vrijdag in week 21 door het jaar

Uit de eerste brief van Paulus aan de Korintiërs 1, 17-25

Broeders en zusters,
Christus heeft mij niet gezonden om te dopen, maar om te verkondigen – en niet door middel van diepzinnige welsprekendheid, want dan zou het kruis van Christus van zijn kracht worden beroofd.
De boodschap over het kruis is dwaasheid voor wie verloren gaan, maar voor ons die worden gered is het de kracht van God. Er staat namelijk geschreven: ‘Ik zal de wijsheid van de wijzen vernietigen, het verstand van de verstandigen zal Ik tenietdoen.’
Waar is de wijze, waar de schriftgeleerde, waar de redenaar van deze wereld? Heeft God de wijsheid van de wereld niet in dwaasheid veranderd? Want zoals God in zijn wijsheid bepaalde, heeft de wereld Hem niet door haar wijsheid gekend, en daarom besloot Hij hen die geloven te redden door de dwaasheid van onze verkondiging.
De Joden vragen om wonderen en de Grieken zoeken wijsheid, maar wij verkondigen een gekruisigde Christus, voor Joden aanstootgevend en voor de andere volken dwaas. Maar voor wie geroepen zijn, zowel Joden als Grieken, is Christus Gods kracht en wijsheid, want het dwaze van God is wijzer dan mensen, en het zwakke van God is sterker dan mensen.

Tussenzang: Ps 33, 1-5 + 10-11

Refr.: Juich, rechtvaardigen, voor de Heer.

Juich, rechtvaardigen, voor de Heer,
de oprechten moeten Hem loven.
Huldig de Heer bij de klank van de lier,
speel voor Hem op de tiensnarige harp.

Zing voor Hem een nieuw lied,
speel en zing met overgave.
Oprecht is het woord van de Heer,
alles wat Hij doet is betrouwbaar.
Hij heeft recht en gerechtigheid lief.

Van de trouw van de Heer is de aarde vervuld.
Hij doet de plannen van volken teniet,
Hij verijdelt wat naties beramen,
maar het plan van de Heer houdt eeuwig stand,
wat Hij beraamt, blijft van geslacht tot geslacht.

Vers voor het evangelie

Alleluia.
Uw woorden, Heer, zijn geest en leven;
uw woorden zijn woorden
van eeuwig leven.
Alleluia.

Uit het evangelie volgens Matteüs 25, 1-13

Jezus hield zijn leerlingen volgende gelijkenis voor:
‘Met het koninkrijk van de hemel zal het zijn als met tien meisjes die hun olielampen hadden gepakt en eropuit trokken, de bruidegom tegemoet. Vijf van hen waren dwaas, de andere vijf waren wijs. De dwaze meisjes hadden wel hun lampen gepakt, maar geen olie. De wijze meisjes hadden behalve hun lampen ook olie in kruiken bij zich. Omdat de bruidegom op zich liet wachten, werden ze allemaal slaperig en dommelden ze in.
Midden in de nacht klonk er luid geroep: “Daar is de bruidegom! Kom, ga hem tegemoet.” De meisjes werden wakker en brachten hun olielampen in orde. De dwaze meisjes zeiden tegen de wijze: “Geef ons wat van jullie olie, want onze lampen gaan uit.” De wijze meisjes antwoordden: “Nee, straks is er nog te weinig voor ons en jullie samen. Zoek liever een verkoper en koop zelf olie.” Terwijl zij op olie uit waren, arriveerde de bruidegom, en zij die klaarstonden gingen met hem naar binnen voor het bruiloftsfeest, waarna de deur gesloten werd.
Enige tijd later kwamen ook de andere meisjes. Ze riepen: “Heer, heer, doe open voor ons!” Maar hij antwoordde: “Ik verzeker jullie: ik ken jullie niet.”
Wees dus waakzaam, want jullie weten niet op welke dag en op welk tijdstip Hij komt.’

Van Woord naar leven

OVER HET BELANG VAN ALERTHEID
(Bij Mat 25, 1-13)

De parabel die we vandaag horen, wordt – zeer terecht overigens – gewoonlijk gelezen in het licht van onze ontmoeting met de Heer aan de grens van de aardse tijd en die van de eeuwigheid. Daar zullen we Hem ontmoeten als Verlosser, als Rechter, als God die – wanneer we ja zeggen – ons met open armen zal ontvangen en welkom heten.

Maar we mogen deze parabel ook lezen in het licht van de Heer die dagelijks tot ons komt en bij ons is. Jezus is immers niet alleen toekomst, Hij is ook heden en hier. Het is goed om van binnenuit alert te zijn op Jezus’ dagelijkse komst naar ons.

In alles en doorheen alles nodigt God ons uit om lief te hebben. Zijn Zoon, die Hij met al zijn liefde in onze ziel baart, wacht op ons ja-woord, onze overgave aan Hem. En Jezus … die staat klaar, wakker als Hij is, om ons te ontvangen. In die zin is Jezus zelf het ultieme beeld van evangelische waakzaamheid. Hij is alert op ons komen naar Hem. Zodra wij enige neiging vertonen – in de gloed van de Geest – ons voor Hem te openen, zal Hij ons ten diepste vervullen met zichzelf om – in eenheid met ons – op weg te gaan.

Maar de Heer komt niet alleen in de intimiteit van onze ziel; Hij benadert ons ook in ons dagelijks leven, van buitenaf. Hij spreekt tot ons door de bedelaar op straat. Hij appelleert ons door de armoede in de wereld. Zo ook met alle plekken om ons heen die vragen om verzoening. In de broosheid van onze naasten vraagt Hij ons Hem te erkennen en te omarmen. Hij roept ons op om stervenden nabij te zijn en hen in zijn naam te ondersteunen en te troosten.

Dit alles vraagt dus waakzaamheid, zowel ten aanzien van onze binnenkant als naar buiten gericht. Geloof is immers niet alleen een innerlijke ervaring, maar ook een levende betrokkenheid op de wereld om ons heen. Het betekent alert en fris in het leven staan, dankbaar voor de Heer die je vervult met zichzelf en je in staat stelt om te liefhebben naar het beeld van de Vader, zowel in de verborgenheid van je ziel als in je dagdagelijks leven met de mensen jou gegeven.

Laat ons bidden

Heilige Geest,
beziel ons met uw gloed
opdat wij waakzame mensen mogen zijn
die het komen van de Heer
zien en omarmen.
Door Christus, onze Heer.
Amen.

Geliefde mensen, laten we met een waakzame geest deze dag doorgaan, de Heer verwelkomend in iedere situatie en in elke persoon die Hij op ons pad brengt.
Een gezegende vrijdag
kris


Om mee op weg te gaan

Neem de tijd en de stilte om te reflecteren op hoe alert je werkelijk bent voor de komst van de Heer, zowel in je ziel als in mensen en situaties om je heen.

En als je Hem ‘ziet’, ben je dan bereid Hem op elk moment te omarmen? Zodanig dat deze momenten vol zijn van genade, waarin je jezelf zo opstelt dat Hij zijn liefde ten volle door jou heen kan openbaren?


Blog ‘Van Woord naar leven’

Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.

Klik hier voor de blog.

Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.

 

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.