‘Ware rijkdom is geliefd worden door God en liefhebben zoals Hij’

Tijdens de Angelustoespraak van gisteren, 13 oktober, reflecteerde paus Franciscus op het evangelie van de rijke jongeman die Jezus verliet nadat deze hem vroeg alles te verkopen en zijn geld aan de armen te geven. De paus moedigt ons aan om het risico van de liefde te omarmen en met anderen te delen. Ware rijkdom is enkel bij God te vinden.

Broeders en zusters, goede zondag!

Het evangelie van deze zondag (Marcus 10, 17-30) vertelt ons over een rijke man die Jezus ontmoet en Hem vraagt: “Goede Meester, wat moet ik doen om het eeuwige leven te verwerven?” Jezus nodigt hem uit alles achter te laten en Hem te volgen, maar de man gaat bedroefd weg, omdat hij, zoals in de tekst staat, “veel bezittingen had”.

We zien twee bewegingen bij deze man: in het begin gaat hij naar Jezus; aan het einde gaat hij bedroefd weg. Hij gaat naar de Heer, en hij verlaat Hem weer. Laten we daar even bij stilstaan.

Allereerst gaat deze man dus naar Jezus toe. Het is alsof er iets in zijn hart hem aanspoort naar Jezus te gaan. Hoewel hij veel rijkdom heeft, voelt hij zich ontevreden, rusteloos, en is hij op zoek naar een voller leven. Net als zieken en bezetenen vaak doen (vgl. Marcus 3, 10; 5, 6), werpt hij zich aan de voeten van de Heer. Hij is rijk, maar heeft genezing nodig.
Jezus kijkt hem liefdevol aan en stelt hem een “therapie” voor: alles verkopen wat hij heeft, het aan de armen geven en dan terugkomen om Hem te volgen. Maar dan komt er een onverwachte wending: het gezicht van de man betrekt en hij gaat. Zijn verlangen om Jezus te ontmoeten was groot en vurig; maar zijn afscheid was kil en snel.

Ook wij dragen in ons hart een onbedwingbare behoefte aan geluk en een leven vol betekenis. Echter, we kunnen in de illusie vervallen te denken dat het antwoord ligt in materiële bezittingen en aardse zekerheden. Jezus wil ons terugbrengen naar onze échte verlangens en ons laten ontdekken dat het ware goede waar we naar verlangen, God zelf is: Zijn liefde voor ons en het eeuwige leven dat alleen Hij ons kan geven. De ware rijkdom bestaat erin door de Heer met liefde te worden aangekeken – dat is een grote rijkdom – en elkaar lief te hebben door ons leven tot een geschenk voor anderen te maken, zoals de Heer aan de jongeman vroeg.

Broeders en zusters, Jezus nodigt ons uit om risico’s te nemen, om het risico van de liefde te nemen: alles te verkopen om het aan de armen te geven. Wat betekent dat we onszelf en onze valse zekerheden moeten loslaten, ons openstellen voor wie in nood is, en delen wat we bezitten; niet alleen dingen, maar ook wie we zijn: onze talenten, onze vriendschap, onze tijd, enzovoort.

Broeders en zusters, die rijke man wilde het risico van de liefde niet nemen, en hij ging weg met een droevig gezicht. En wij? Laten we ons afvragen: waaraan is ons hart gehecht? Hoe stillen wij onze honger naar leven en geluk? Kunnen wij delen met de armen, met degenen die in moeilijkheden verkeren of behoefte hebben aan een luisterend oor, een glimlach of een woord opdat ze weer hoopvol worden?

Laten we dit onthouden: de ware rijkdom zijn niet de goederen van deze wereld, de ware rijkdom is geliefd worden door God en leren lief te hebben zoals Hij.

Laten we nu op voorspraak van de Maagd Maria bidden.
Moge zij ons helpen in Jezus de schat van het leven te ontdekken.


Na het Angelus

Beste broeders en zusters!

Ik blijf met bezorgdheid volgen wat er gebeurt in het Midden-Oosten, en ik vraag opnieuw om een onmiddellijk staakt-het-vuren aan alle fronten. Laten we de wegen van diplomatie en dialoog volgen om vrede te bereiken.

Ik ben het gehele volk nabij in Palestina, Israël en Libanon, en ik vraag dat de VN-vredeskrachten worden gerespecteerd. Ik bid voor alle slachtoffers, voor de ontheemden, voor de gijzelaars van wie ik hoop dat ze snel worden vrijgelaten. En ik hoop dat dit grote, zinloze lijden, dat voortkomt uit haat en wraak, snel zal eindigen.

Broeders en zusters, oorlog is een illusie, het is een nederlaag: het zal nooit leiden tot vrede, het zal nooit veiligheid brengen, het is een nederlaag voor iedereen, vooral voor degenen die zichzelf onoverwinnelijk achten. Stop alstublieft!

Ik doe een beroep om de Oekraïners niet aan hun lot over te laten in de komende koude. Stop de luchtaanvallen op de burgerbevolking. Het zijn de burgers die altijd het zwaarst worden getroffen. Stop het doden van onschuldige mensen!

Ik volg ook de dramatische situatie in Haïti, waar het geweld tegen de bevolking voortduurt. Mensen worden gedwongen hun huizen te ontvluchten op zoek naar plaatsen waar het veilig is. Laten we onze Haïtiaanse broeders en zusters niet vergeten.

Ik vraag iedereen te bidden voor een einde aan alle vormen van geweld en, met inzet van de internationale gemeenschap, te blijven werken aan vrede en verzoening waarbij de waardigheid en de rechten van iedereen worden verdedigd.

Ik groet jullie, Romeinen en pelgrims uit Italië en vele andere landen, in het bijzonder de Militia Immaculatae, opgericht door Maximiliaan Kolbe, evenals de parochies van Resuttano en Caltanisetta, de Italiaanse paralympische atleten met hun gidsen en assistenten, en de groep Pax Christi International.
Ik groet nogmaals de nieuwe studenten van het Urban College, die ik vanmorgen heb ontmoet.

Aanstaande vrijdag, 18 oktober, organiseert de “Hulp aan de Lijdende Kerk”-stichting de actie “Eén miljoen kinderen bidden de rozenkrans voor vrede in de wereld”. Bedankt aan alle jongens en meisjes die meedoen! Laten we ons bij hen aansluiten en onder de voorspraak van Onze Lieve Vrouw – vandaag is de verjaardag van haar laatste verschijning in Fatima – Oekraïne, Myanmar, Soedan en andere bevolkingen die lijden onder oorlog en alle vormen van geweld en ellende, toevertrouwen aan haar gebed.

Ik zie Poolse, Braziliaanse, Argentijnse, Ecuadoraanse en Franse vlaggen… Ik groet jullie allemaal!

Ik wens jullie allemaal een goede zondag. Vergeet alsjeblieft niet voor mij te bidden. Geniet van jullie lunch en arrivederci!

Bron: Vatican-news