7 okt – O.L.-Vrouw van de Rozenkrans

Gedachtenis – eigen lezingen

Uit de Handelingen van de Apostelen 1, 12-14

Na de Hemelvaart keerden de apostelen terug naar Jeruzalem, waar zij zich samen met Maria, de moeder van Jezus, zijn broers en enkele vrouwen eensgezind aan het gebed wijdden.

Na de Hemelvaart keerden de apostelen van de Olijfberg terug naar Jeruzalem. Deze berg ligt vlak bij de stad, op een sabbatsreis afstand. Toen ze in de stad waren aangekomen, gingen ze naar het bovenvertrek waar ze verblijf hielden: Petrus en Johannes, Jakobus en Andreas, Filippus en Tomas, Bartolomeüs en Matteüs, Jakobus, de zoon van Alfeüs, en Simon de Zeloot en Judas, de zoon van Jakobus. Eensgezind wijdden ze zich aan het gebed, samen met de vrouwen en met Maria, de moeder van Jezus, en met zijn broers.

Tussenzang Lc 1, 46-55

Refr.: Zalig bent u Maria, u hebt de Zoon van de eeuwige Vader in uw schoot gedragen.

Mijn ziel prijst en looft de Heer,
mijn hart juicht om God, mijn redder:
Hij heeft oog gehad voor mij, zijn minste dienares.
Alle geslachten zullen mij voortaan gelukkig prijzen,
ja, grote dingen heeft de Machtige voor mij gedaan,
heilig is zijn Naam.

Barmhartig is Hij, van geslacht op geslacht,
voor al wie Hem vereert.
Hij toont zijn macht en de kracht van zijn arm
en drijft uiteen wie zich verheven wanen,
heersers stoot Hij van hun troon
en wie gering is geeft Hij aanzien.
Wie honger heeft overlaadt Hij met gaven,
maar rijken stuurt Hij weg met lege handen.

Hij trekt zich het lot aan van Israël, zijn dienaar,
zoals Hij aan onze voorouders heeft beloofd:
Hij herinnert zich zijn barmhartigheid
jegens Abraham en zijn nageslacht,
tot in eeuwigheid.

Vers voor het evangelie (Lc 11, 28)

Alleluia.
Gelukkig zijn zij
die naar het woord van God luisteren
en ernaar leven.
Alleuia.

Uit het evangelie volgens Lucas 1, 26-38

De engel Gabriël verschijnt aan Maria met de boodschap dat zij, ondanks haar maagdelijkheid, de Zoon van God zal baren, die een blijvend koningschap zal hebben. Maria stemt nederig in, vertrouwend dat alles wat van God komt goed is en meer dan de moeite waard om er ‘ja’ op te zeggen.

In de zesde maand zond God de engel Gabriël naar de stad Nazaret in Galilea, naar een meisje dat was uitgehuwelijkt aan een man die Jozef heette, een afstammeling van David. Ze heette Maria en ze was nog maagd.
Gabriël ging haar huis binnen en zei: ‘Gegroet Maria, je bent begenadigd, de Heer is met je.’
Ze schrok hevig bij het horen van zijn woorden en vroeg zich af wat die begroeting te betekenen had.
Maar de engel zei tegen haar: ‘Wees niet bang, Maria, God heeft je zijn gunst geschonken. Luister, je zult zwanger worden en een zoon baren, en je moet Hem Jezus noemen. Hij zal een groot man worden en Zoon van de Allerhoogste worden genoemd, en God, de Heer, zal Hem de troon van zijn vader David geven. Tot in eeuwigheid zal Hij koning zijn over het volk van Jakob, en aan zijn koningschap zal geen einde komen.’
Maria vroeg aan de engel: ‘Hoe zal dat gebeuren? Ik heb immers nog geen gemeenschap met een man.’
De engel antwoordde: ‘De heilige Geest zal over je komen en de kracht van de Allerhoogste zal je als een schaduw overdekken. Daarom zal het kind dat geboren wordt, heilig worden genoemd en Zoon van God. Luister, ook je familielid Elisabet is zwanger van een zoon, ondanks haar hoge leeftijd. Ze is nu, ook al hield men haar voor onvruchtbaar, in de zesde maand van haar zwangerschap, want voor God is niets onmogelijk.’
Maria zei: ‘De Heer wil ik dienen: laat er met mij gebeuren wat u hebt gezegd.’
Daarna liet de engel haar weer alleen.

Van Woord naar leven

ROZEN VAN GEBED, VRUCHTEN VAN VREDE
(Bij Hand 1, 12-14)

In de eerste lezing van vandaag lezen we hoe de leerlingen, samen met Maria, de moeder van Jezus zich eensgezind wijdden aan het gebed. Zij deden dit op het woord van de Heer, die hen had opgedragen te bidden en te wachten op de komst van de heilige Geest. Met Pinksteren zou deze belofte worden vervuld, en zouden zij de kracht en inspiratie ontvangen om het evangelie te verkondigen.

Vandaag vieren we ‘Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans’. In het licht van deze lezing uit Handelingen mogen we nadenken over het belang van het gebed mét Maria, in het bijzonder het rozenkransgebed.

De rozenkrans is een kostbaar geschenk, een gebed waarin we de mysteries van het leven van Jezus en Maria overwegen. Hoewel we bij elk ‘Weesgegroet’ Maria aanspreken, is het in wezen een Christusgericht gebed. We vragen Maria, als onze Moeder, om ons binnen te leiden in het leven van haar Zoon, zodat we steeds dieper in eenheid mogen leven met Hem.

Daarnaast kunnen we het rozenkransgebed opdragen voor specifieke intenties. In vele Mariabedevaartsoorden heeft Maria gevraagd de rozenkrans te bidden voor de vrede in de wereld. Door op deze wijze te bidden voor Kerk en wereld, beoefenen we een vorm van naastenliefde die onzichtbaar is, maar van onschatbare waarde. Ons gebed kan daadwerkelijk bijdragen aan een betere wereld. Het is goed dat we dit in diepe verbondenheid doen met elkaar, verenigd in geloof en liefde.

Maria is op tal van plaatsen in de wereld verschenen en heeft telkens opnieuw opgeroepen tot gebed en bekering. Laten we haar moederlijke oproep ter harte nemen en ons toewijden aan het gebed van de rozenkrans. Mogen we, net als de leerlingen, eensgezind volharden in het gebed, opdat de heilige Geest ons allen van binnenuit mag brengen in het ja-woord van Jezus tot de Vader. Moge er ook op deze wijze vrede komen in de wereld.

Laten we bidden

Lieve Maria, Moeder van onze Verlosser,
met een dankbaar hart komen wij tot U. In uw aanwezigheid willen wij ons verenigen in gebed, in de hoop dat de heilige Geest ons inspireert en leidt.
Help ons om de mysteries van het leven van uw Zoon te overdenken, en ons open te stellen voor zijn liefde en genade.
Mogen onze gebeden, als rozen, opstijgen naar de hemel en bijdragen aan de vrede die de wereld zo hard nodig heeft.
Ga ons voor in het gebed en leer ons te bidden in diep geloof en oprechte liefde.
Moge uw moederlijke zorg ons omarmen en ons begeleiden op onze weg naar de Vader.
Door Christus onze Heer.
Amen.

Geliefde mensen, mogen we met z’n allen de kracht van gebed omarmen en zo bijdragen aan de vrede in de wereld.
Een mooie nieuwe week.
Genegen, kris


Om mee op weg te gaan

Creëer thuis een gebedshoekje waar je je met regelmaat terugtrekt om te bidden voor de vrede in de wereld. Dit kan door het rozenkransgebed, maar dit kan ook door andere gebeden, of gewoon door stil te zijn bij de Heer in het diepe verlangen dat er vrede moge komen. Laat de Geest de inspirator zijn van je gebed.

Ook al is dit vandaag de dag niet evident, maar probeer vanuit de parochie, of vanuit contacten in de buurt, regelmatig samen te komen met hen die dit wensen om samen te bidden voor de vrede in de wereld. Dit is zo belangrijk.


Blog ‘Van Woord naar leven’

Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.

Klik hier voor de blog.

Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.

 

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.