Paus tot Spaanse seminaristen: ‘Neem een voorbeeld aan de heilige Johannes Vianney’

In een toespraak gisteren tot de seminaristen van het Grootseminarie “Nuestra Señora de los Apóstoles” uit Getaffe te Spanje, nodigde paus Franciscus hen uit om het voorbeeld te volgen van de beroemde Pastoor van Ars, wiens gedenkdag op 4 augustus wordt gevierd.

Paus Franciscus verwelkomde gisteren in het Vaticaan seminaristen en gemeenschapsleden van het Grootseminarie “Nuestra Señora de los Apóstoles” (Onze-Lieve-Vrouw van de Apostelen) uit Getafe, Spanje, ter gelegenheid van de viering van het 30-jarig jubileum van de stichting, met een bedevaart naar de graven van de apostelen Petrus en Paulus.

In zijn inleidende woorden bedankte de paus de groep hartelijk voor hun bezoek en sprak hij de hoop uit dat hun bedevaart naar Rome ook zal bijdragen aan hun geestelijke voorbereiding op het Jubeljaar van 2025.

Neem het voorbeeld van de patroonheilige van parochiepriesters ter harte

Paus Franciscus nodigde de seminaristen uit om tijdens hun vorming het voorbeeld van de heilige Johannes Maria Vianney, de patroonheilige van parochiepriesters, in gedachten te houden. Hij herinnerde eraan dat de “totale toewijding aan God en zijn parochianen” van de beroemde Franse parochiepriester de liefde belichaamde die Christus aan zijn volgelingen toonde.

De paus benadrukte dat het veeleisend is om een goede herder te zijn, zoals Jezus was en is, en spoorde hen aan om Jezus’ stappen te volgen door zorg te dragen voor vier fundamentele aspecten: geestelijk leven, studie, gemeenschapsleven en apostolische activiteit.

Wijd je toe aan God, de armen en de uitgeslotenen

De paus benadrukte het belang van het harmoniseren van deze vier dimensies, omdat, zo zei hij, “de Heer, en de Kerk, van jullie, seminaristen, verwachten dat jullie in de eerste plaats mannen van integriteit zijn, gul in het beantwoorden van de ontvangen roeping, altijd beschikbaar om te luisteren en te vergeven, vastbesloten om jullie totale toewijding aan God en jullie broeders ten volle te beleven, met een bijzondere voorkeur voor degenen die het meest lijden, voor de armen en de uitgeslotenen.”

Paus Franciscus sloot zijn toespraak af met de bede dat de Heer Jezus altijd “het centrum van jullie leven mag zijn, om jullie hart naar het zijne te vormen en jullie altijd heel dicht bij zijn hart te houden.”
Hij bad ook dat Onze-Lieve-Vrouw van de Apostelen, patrones van Getafe, hen mag vergezellen op hun weg naar het priesterschap.

Bron: Vatican-news

Johannes Vianney (Pastoor van Ars)