maandag in week 22 door het jaar

Uit de eerste brief van Paulus aan de Korintiërs 2, 1-5

Broeders en zusters,
toen ik bij u kwam om u het geheim van God te verkondigen, beschikte ook ik niet over uitzonderlijke welsprekendheid of wijsheid. Ik had besloten u geen andere kennis te brengen dan die over Jezus Christus – de gekruisigde.
Bovendien kwam ik bij u in al mijn zwakheid en was ik angstig en onzeker. De boodschap die ik verkondigde overtuigde niet door wijsheid, maar bewees zich door de kracht van de Geest, want uw geloof moest niet op menselijke wijsheid steunen, maar op de kracht van God.

Psalm 119, 97-102

Refr.: Heer, hoe lief heb ik uw wet.

Hoe lief heb ik uw wet,
heel de dag is hij in mijn gedachten.
Uw gebod maakt mij wijzer dan mijn vijanden,
ik ben er eeuwig mee verbonden.

Ik ben verstandiger dan al mijn leermeesters,
want ik overdenk uw richtlijnen,
ik heb meer inzicht dan ouderen,
want uw regels volg ik op.

Mijn voeten mijden elk pad dat slecht is,
zo kan ik mij houden aan uw woord.
Van uw voorschriften wijk ik niet af,
U bent het die mij onderricht.

Vers voor het evangelie (1 Tess 2, 13)

Alleluia.
Ontvang het goddelijke woord,
niet als een woord van mensen
maar maar als wat het werkelijk is:
het woord van God,
dat werkzaam is in u, die gelooft.
Alleluia.

Uit het evangelie volgens Lucas 4, 16-30

Jezus kwam ook in Nazaret, waar Hij was opgegroeid, en volgens zijn gewoonte ging Hij op sabbat naar de synagoge. Toen Hij opstond om voor te lezen, werd Hem de boekrol van de profeet Jesaja overhandigd, en Hij rolde hem af tot de plaats waar geschreven staat:
‘De Geest van de Heer rust op Mij, want Hij heeft Mij gezalfd. Om aan armen het goede nieuws te brengen heeft Hij Mij gezonden, om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan blinden het herstel van hun zicht, om onderdrukten hun vrijheid te geven, om een genadejaar van de Heer uit te roepen.’
Hij rolde de boekrol op, gaf hem terug aan de dienaar en ging weer zitten; de ogen van alle aanwezigen in de synagoge waren op Hem gericht. Hij zei tegen hen: ‘Vandaag is de schrifttekst die jullie gehoord hebben in vervulling gegaan.’
Allen betuigden Hem hun bijval en verwonderden zich over de genaderijke woorden die uit zijn mond vloeiden, en ze zeiden: ‘Dat is toch de zoon van Jozef?’
En Hij zei tegen hen: ‘Ongetwijfeld zullen jullie Me dit gezegde voorhouden: Geneesheer, genees uzelf. Doe alles waarvan wij gehoord hebben dat het in Kafarnaüm gebeurd is, ook hier in uw vaderstad.’
Hij vervolgde: ‘Luister, Ik zeg jullie dat geen enkele profeet welkom is in zijn vaderstad. Maar Ik zeg het jullie zoals het is: in de tijd van Elia, toen de hemel drie jaar en zes maanden lang gesloten bleef en er in het land een grote hongersnood uitbrak, waren er veel weduwen in Israël. Toch werd Elia niet naar een van hen gezonden, maar naar een weduwe in Sarepta bij Sidon. En in de tijd van de profeet Elisa waren er veel mensen in Israël met een huidziekte die hen onrein maakte. Toch werd niemand van hen gereinigd, maar wel de Syriër Naäman.’
Toen de aanwezigen in de synagoge dit hoorden, ontstaken ze in grote woede. Ze sprongen op en dreven Hem de stad uit, naar de rand van de berg waarop hun stad gebouwd was, om Hem in de afgrond te storten. Maar Hij liep midden tussen hen door en vertrok.

Van Woord naar leven

EEN NIEUW WERKJAAR, EEN NIEUW HOOFDSTUK
(Bij Lc 4, 16-30)

Op deze maandag 2 september, terwijl velen van ons aan een nieuw school- of werkjaar beginnen, worden we uitgenodigd om niet alleen met frisse plannen en energie aan de slag te gaan, maar ook om een hart te cultiveren dat gekenmerkt wordt door luisterbereidheid en beschikbaarheid. Het evangelieverhaal van vandaag, waarin Jezus geconfronteerd wordt met de inwoners van Nazareth, nodigt ons uit om onze eigen houding ten opzichte van Gods Woord te onderzoeken.

Wanneer wij ons hart openen voor zijn Woord en bereid zijn om de helende en omvormende genade ervan te omarmen, zullen we ervaren dat al onze handelingen, beslissingen en inspanningen doordrongen worden van zijn licht.
Maar het gaat niet alleen om het Woord uit de Schrift; het gaat om heel de figuur van Christus (Gods levend Woord onder ons) die ons leven binnenkomt en ons uitnodigt ons ten diepste te verbinden met zijn leven en persoon.

Laten we dit nieuwe werkjaar beginnen met de vastberadenheid om niet tegen Gods uitnodiging in te gaan, maar om Hem de ruimte te geven om in ons en door ons heen te werken. Wanneer wij ons hart openen en luisteren naar zijn stem, kunnen we echte instrumenten van zijn liefde en vrede worden, in onze omgeving, op de werkvloer, in onze scholen en universiteiten. Door ons leven te laten doordringen van Christus zelf, worden we een levend getuigenis van zijn liefde.

Zo beginnen we vandaag niet alleen een nieuw werk- of academiejaar, maar ook een nieuw hoofdstuk in ons leven. Een hoofdstuk waarin we ons laten leiden door Gods grote liefde, die ons bij de hand neemt en ons leidt naar de volheid van het leven dat Hij voor ons heeft bedoeld.

Laten we met dit vertrouwen het komende werkjaar ingaan, geopend voor de vele zegeningen die Hij voor ons in petto heeft.

Laten we bidden

Gebed van een kleuter:

Lieve God,
vandaag is mijn eerste schooldag.
Wilt U mij helpen om flink te zijn?
Geef mijn een glimlachend hart
en help mij om vriendelijk en blij te zijn.
Dank U voor de nieuwe dag,
voor mijn juf,
en ook voor alle leuke dingen die ik ga doen.
Wilt U mij ook helpen
als het moeilijk is?
Mogen we dit schooljaar
veel lachen en spelen
en goed voor elkaar zorgen.
We vinden het fijn dat U altijd bij ons bent.
Dank U, mijn liefste God.
Ik hou van U,
evenveel als van mijn mama en papa.
Amen.

Geliefde mensen, moge de liefde en wijsheid van God onze gids zijn in alles wat we ondernemen.
Zegen over deze dag,
Van harte, kris


Om mee op weg te gaan

Voordat je je laat meeslepen door de dagelijkse verplichtingen en beslissingen, neem de tijd om naar het Woord van God te luisteren en zijn zegen te vragen. Dit is van groot belang, omdat het je helpt om je plannen en acties af te stemmen op wat God voor jou bedoeld heeft. Door eerst stil te staan bij zijn Woord, geef je God de gelegenheid om je te vormen naar zijn liefde en wijsheid.


Blog ‘Van Woord naar leven’

Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.

Klik hier voor de blog.

Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.

 

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.