vrijdag in week 16 door het jaar
Uit de profeet Jeremia 3, 14-17
Met het verdwijnen van de Ark van het Verbond na de verwoesting van Jeruzalem, bleek de heilige ruimte voor de eredienst te ontbreken. De profeet Jeremia roept op tot een andere eredienst, namelijk die van het hart. De mensen zullen nu zelf tempels worden van Gods aanwezigheid.
Kom terug, ontrouwe kinderen – spreekt de Heer –, want jullie behoren Mij toe. Ik zal jullie meenemen, uit elke stad één, uit elke familie twee, en jullie naar Sion brengen. Ik zal jullie herders naar mijn hart geven, en die zullen jullie met wijsheid en inzicht weiden. En als jullie in die tijd in aantal toenemen en dit land weer zullen bevolken – spreekt de Heer –, zal niemand meer over de ark van het verbond met de Heer spreken. Die komt in niemands gedachten op, hij wordt niet meer genoemd of gemist, en wordt niet opnieuw gemaakt. In die tijd zal men Jeruzalem Troon van de Heer noemen. Alle volken zullen er samenstromen, ze zullen op de naam van de Heer afkomen en zich niet meer laten leiden door hun koppig en boosaardig hart.
Tussenzang: Jer 31, 10-12ab + 13
Refr.: De Heer zal ons behoeden zoals een herder zijn kudde.
Volken, luister naar de woorden van de Heer,
vertel het verder op de verste eilanden:
Hij die Israël verstrooid heeft,
zal het samenbrengen en het hoeden,
zoals een herder zijn kudde.
Want de Heer verlost het volk van Jakob,
Hij bevrijdt hen uit de hand die sterker was dan zij.
Zij komen juichend naar de Sion,
stralend van vreugde om de gaven van de Heer.
Meisjes dansen vrolijk in het rond,
jongens en grijsaards dansen mee.
Hun rouw verander Ik in vreugde,
Ik troost hen, hun verdriet vergeten zij.
Vers voor het evangelie (Ps 25, 4b-5a)
Alleluia.
Leer mij uw paden te gaan, Heer,
wijs mij de weg
van uw waarheid en onderricht mij.
Alleluia.
Uit het evangelie volgens Matteüs 13, 18-23
Jezus legt zijn leerlingen de parabel van de zaaier uit. Het gaat erom dat iedereen in zijn hart een stukje goede grond bereidt dat ontvankelijk is voor het goede zaad, het woord van God. Tegelijkertijd is het een uitnodiging voor ons om rotsachtige plekken en doornen te ontdekken en op te ruimen.
Jezus sprak tot zijn leerlingen:
‘Hoor en begrijp de gelijkenis van de zaaier:
Bij ieder die het woord van het koninkrijk hoort maar het niet begrijpt, komt hij die het kwaad zelf is om te roven wat in hun hart is gezaaid; dit is het zaad dat op de weg gezaaid is.
Het zaad dat op rotsachtige grond is gezaaid, dat zijn zij die het woord horen en het meteen met vreugde aannemen. Maar doordat het geen wortel schiet in hen, is dat van korte duur. Worden ze vanwege het woord verdrukt of vervolgd, dan komen ze meteen ten val.
Het zaad dat tussen de distels is gezaaid, dat zijn zij die het woord horen, maar bij wie de zorg om het dagelijks bestaan en de verleiding van de rijkdom het woord verstikken, zodat het zonder vrucht blijft.
Het zaad dat in goede grond is gezaaid, dat zijn zij die het woord horen en begrijpen. Zij zijn het die vrucht dragen, deels honderdvoudig, deels zestigvoudig, deels dertigvoudig.’
Van Woord naar leven
OVER HET SCHONE VAN DE DAGELIJKSE SCHRIFTLEZING
(Bij Mat 13, 18-23)
Laten we Gods Woord ontvangen zoals het bedoeld is: het Woord van God; Christus zelf. Dit Woord is niet beperkt tot de Schrift alleen, maar omvat alle momenten dat Christus – het Woord dat mens is geworden – ons aanraakt.
Toch wil ik in deze overweging enkel focussen op het dagelijkse lezing en het biddend overwegen van de Schrift, zoals die ons gegeven wordt vanuit de liturgische kalender.
Moge dit dagelijks Woord, ons door de Kerk geschonken, diep in ons hart doordringen, wortel schieten en tot groei en bloei komen.
Laten we, bij het overdenken van het Woord, dit doen in de gloed van de heilige Geest. Hij is het immers die onze diepste binnenkant in de juiste gesteltenis brengt om het Woord werkelijk in genade te ontvangen en te beluisteren.
Laten we eenvoudig en met diep geloof het Woord ontvangen, alsof God ons heel persoonlijk aanspreekt. Want zo is het: doorheen het Woord spreekt Hij ons – in Christus – aan, niet van buitenaf maar van binnenuit. Doorheen de dagelijkse lezingen neemt Hij ons in genade in zich op, zodat we vanuit zijn Boodschap die mensen mogen worden die God voor ons persoonlijk – en voor de hele Kerk – droomt.
Contempleer het Woord. Lees het en wees stil. Lees het opnieuw en wees opnieuw stil. Koester vooral de stilte, waar de genade zich vaak het meest manifesteert. Omhels het Woord. Eet het – bij wijze van spreken – op. Laat je vinden door het Woord.
En als het Woord schuurt … laat het schuren. Loop er niet van weg. Vraag de Heer wat Hij je wil zeggen. Ook in het schuren is de genade vaak werkzaam.
En neem de tijd ervoor. Lees niet snel en ga niet direct over tot de orde van de dag. Kies bewust voor deze tijd. Zonder je af in een ruimte waar je de stilte en de tijd ten volle kunt benutten.
Lees arm: Leeg, nederig en beschikaar.
Moge het Woord in de goede aarde van je hart neerdalen, wortel schieten en vruchten dragen: Gods vruchten.
Laten we bidden
Help ons, Heer,
om in eenvoud en met diep geloof
uw Woord te overdenken,
als een persoonlijke boodschap van U aan ons
en aan de hele Kerk gegeven.
Mogen we in stilte uw genade ontdekken
en in uw Boodschap groeien
naar het beeld dat U voor ons hebt.
Kom heilige Geest.
Vandaag, en alle dagen van ons leven.
Amen.
Geliefde mensen, mijn wens voor vandaag: vind vreugde, troost en sterkte in het dagelijks overwegen van de lezingen. Moge je de ervaring opdoen dat doorheen de Schrift God je ten diepste omhelst.
Een toegewijde vrijdag,
kris
Om mee op weg te gaan
Hoe kan ik mijn dagelijkse Schriftlezing verdiepen en het Woord echt laten doordringen in mijn hart en leven?
Hoe kan ik, rekening houdend met mijn levenssituatie, een gemeenschap vormen (bijvoorbeeld binnen mijn gezin, parochie, kennissenkring of buurt) waarin we samen de Schrift overdenken en elkaar ondersteunen in onze geloofsgroei?
Blog ‘Van Woord naar leven’
Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.
Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.
De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.