vrijdag in week 23 door het jaar

Uit de eerste brief van Paulus aan de Korintiërs 9, 16-19 + 22-27

Broeders en zusters,
dat ik verkondig is niet iets om me op te laten voorstaan. Ik kan niet anders, en het zou me slecht vergaan als ik het niet zou doen. Als ik het uit eigen beweging zou doen, zou ik recht op betaling hebben. Maar ik doe het niet uit eigen beweging; het is een opdracht die mij is toevertrouwd. Wat is nu mijn loon? Dat ik het evangelie verkondig zonder er iets voor terug te vragen en dus geen gebruik maak van de rechten die de verkondiging mij geeft. Vrij als ik ben ten opzichte van iedereen, ben ik de slaaf van iedereen geworden om zo veel mogelijk mensen te winnen.
Voor de zwakken ben ik zwak geworden om hen te winnen. Ik ben voor iedereen wel íets geworden, om in elke situatie althans enkelen te redden. Ik doe alles voor het evangelie om ook zelf aan de beloften ervan deel te krijgen.
U weet toch dat van de atleten die in het stadion een wedloop houden er maar één de prijs kan winnen? Ren als de atleet die wint. Iedereen die aan een wedstrijd deelneemt beheerst zich in alles; atleten doen het voor een vergankelijke erekrans, wij echter voor een onvergankelijke. Daarom ren ik niet als iemand die geen doel heeft, vecht ik niet als een vuistvechter die in de lucht slaat. Ik hard mezelf en oefen me in zelfbeheersing, want ik wil niet aan anderen de spelregels opleggen om uiteindelijk zelf te worden gediskwalificeerd.

Tussenzang: Ps 84, 3-6 + 8a + 12

Refr.: Hoe lief is mij uw woning, Heer van de hemelse machten.

Van verlangen smacht mijn ziel
naar de voorhoven van de Heer.
Mijn hart en mijn lijf roepen
om de levende God.

Zelfs de mus vindt een huis
en de zwaluw een nest
waarin ze haar jongen neerlegt,
bij uw altaren, Heer van de hemelse machten,
mijn koning en mijn God.

Gelukkig wie wonen in uw huis,
gedurig mogen zij U loven.
Gelukkig wie bij U hun toevlucht zoeken,
met in hun hart de wegen naar U.

Steeds krachtiger gaan zij voort,
want God, de Heer, is een zon en een schild.
Genade en glorie schenkt de Heer,
zijn weldaden weigert Hij niet
aan wie oprecht hun weg gaan.

Vers voor het evangelie (Kol 3, 16a + 17c)

Alleluia.
Laat Christus’ woorden
in al hun rijkdom in u wonen.
Dank God, de Vader, door Hem.
Alleluia.

Uit het evangelie volgens Lucas 6, 39-42

Jezus hield zijn leerlingen deze gelijkenis voor:
‘Kan de ene blinde de andere blinde leiden? Vallen ze dan niet samen in een kuil? Een leerling staat niet boven zijn leermeester; pas als iemand zich alles heeft eigen gemaakt, zal hij de gelijke zijn van zijn leermeester.
Waarom kijk je naar de splinter in het oog van je broeder of zuster, terwijl je de balk in je eigen oog niet opmerkt? Hoe kun je tegen hen zeggen: “Laat mij de splinter uit je oog verwijderen,” terwijl je de balk in je eigen oog niet ziet? Huichelaar, verwijder eerst de balk uit je eigen oog, pas dan zul je scherp genoeg zien om de splinter uit het oog van je broeder of zuster te verwijderen.’

Van Woord naar leven

VAN ZELFKENNIS NAAR BARMHARTIGHEID
(Bij Lc 6, 39-42)

Jezus spreekt tot ons met beelden die eenvoudig lijken, maar diep doorwerken in ons hart. Als zoon van een timmerman weet Hij als geen ander wat het betekent om met splinters en balken te werken. Hij kent de ruwheid van hout, hoe het zich vasthecht, hoe het pijn kan doen, hoe het in de weg kan zitten. Maar in zijn woorden gaat het vandaag niet over hout; het gaat over de innerlijke blik van ons hart.

Wij mensen zijn vaak zo snel om de fouten van anderen te zien. We richten ons op de kleine splinters, de gebreken in het leven van de ander, terwijl we onze eigen innerlijke obstakels negeren – de balken die ons zicht vertroebelen. Deze balken, die bestaan uit ons oordeel, onze vooroordelen, onze trots, maken dat we niet helder kunnen zien, wat de liefde in de weg staat.

Jezus nodigt ons uit om eerst in onszelf te kijken, om stil te worden en eerlijk te zijn over de balken in ons eigen hart. Niet om onszelf te veroordelen, maar om zuiverder te worden. Hij laat ons zien dat ware wijsheid en liefde beginnen met innerlijke zuivering. Pas als we onze eigen beperkingen onder ogen durven zien, worden we in staat gesteld om met zachte ogen en een mild hart naar de ander te kijken.

Eigenlijk is het evangelie van vandaag één grote uitnodiging tot nederigheid. Een uitnodiging op de eerste plaats om ons eigen hart te laten vormen door de – soms zachte, soms harde – hand van de Timmerman, die onze zwakheden kent, maar ons wil leiden naar heling en groei. Dit kan confronterend zijn en in de diepte zelfs pijnlijk. Het is het ‘vermorzelde hart’ waarover ps 51 spreekt; God die ons hart – als het ware – breekt (ps 51, 19). Maar juist in dit ‘breken’ toont God zijn barmhartigheid en raakt Hij ons aan. Hij stoot ons van onze troon (Lc 1, 52) opdat we in nederigheid ons hele wezen zouden geven aan Christus, die ons zal optillen uit het stof van onze hoogmoed.

Vanuit dit gebeuren zullen we op een andere en nieuwe wijze kijken naar onze naaste, namelijk met de ogen en het hart van Christus: met ogen vervuld van liefde en barmhartigheid. Het oordeel en vooroordeel blijft achter ons. Wat blijft, is enkel liefde, begrip en mededogen, waarbij we steeds de ander de hand reiken – de hand van God.

Laten we bidden

Heer,
help ons om eerlijk naar onszelf te kijken
en de blokkades van trots en oordeel
in ons leven te herkennen.
Vervul ons met uw barmhartigheid
en laat ons met liefdevolle ogen
naar anderen kijken.
Maak ons alzo tot een teken
van uw genade voor ieder.
In uw naam.
Amen.

Geliefde mensen, mogen we vandaag met zachte ogen en een open hart naar anderen kijken, beginnend met het verkennen van onze eigen binnenwereld. Moge de barmhartigheid van God ons leiden in al onze ontmoetingen.
Een zegenrijke dag gewenst!
Van harte, kris


Om mee op weg te gaan

Ben ik bereid – wanneer ik de neiging heb om over andere te oordelen –  aan zelfreflectie te doen wat betreft de balken in mijn eigen ogen?

Wat betekent het voor mij om mijn hart te laten ‘vermorzelen’ door God?

Hoe kan ik de liefdevolle ogen van Christus beter weerspiegelen in mijn omgang met anderen?

Wat betekent het voor mij om de hand van God te reiken naar degenen die ik vandaag zal ontmoeten?


Blog ‘Van Woord naar leven’

Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.

Klik hier voor de blog.

Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.

 

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.