maandag in week 15 door het jaar
Uit de profeet Jesaja 1, 11-17
Eredienst en godsdienstige oefeningen die gepaard gaan met onrechtvaardigheid en kwaad zijn een aanfluiting van elke oprechte eerlijkheid. De profeet Jesaja vaart hier fel tegen uit. Zijn hevige toon is zo radicaal dat elke verdekte of verdoezelde oneerlijkheid erdoor aangeklaagd wordt.
Wat moet Ik met al jullie offers? – zegt de Heer. Ik heb genoeg van het vlees van jullie schapen, van het vet van jullie kalveren; het bloed van stieren, rammen en bokken wil Ik niet meer.
En wanneer jullie voor Mij verschijnen – wie heeft je gevraagd mijn voorhoven plat te lopen? Houd op met die zinloze offergaven.
Ik heb een afschuw van jullie wierook; jullie feesten, nieuwemaan en sabbat, ik duld ze niet naast al dat wangedrag. Van jullie nieuwemaan, van ál jullie feesten heb Ik een afkeer, ze hinderen Mij, Ik kan ze niet langer verdragen.
Wanneer jullie je handen opheffen, wend Ik mijn ogen af, ook als je aanhoudend bidt, luister Ik niet. Aan jullie handen kleeft bloed!
Was je, reinig je,maak een eind aan je misdaden, Ik kan ze niet meer zien.
Breek met het kwaad en leer goed te doen. Zoek het recht, houd tirannen in toom, kom op voor wezen, sta weduwen bij.
Psalm 50, 8-9 + 16bc-17 + 21 + 23
Refr.: wie rechte wegen gaat, zal zien dat God redt.
Ik klaag je niet aan om je offers,
nooit dooft voor Mij het offervuur.
Maar de stier uit je stal heb Ik niet nodig,
noch de bokken uit je kooien.
Wat baat het dat je mijn geboden opzegt
en mijn verbond in de mond neemt?
Je haat het als Ik je terechtwijs,
mijn woorden schuif je terzijde.
Zou Ik dan zwijgen bij wat je doet,
je denkt toch niet dat Ik ben als jij?
Ik klaag je aan, Ik som je wandaden op.
wie een dankoffer brengt, geeft Mij alle eer,
wie zo zijn weg gaat, zal zien dat God redt.
Vers voor het evangelie (Ps 119, 34)
Alleluia.
Geef mij inzicht, en ik zal uw wet volgen,
hem onderhouden met heel mijn hart.
Alleluia.
Uit het evangelie volgens Matteüs 10, 34 – 11, 1
Wie Christus wil volgen, moet tot alles bereid zijn. Niets mag hij verkiezen boven de Heer, zelfs niet familie of eigen leven. Wie dit aandurft, vindt het ware leven. Dit is het geheim van het kruis. Wie zo’n volgeling van Christus opneemt, neemt Christus zelf op.
Jezus sprak tot zijn leerlingen:
‘Denk niet dat Ik gekomen ben om op aarde vrede te brengen. Ik ben niet gekomen om vrede te brengen, maar het zwaard. Want Ik kom een wig drijven tussen een man en zijn vader, tussen een dochter en haar moeder en tussen een schoondochter en haar schoonmoeder; huisgenoten worden elkaars vijanden! Wie meer van zijn vader of moeder houdt dan van Mij, is Mij niet waard, en wie meer houdt van zijn zoon of dochter dan van Mij, is Mij niet waard. Wie niet zijn kruis op zich neemt en Mij volgt, is Mij niet waard. Wie zijn leven probeert te behouden zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van Mij, die zal het behouden.
Wie jullie ontvangt, ontvangt Mij, en wie Mij ontvangt, ontvangt Hem die Mij gezonden heeft. Wie een profeet ontvangt omdat het een profeet is, zal als een profeet beloond worden, en wie een rechtvaardige ontvangt omdat het een rechtvaardige is, zal als een rechtvaardige beloond worden. En wie een van deze geringe mensen een beker koel water te drinken geeft alleen omdat het een leerling van Mij is, Ik verzeker jullie: die zal zeker beloond worden.’
Dit waren de instructies die Jezus aan de twaalf leerlingen gaf. Toen Hij zijn rede beëindigd had, vertrok Hij om zijn verkondiging voort te zetten en onderricht te geven in de steden.
Van Woord naar leven
JESAJA’S BOODSCHAP VOOR VANDAAG
(Bij Jes 1, 11-17)
Wat moet Ik met jullie offers?
Jesaja spreekt duidelijke taal. Wat kan dit voor ons, christenen anno 2024, betekenen?
Het christelijk geloof is diep geworteld in de liefde. Jezus vatte de gehele wet en de profeten samen met de geboden om God lief te hebben boven alles, en je naaste als jezelf (Mat 22, 37-40). Dit betekent dat alle religieuze praktijken en rituelen hun waarde verliezen zonder deze essentiële component van liefde.
Hoewel religieuze rituelen, zoals liturgie, gebed en sacramenten, belangrijk zijn voor het geloofsleven van een christen, zijn ze niet het uiteindelijke doel. Ze zijn middelen om de relatie met God en de gemeenschap te verdiepen. Echter, zonder de fundamentele deugd van liefde worden deze rituelen leeg en betekenisloos. Paulus benadrukt dit in 1 Kor 13, 1-3, waar hij stelt dat zonder liefde zelfs de meest bewonderenswaardige daden niets waard zijn. Liturgie in het kerkgebouw is bedoeld om gelovigen te verbinden met God en met elkaar, hen te versterken en hen te inspireren om hun geloof in de praktijk te brengen. Echter, de ware liturgie – de ware aanbidding en dienst aan God – wordt gevonden in het dagelijks leven. Christenen moeten hun geloof zichtbaar maken door actief zorg te dragen voor de naaste, met een bijzondere genegenheid voor kwetsbaren en behoeftigen.
Jezus gaf zichzelf opofferend voor anderen, genas de zieken, voedde de hongerigen en toonde genade aan de zondaars. Zijn voorbeeld roept ons op om dezelfde opofferende liefde in ons eigen leven na te volgen. We worden geroepen om vanuit het kerkgebouw Gods liefde handen en voeten te geven in de wereld. Het gaat erom daadwerkelijk betrokken te zijn bij het verbeteren van de levens van anderen, te vechten voor gerechtigheid en barmhartigheid te tonen.
De ware essentie van het christelijk geloof ligt in de liefde – een liefde die zichzelf opoffert, die niet ophoudt bij religieuze rituelen, maar die zich uitstrekt naar de noden van anderen in de samenleving. De oproep van het evangelie is om deze liefde in praktijk te brengen, diep verbonden met de Heer die ons bewoont.
Voor alle duidelijkheid: actieve liefde mag geen vervanging worden van liturgie of persoonlijk gebed. Maar uit onze gebeden moet wel daadwerkelijke liefde voortkomen. Als dit laatste niet zo is, moeten we ons durven afvragen hoe we onze liturgie, of ons persoonlijk gebed, ervaren.
Daarnaast kan ook gebed een vorm zijn van actieve liefde. Aanbidding voor het Allerheiligste, of gebeden vanuit je ziekenbed, zijn onmisbare vormen van naastenliefde. We mogen ‘actieve liefde’ en ‘gebed voor Kerk en wereld’ nooit tegen elkaar uitspelen; ze vullen elkaar aan en zijn beiden broodnodig.
Laten we bidden
Heer,
moge uw heilige Geest ons gebedsleven
ten diepste inspireren.
Moge ons gebed zuiver zijn
vanuit uw heilige Adem diep in onszelf.
Mogen wij op deze wijze
uw instrumenten van vrede zijn
voor allen die U ons toevertrouwt.
Door Christus, onze Heer.
Amen.
Geliefde mensen, moge Gods liefde onze gids zijn in het leven, altijd en overal.
Zegen over deze nieuwe week.
Van harte, kris
Om mee op weg te gaan
Hoe kan ik in mijn leven barmhartigheid tonen als gevolg van mijn deelname aan de liturgie?
Ben ik als christen – zonder te willen opvallen – een getuigenis van Gods liefde?
Blog ‘Van Woord naar leven’
Reageren of uitwisselen betreffende de lezingen of de overweging, kan via de blog ‘Van Woord naar leven’.
Om de kwaliteit van het gesprek te waarborgen worden de reacties geplaatst na moderatie.
De Bijbelteksten zijn ontleend aan de NBV21, © Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap.
De korte inleidingen op de lezingen zijn van de hand van Kris.