zaterdag in week 16 door het jaar
Uit de profeet Jeremia 7, 1-11
De profeet Jeremia waarschuwt dat Gods aanwezigheid in de tempel en de eredienst die men Hem daar brengt, niet misbruikt mag worden. God vereren heeft geen zin als wij zijn aanwezigheid in anderen met de voeten treden door hen te benadelen en te ergeren.
De Heer richtte zich tot Jeremia:
‘Ga in de tempelpoort staan en verkondig deze boodschap: Luister naar de woorden van de Heer, Judeeërs; luister, jullie die door deze poorten naar binnen gaan om je voor de Heer neer te buigen. Dit zegt de Heer van de hemelse machten, de God van Israël: Beter je leven, dan mogen jullie in dit land blijven wonen. Vertrouw niet op die bedrieglijke leus: “Dit is de tempel van de Heer! De tempel van de Heer! De tempel van de Heer!”
Als jullie je leven werkelijk beteren, als jullie elkaar rechtvaardig behandelen, vreemdelingen, wezen en weduwen niet onderdrukken, in dit land geen onschuldig bloed vergieten en niet achter andere goden aan lopen, jullie onheil tegemoet, dan mogen jullie hier blijven wonen, in het land dat Ik jullie voorouders gegeven heb, voor altijd en eeuwig.
Maar jullie vertrouwen op die bedrieglijke leus, en dat zal je niet baten. Jullie stelen, moorden, plegen overspel en meineed, branden wierook voor Baäl en lopen achter andere goden aan, die jullie eerst niet kenden. En toch durven jullie, terwijl jullie al die gruweldaden plegen, voor Mij te verschijnen in deze tempel, het huis waaraan mijn naam verbonden is, met de gedachte: Ons kan niets gebeuren!
Denken jullie soms dat het huis dat mijn Naam draagt een rovershol is? Ik zie wel degelijk wat jullie doen – spreekt de Heer.’
Tussenzang: Ps 84, 3-6 + 8 + 11
Refr.: Hoe lief is mij uw woning, Heer der hemelmachten.
Van verlangen smacht mijn ziel
naar de voorhoven van de Heer.
Mijn hart en mijn lijf roepen
om de levende God.
Zelfs de mus vindt een huis
en de zwaluw een nest
waarin ze haar jongen neerlegt,
bij uw altaren, Heer van de hemelse machten,
mijn koning en mijn God.
Gelukkig wie wonen in uw huis,
gedurig mogen zij U loven.
Gelukkig wie bij U hun toevlucht zoeken,
met in hun hart de wegen naar U.
Steeds krachtiger gaan zij voort
om in Sion voor God te verschijnen.
Beter één dag in uw voorhoven
dan duizend dagen daarbuiten,
liever op de drempel van Gods huis
dan wonen in de tenten der goddelozen.
Vers voor het evangelie (Ps 119, 18)
Alleluia.
Neem de sluier van mijn ogen,
dan zal ik zien
hoe wonderlijk mooi uw wet is.
Alleluia.
Uit het evangelie volgens Matteüs 13, 24-30
Wij zijn geneigd om er onmiddellijk de zeis in te zetten wanneer wij rondom ons kwaad vaststellen. De Heer handelt zo niet. Hij laat het onkruid samen met de tarwe opgroeien tot de oogst. Door onze houding riskeren wij met het onkruid van het kwaad ook de tarwe uit te trekken. De Heer is geduldig en geeft nog een kans tot herstel.
Jezus hield de menigte volgende gelijkenis voor:
‘Het is met het koninkrijk van de hemel als met een mens die goed zaad op zijn akker uitzaaide. Terwijl de mensen sliepen, kwam zijn vijand giftig onkruid tussen het graan zaaien en vertrok weer.
Toen het jonge gewas opschoot en vrucht begon te dragen, kwam ook het onkruid tevoorschijn.
De knechten kwamen de heer des huizes vragen: “Heer, hebt u soms geen goed zaad op uw akker gezaaid? Waar komt dat onkruid dan vandaan?”
Hij antwoordde: “Dat is het werk van een vijand.”
De knechten zeiden tegen hem: “Wilt u dat wij het onkruid weghalen?”
Hij antwoordde: “Nee, want dan zouden jullie met het onkruid ook het graan lostrekken. Laat beide samen opgroeien tot aan de oogst, dan zal ik, wanneer het oogsttijd is, tegen de maaiers zeggen: ‘Haal eerst het onkruid weg, bind het in bundels bij elkaar en verbrand het. Breng dan het graan bijeen in mijn schuur.”‘
Van Woord naar leven
OVER DE DIEPTE VAN GODS GEDULD EN GENADE
(Bij Mt 13, 24-30)
Het evangelie van vandaag spreekt ons over Gods barmhartigheid en zijn eindeloos liefdevol geduld. En we mogen dankbaar zijn dat God zo handelt. Als Hij vandaag alle kwaad zou verwijderen, zou de wereld maar dun bevolkt zijn. Zijn liefde en het geven van genade betekenen dat zijn verdraagzaamheid met ons eindeloos is, zolang wij leven op aarde.
Hij kan het, bij wijze van spreken, niet verdragen dat wij het verkeerde pad bewandelen. Daarom is Hij in Christus mens geworden om zieken te genezen en het gebrokene weer op te richten. Zoals geschreven staat in Matteüs 9, 12-13: ‘Gezonde mensen hebben geen dokter nodig, maar zieken wel. Overdenk eens goed wat dit wil zeggen: “Barmhartigheid wil Ik, geen offers.” Ik ben niet gekomen om rechtvaardigen te roepen, maar zondaars.’
Dit geduld en deze barmhartigheid tonen Gods immense liefde voor ons. Hij ziet ons niet als verloren gevallen, maar als mensen met het potentieel om te groeien en te veranderen. Dit betekent echter niet dat Hij het kwaad in de wereld goedkeurt. Integendeel, Hij geeft ons de tijd en de kansen om ons te bekeren, om het goede in ons leven te laten groeien en bloeien, ondanks het onkruid in onszelf en waarmee we vaak omringd zijn.
Als God zo met ons omgaat, zijn wij geroepen om ook zo met elkaar om te gaan. Niet oordelen, maar altijd liefhebben, vanuit Gods aanwezigheid in ons. Zoals Hij barmhartig is, zijn wij geroepen om ook barmhartig te zijn naar onze medemens. In Lukas 6, 36 staat: ‘Wees barmhartig zoals jullie Vader barmhartig is.’ Dit is een oproep tot ons allen om ons leven te leven in het licht van Gods voorbeeld.
Barmhartigheid tonen betekent dat we geduld hebben met anderen, net zoals God geduld met ons heeft. Het betekent dat we niet direct oordelen of veroordelen, maar dat we proberen te begrijpen van waaruit bepaalde handelingen komen, dat we trachten te vergeven en lief te hebben. Dit is niet altijd gemakkelijk. Er zijn momenten waarop het onkruid in ons leven en dat van anderen zo overvloedig lijkt dat het onmogelijk lijkt om het goede te doen en te zien. Maar het is juist in die momenten dat we ons moeten herinneren dat God ons niet heeft verlaten en dat Hij ons de kracht geeft in Christus om te groeien en te bloeien te midden van welke duisternis ook.
Laten we elkaar met geduld en liefde benaderen, wetende dat God ons allen de kans geeft om te groeien en te herstellen. Door in onze daden te laten zien dat we geïnspireerd zijn door zijn liefde, kunnen we een licht zijn voor anderen en hen helpen de weg naar herstel en groei te vinden. Zoals bijvoorbeeld geschreven staat in Kolossenzen 3, 12-14: Omdat God u heeft uitgekozen, omdat u zijn heiligen bent en Hij u liefheeft, moet u zich kleden in innig medeleven, in goedheid, nederigheid, zachtmoedigheid en geduld. Verdraag elkaar en vergeef elkaar als iemand een ander iets te verwijten heeft; zoals de Heer u vergeven heeft, moet u elkaar vergeven. En bovenal, kleed u in de liefde, dat is de band die u tot een volmaakte eenheid maakt.
Door dit te doen, volgen we niet alleen het voorbeeld van Jezus, maar bouwen we ook een gemeenschap van liefde en barmhartigheid, waarin iedereen de kans krijgt om te groeien en te bloeien.
Laten we bidden
Heer God,
dank U voor uw eindeloze barmhartigheid en geduld.
U geeft ons de ruimte om te groeien,
ook te midden van ons onkruid.
Moge uw liefde ons leiden
in het opbouwen van een gemeenschap
van hoop en herstel.
Geef ons de kracht om uw barmhartigheid
te weerspiegelen naar allen die we ontmoeten.
In Jezus’ naam.
Amen.
Geliefde mensen, graag wens ik jullie een weekend vol vreugde en rust, waarin je de genade en het geduld van God weerspiegelt. Moge je met liefde en begrip omgaan met jezelf en anderen, en mogen de uitdagingen van dit weekend je aanzetten tot groei en bloei.
Met een genegen groet,
kris
Om mee op weg te gaan
Welke stappen kan ik nemen om mijn eigen oordelen over anderen los te laten en meer liefdevol en barmhartig te handelen?
Laat ik toe dat mijn dagelijks gebed en het lezen van de Schrift mij hierbij van binnenuit ondersteunt?
Blog ‘Van Woord naar leven’
Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.
Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.
De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.