Anna van Jezus

Paus Franciscus zal Anna van Jezus zalig verklaren aan het begin van de eucharistieviering op zondag 29 september 2024 in het Koning Boudewijnstadion. Wie is deze Anna?

Eind september komt paus Franciscus naar België. Tijdens zijn bezoek zal de paus de gelegenheid aangrijpen om Zuster Anna van Jezus zalig te verklaren. Dit zal plaatsvinden tijdens de eucharistieviering op zondag 29 september in het Koning Boudewijnstadion.
Het is niet toevallig dat deze viering in Brussel plaatsvindt. Anna van Jezus stichtte in 1607, op uitnodiging van de aartshertogin Isabella, het klooster van de ongeschoeide karmelietessen, dat nog steeds bestaat en gevestigd is in de Lausannestraat in Sint-Gillis, waar momenteel 16 zusters uit verschillende continenten wonen. Een bijzonderheid van dit Brusselse karmelietessenklooster is dat er een belangrijke reliek van Anna van Jezus aanwezig is: de mantel die ze van Teresa van Ávila ontving.
Anna van Jezus was een directe medewerkster van Teresa van Ávila en een vriendin van Johannes van het Kruis. Deze laatste droeg zijn belangrijkste gedicht, het Geestelijke Hooglied, aan haar op.

Maar wie was deze vrouw? Anna werd geboren op 25 november 1545 in Medina del Campo (Valladolid) als Ana de Lobera y Torres, in een adellijke familie. Gedurende de eerste zeven jaren van haar leven sprak ze niet. Al snel werd ze wees. Op jonge leeftijd kwam ze in contact met de heilige Teresa, die in Anna buitengewone deugden zag en haar uitnodigde om bij de karmelietessen in te treden. Anna werd een steunpilaar voor de heilige Teresa en een van haar naaste medewerksters. Ze had een sterke persoonlijkheid, een scherp onderscheidingsvermogen en een grote zin voor naastenliefde. Na de dood van de heilige Teresa verzamelde Anna al haar geschriften en liet ze deze publiceren. Ze bestendigde het Teresiaanse erfgoed door kloosters te stichten in Frankrijk (Parijs 1604; Pontoise 1605; Dijon 1605) en België (Brussel 1607; Leuven 1608; Mons 1608). Anna bleef priorin in Brussel tot aan haar dood op 4 maart 1621.

Al in het jaar van haar overlijden werden verwoede pogingen ondernomen om haar zalig en heilig te laten verklaren. De oversten van de geschoeide karmelieten hadden echter weinig interesse in de zalig- of heiligverklaring van een ongeschoeide karmelietes, en het proces kwam tot stilstand. Pas in 1872 werd er nieuw leven ingeblazen onder impuls van de Belgische karmeliet Bertelo Ignacio. Hij verzamelde de nodige documenten om Anna’s zaligmaking te ondersteunen. Het aartsbisdom opende een dossier en onderzocht of Anna van Jezus de ‘faam van heiligheid’ bezat en dus een schare gelovigen had die haar vereerde. Vervolgens werden haar leven en de aan haar toegeschreven mirakels, evenals haar geschriften, onder de loep genomen. In 1895 werd in Mechelen een nieuw proces opgestart over haar deugden en mirakels. Een nieuw decreet over de geldigheid van het apostolisch proces werd opgesteld in 1904, en Anna werd tot ‘Dienaar Gods’ benoemd. Na een positief advies van de Congregatie voor Heilig- en Zaligsprekingsprocessen van de Romeinse Curie over het leven en de wonderen van deze Dienaar Gods, kon paus Franciscus Anna van Jezus op 28 november 2019 op basis van haar deugden ‘eerbiedwaardig’ verklaren, een voorstadium van zaligheid. Op 29 september 2024 zal ze uiteindelijk zalig worden verklaard.

Pastor Gino

Bron: Pastorale eenheid Anderlecht

Ana van Jezus