maandag in week 23 door het jaar

Uit de eerste brief van Paulus aan de Korintiërs 5, 1-8

Broeders en zusters,
het is algemeen bekend dat er een geval van ontucht bij u is dat zelfs bij de heidenen niet voorkomt: er is iemand die met de vrouw van zijn vader leeft. En u blijft maar trots op uzelf. Zou u niet eerder geschokt en bedroefd moeten zijn? Had u degene die dit doet niet uit uw midden moeten verwijderen? Ikzelf heb, in persoon afwezig, maar in de geest aanwezig, de man die dit doet al veroordeeld in de naam van onze Heer Jezus, alsof ik bij u was. Wanneer u en ik dus in de geest bij elkaar zijn, en de kracht van onze Heer Jezus bij ons is, moet u die persoon aan Satan uitleveren. Dan gaat zijn huidige bestaan verloren, opdat hij voor een blijvend bestaan zal worden gered op de dag van de Heer.
U hebt geen enkele reden om zo zelfvoldaan te zijn. Weet u niet dat al een beetje desem het hele deeg zuur maakt? Doe de oude desem weg en wees als nieuw deeg. U bent immers als ongedesemd brood omdat ons pesachlam, Christus, is geslacht. Laten we daarom het feest niet vieren met de oude desem van kwaad en ontucht, maar met het ongedesemde brood van reinheid en waarheid.

Tussenzang: Ps 5, 5-7 + 12

Refr.: Leid mij langs veilige wegen en maak mijn pad effen.

U bent een God
die zich niet verheugt in het kwaad,
bij U is de misdaad niet welkom.
Gewetenlozen houden geen stand
onder de blik van uw ogen.

U haat allen die onrecht doen,
leugenaars richt U te gronde.
U verafschuwt, Heer,
wie bedriegt en bloed vergiet.

Er is vreugde bij allen die schuilen bij U,
eeuwige jubel omdat U hen beschermt,
wie uw naam beminnen juichen U toe!

Vers voor het evangelie

Alleluia.
Maak ons ontvankelijk, Heer,
en help ons te leven
in overeenstemming
met het woord van uw Zoon.
Alleluia.

Uit het evangelie volgens Lucas 6, 6-11

Op een andere sabbat ging Jezus naar de synagoge, waar Hij onderricht gaf. Daar was ook iemand met een misvormde rechterhand. De schriftgeleerden en de farizeeën letten op Hem om te zien of Hij op sabbat iemand zou genezen, want dan zouden ze Hem op grond daarvan kunnen aanklagen.
Maar Hij wist wat ze van plan waren en zei tegen de man met de misvormde hand: ‘Sta op en kom eens naar voren.’ Dat deed de man.
Jezus zei tegen de farizeeën en schriftgeleerden: ‘Ik vraag u of men op sabbat goed mag doen of kwaad, of men een leven mag redden of verloren laten gaan.’
Nadat Hij hen een voor een had aangekeken, zei Hij tegen de man: ‘Steek uw hand uit.’
Dat deed hij en zijn hand genas.
De schriftgeleerden en de farizeeën raakten buiten zinnen en begonnen onderling te overleggen wat ze met Jezus zouden doen.

Van Woord naar leven

VAN VERSCHROMPELD NAAR VERHEVEN
(Bij Lc 6, 6-11)

Jezus zei tegen de man met de verschrompelde hand: ‘Sta op en kom eens naar voren.’ Wat moet dit voor de man troostend en bemoedigend zijn overkgekomen.

Er zijn vandaag zoveel mensen die rondlopen met verschrompelde handen, harten, gewetens of relaties. Zoveel! Als christen gaat het erom de gekwetste mens te willen zien. Je kunt er echter ook voor kiezen om hem niet te zien. Dat is niet moeilijk. Het is simpelweg de andere kant opkijken. Maar dan gaan we voorbij aan onze roeping. Of anders gezegd: dan gaan wij, als Kerk, voorbij aan onze zending.

We mogen namelijk nooit vergeten dat de Kerk gezonden is om in de wereld te leven, te werken en gemeenschap te vormen. Het heeft geen enkele zin om als christen blind aanwezig te zijn in de wereld. Nee, we moeten aanwezig zijn met open ogen; zien en niet wegkijken. En dan je hart laten spreken, vanuit Christus die in je woont. Je zult vanzelf naar de ander toe gaan. Je zult het voelen als een innerlijke ‘moeten’, een soort heilige plicht die je niet kunt negeren.

Onlangs las ik een uitspraak van Henk-Jan Hoefman: ‘Barmhartigheid groeit op in jezelf, maar wordt volwassen in de ander, van mens tot mens.’ Zo is het. Het groeit in jezelf vanuit een kiem die in je is gelegd. Het is aan ons om die kiem te koesteren en te verzorgen, zodat het beste in ons naar boven komt. De sleutel ligt bij de medemens, bij degene die om liefde vraagt.

Heel bewust heb ik bij het Bijbelcitaat van vandaag een beeltenis gekozen waarin Jezus zichtbaar is als een bedelaar, met de stigmata in zijn handpalmen. Christus zien in de lijdende medemens. Als dat geen oproep is!

Jezus zei tegen de man met de verschrompelde hand: ‘Sta op en kom eens naar voren.’ Hebben we net als Jezus in het evangelie van vandaag oog voor zij die op welke manier dan ook door het leven verschrompeld zijn?
Werk aan Gods winkel! De straat roept.

Laten we bidden

Goede God,
moge uw Geest ons van binnenuit inspireren, zodat wij, in diepe verbondenheid met Jezus, oog en hart mogen hebben voor de gekwetsten om ons heen. Geef ons de moed om niet weg te kijken, maar om met een barmhartig hart te zien en te handelen. Laat ons een teken van hoop en herstel zijn voor hen die op welke wijze dan ook lijden.
Door Christus, onze Heer.
Amen.

Geliefde mensen, laten we niet kiezen voor het gemak van het wegkijken, maar laten we Gods liefde tonen door hen – die op welke manier dan ook gekwetst zijn – ten diepste te verwelkomen. Ja, laat ons Kerk zijn.
Zegen over deze nieuwe week.
kris


Om mee op weg te gaan

Wat kan ik leren van Jezus’ manier van omgaan met lijdende mensen in het evangelie?

Wat speelt er diep van binnen waardoor ik de neiging heb om weg te kijken van de gekwetsten om mij heen?

Hoe kan ik mijn eigen ervaringen van pijn en lijden inzetten om anderen te ondersteunen?


Blog ‘Van Woord naar leven’

Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.

Klik hier voor de blog.

Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.

 

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.