Tenhemelopneming van Maria

Hoogfeest

Op deze feestdag van Maria’s Tenhemelopneming vieren we haar unieke rol als moeder van de Heer, erkend door Elisabet en bezongen in Maria’s lofzang die Gods barmhartigheid en macht prijst. Paulus bevestigt in zijn brief de overwinning van Christus over de dood en de belofte van nieuw leven voor allen die in Hem geloven. Maria’s tenhemelopneming weerspiegelt deze overwinning en belooft de vervulling van Gods heilsplan voor de mensheid.

Uit het boek Apocalyps 11, 19a; 12, 1 + 3-6a + 10ab

Toen ging Gods tempel in de hemel open en er verscheen een indrukwekkend teken: een vrouw, bekleed met de zon, met de maan onder haar voeten en een krans van twaalf sterren op haar hoofd.
Er verscheen een tweede teken in de hemel: een grote, vuurrode draak, met zeven koppen en tien hoorns, en op elke kop een kroon. Met zijn staart sleepte hij een derde van de sterren aan de hemel mee en smeet ze op de aarde. De draak ging voor de vrouw staan die op het punt stond haar kind te baren, om het te verslinden zodra ze bevallen was. 
Maar toen ze het kind gebaard had – een zoon, die alle volken met een ijzeren herdersstaf zal hoeden –, werd het dadelijk weggevoerd naar God en zijn troon. 
De vrouw zelf vluchtte naar de woestijn. God had daar een plaats voor haar gereedgemaakt.
Toen hoorde ik een luide stem in de hemel zeggen: ‘Nu zijn de redding, de macht en het koningschap van onze God werkelijkheid geworden, en de heerschappij van zijn messias.’

Tussenzang: Uit ps 45

(tekst onder geluidsfragment)

Refr.: Aan uw zijde staat de koningin, met goud getooid.

Princessen komen U daar tegemoet,
en naast U staat de koningin,
getooid met goud uit Ofir.
Nu luister, dochter, wees aandachtig,
vergeet uw volk, vergeet uw vaderhuis.

Uw schoonheid wekt de liefde van de koning,
breng hem uw hulde, want hij is uw heer.
Men haalt hen in met blijdschap en gejuich,
zij treden binnen in de koninklijke woning.

Uit de eerste brief van Paulus aan de Korintiërs 15, 20-26

Broeders en zusters,
Christus is werkelijk uit de dood opgewekt, als de eerste van de gestorvenen. Want zoals de dood er is gekomen door een mens, zo is ook de opstanding uit de dood er gekomen door een mens. Zoals allen sterven in Adam, zo zullen allen ook tot leven komen in Christus. Maar ieder op de voor hem bepaalde tijd: Christus als eerste en daarna, wanneer Hij komt, zij die Hem toebehoren. En dan komt het einde en draagt Hij het koningschap over aan God, de Vader, nadat Hij alle heerschappij en elke macht en kracht vernietigd heeft. Want Hij moet koning zijn totdat ‘Hij alle vijanden aan zijn voeten heeft gelegd’. De laatste vijand die vernietigd wordt is de dood.

Vers voor het evangelie

Alleluia.
Maria is ten hemel opgenomen:
het engelenkoor jubelt.
Alleluia.

Uit het evangelie volgens Lucas 1, 39-56

In die dagen reisde Maria in grote haast naar het bergland, naar een stad in Juda, waar ze het huis van Zacharias binnenging en Elisabet begroette. 
Toen Elisabet de groet van Maria hoorde, sprong het kind op in haar schoot; ze werd vervuld van de heilige Geest en riep luid: ‘De meest gezegende ben je van alle vrouwen, en gezegend is de vrucht van je schoot! Wie ben ik dat de moeder van mijn Heer naar mij toe komt? Toen ik je groet hoorde, sprong het kind van vreugde op in mijn schoot. Gelukkig is zij die geloofd heeft dat de woorden van de Heer in vervulling zullen gaan.’
Maria zei: ‘Mijn ziel prijst en looft de Heer, mijn hart juicht om God, mijn redder: Hij heeft oog gehad voor mij, zijn minste dienares. Alle geslachten zullen mij voortaan gelukkig prijzen, ja, grote dingen heeft de Machtige voor mij gedaan, heilig is zijn Naam. Barmhartig is Hij, van geslacht op geslacht, voor al wie Hem vereert. Hij toont zijn macht en de kracht van zijn arm en drijft uiteen wie zich verheven wanen, heersers stoot Hij van hun troon en wie gering is geeft Hij aanzien. Wie honger heeft overlaadt Hij met gaven, maar rijken stuurt Hij weg met lege handen. Hij trekt zich het lot aan van Israël, zijn dienaar, zoals Hij aan onze voorouders heeft beloofd: Hij herinnert zich zijn barmhartigheid jegens Abraham en zijn nageslacht, tot in eeuwigheid.’
Maria bleef ongeveer drie maanden bij haar, en ging toen terug naar huis.

Van Woord naar leven

HET STRALENDE VISIOEN VAN HOOP
(Bij het feest van Maria’s Tenhemelopneming)

Vandaag vieren we het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming, een dag vol betekenis en geestelijke diepgang. In de eerste lezing uit het boek Apocalyps krijgen we een sterk visioen voorgeschoteld: een vrouw, bekleed met de zon, de maan onder haar voeten, en een krans van twaalf sterren rond haar hoofd. Ze staat tegenover een grote vuurrode draak, met zeven koppen en tien hoorns, symbool van kwaad en chaos.

Dit visioen raakt aan een werkelijkheid die we ook vandaag de dag zien. De draak, de belichamer van het kwaad, is duidelijk zichtbaar in onze wereld. We zien hem in oorlog, onrecht en uitsluiting. Hij zaait verdeeldheid en dompelt de mensheid onder in ellende. Dit kwaad manifesteert zich ver weg, in de grote wereld, maar ook dichtbij, in onze eigen omgeving en vaak ook in ons eigen hart.

Maar net zoals de draak aanwezig is, zo is ook het reine aanwezig, al is het vaak onzichtbaar. Het is een zachte, tedere stem die ons uitnodigt tot het goede, tot het volgen van de wil van onze Schepper. Net zoals het gebulder van de draak, is ook haar stem te horen in de grote wereld, in onze eigen omgeving, alsook diep in onzelf.

Maria’s Tenhemelopneming is een symbool van de uiteindelijke overwinning van het goede op het kwaad, een visioen van het Nieuwe Jeruzalem, de schitterende glorie van de Allerhoogste.

Toch worden we, net als bij de Hemelvaart van Jezus, geroepen om niet te blijven staren naar dit hemelse visioen. We mogen geen tenten bouwen op de berg Tabor; nee, we moeten de berg af, de wereld in. We worden geroepen om het visioen van de hemel handen en voeten te geven in ons dagelijks leven. Om als zout der aarde Gods licht te verspreiden, zijn vrede uit te dragen, en zijn liefde te belichamen.

Laten we ons toevertrouwen aan Maria, onze Moeder, die – ons brengend in de genade van haar Zoon – áltijd bij ons zal zijn. Moge haar voorbeeld ons inspireren om het goede te zoeken en te doen, en om alzo het kwaad te weerstaan. Mogen we in Christus, met Maria aan onze zijde, werken aan het Nieuwe Jeruzalem, gehoor gevend aan de bede van Jezus: ‘Vader, uw wil geschiede op aarde als in de hemel’.

Laten we bidden

Jezus,
moge Maria, onze hemelse Moeder,
ons leiden in uw genade,
en ons steeds nabij zijn
in ons streven naar een wereld
van hoop en verlossing.
Help ons, Heer,
om met haar voorbeeld in ons hart,
Gods wil te volbrengen.
Vandaag en alle dagen van ons leven.
Amen.

Geliefde mensen, moge de tenhemelopneming van Maria ons ten diepste inspireren om Gods licht en hoop te verspreiden in deze wereld.
Een zalige hoogdag!
kris


Om mee op weg te gaan

Wat betekenen de lezingen die vandaag in de liturgie worden aangeboden voor mijn persoonlijk leven en spirituele groei?
Deze vraag moedigt je aan om het Woord opnieuw te lezen en te contempleren, en te proberen te begrijpen wat de impact ervan voor jou kan zijn.

Hoe kan ik bijdragen aan het opbouwen van het Nieuwe Jeruzalem?
Deze vraag nodigt je uit het stil te maken in jezelf en biddend na te denken hoe je door je daden en levensstijl kunt bijdragen aan een wereld van vrede en gerechtigheid.


Blog ‘Van Woord naar leven’

Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.

Klik hier voor de blog.

Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.

 

De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.