot bekering, tot eerbied voor het huis van de Vader.

Gods toorn is nooit willekeurig, maar altijd doordrongen van gerechtigheid en liefde. Het is de pijn van een Vader die ziet hoe zijn kinderen verloren lopen.

Hoe zou God vandaag naar de wereld kijken? Zou Hij weer boos zijn?

Oorlogen en geweld verscheuren immers landen en gezinnen. Miljoenen lijden onder terreur en conflict. De schepping, bedoeld als een plaats van vrede, wordt getekend door bloedvergieten. Erg toch!
Egoïsme en onverschilligheid nemen toe. Veel mensen leven steeds meer voor zichzelf, terwijl kwetsbaren aan hun lot worden overgelaten. Liefde en barmhartigheid lijken vaak plaats te maken voor kille zelfzucht.
Uitbuiting en moderne slavernij bestaan nog steeds. Mensen worden misbruikt, gedwongen om onder onmenselijke omstandigheden te werken.
Milieuverwoesting tast Gods schepping aan. Bossen verdwijnen, oceanen stijgen, dieren sterven uit. De aarde, toevertrouwd aan de mens, wordt uitgebuit en verwaarloosd.
Oneerlijke verdeling van rijkdom maakt de kloof tussen arm en rijk ondragelijk. Terwijl sommigen in overvloed leven, lijden anderen honger en dorst. Godgeklaagd!
Leugens en manipulatie vervormen de waarheid. Fake news, verdraaide feiten en misleiding heersen in politiek, media en sociale netwerken. Waarheid wordt een schaars goed.
Onrechtvaardigheid in rechtssystemen zorgt ervoor dat machtigen beschermd worden, terwijl de zwakken nauwelijks gehoord worden.
Afname van morele waarden ondermijnt respect en solidariteit. Wat ooit als heilig werd beschouwd, wordt nu genegeerd of bespot. Genot en oppervlakkigheid vervangen diepere waarden.
Verharding van de samenleving leidt tot haat, polarisatie en verdeeldheid. In plaats van dialoog en begrip, kiest men vaak voor strijd en verwijdering.
Afkeer van God en geloof neemt toe. In vele delen van de wereld wordt God uit het leven gebannen waarmee ook de diepere zingeving verdwijnt.
Racisme blijft een wonde in de samenleving. Mensen worden beoordeeld op huidskleur of afkomst, in plaats van op hun hart en hun menszijn.
En zo kunnen we doorgaan.

Ja, misschien is God wel héél boos als Hij naar ‘beneden’ kijkt. 
Maar – als dat een troost mag zijn – hoezeer de zeespiegel ook stijgt door de klimaatverandering, God heeft beloofd de aarde nooit meer op die manier te vernietigen. We zullen dat morgen horen.

Terug naar de lezing van vandaag.

Misschien moeten we ons spiegelen aan de figuur van Noach. Hij was rechtvaardig in een verdorven wereld. Hij wandelde met God, bleef trouw, en gehoorzaamde. Op Gods woord bouwde hij de ark. Hij luisterde naar Gods stem.

Kunnen wij vandaag ook een ark bouwen? Niet van hout, maar van gemeenschap. Kan de Kerk die ark zijn? Een plaats van veiligheid in een wereld vol stormen. Een plaats waar Gods liefde woont, waar mensen samen lof zingen en in geloof en barmhartigheid leven. Maar anders dan in Noachs tijd mag deze ark niet gesloten blijven. We mogen naar buiten treden, Gods liefde uitdragen, zijn licht laten schijnen in de duisternis.

Geliefde mensen, laten we niet bang zijn voor het kwaad in de wereld. Wij zijn immers – als het goed is – dragers van het Evangelie, van hoop en vrede. Laten we met fierheid en waardigheid die Blijde Boodschap uitdragen door daad en woord, in diep vertrouwen dat God ons draagt en leidt. Laten we dus leven als kinderen van het Licht.

De Heer is immers met ons, en met alle mensen van goede wil, alle dagen, tot aan de voleinding van de wereld.

Laten we bidden

Goede en rechtvaardige God,
uw liefde heeft ons geschapen, uw barmhartigheid draagt ons. Toch zien wij hoe het kwaad woekert, hoe onrecht en zelfzucht de wereld tekenen. Harten worden hard, waarheid wordt verdraaid, de zwakken worden vergeten. Heer, open onze ogen voor uw licht, maak ons tot werkers van gerechtigheid en dragers van hoop. Laat ons niet moedeloos worden, maar vervul ons met heilige ijver, opdat wij uw stem horen en uw weg bewandelen. Geef ons de moed om standvastig te blijven, zoals Noach, de wijsheid om uw wil te onderscheiden, en de kracht om een toevlucht te zijn voor hen die verloren dreigen te gaan. Mogen wij bouwen aan een gemeenschap geworteld in uw liefde, een plek waar geloof, barmhartigheid en vrede mogen wonen.
Blijf bij ons, Heer, leid ons door stormen en duisternis, en wees onze houvast, vandaag en alle dagen, tot wij U eens van aangezicht tot aangezicht mogen ontmoeten.
In uw naam. Amen.

Geliefde mensen, laten we de moed niet verliezen, maar als dragers van het Licht standvastig blijven in geloof, hoop en liefde, en zo Gods warmte en barmhartigheid uitstralen in deze wereld.
Een toegewijde dinsdag,
kris


Om mee op weg te gaan

De wereld kent veel duisternis, maar ieder van ons draagt een vonk van licht in zich. Waar kun jij, heel concreet, een straal van hoop brengen – door een gebaar van liefde, een woord van troost of een daad van gerechtigheid? Sta stil bij hoe jij een stukje van Gods licht kunt laten schijnen.


Blog ‘Van Woord naar leven’

Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.

Klik hier voor de blog.

Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.

 

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.