Welzijnszorg voert actie rond recht op wonen

Bij Welzijnszorg beogen we een samenleving zonder armoede en uitsluiting.

Donderdag gaf Welzijnszorg het startschot van de campagne “Wonen: een gunst en geen recht? Onaanvaardbaar!”. Ondanks het feit dat het recht op wonen in de grondwet staat, kunnen veel mensen in armoede getuigen dat ze geen kans maken op een goede, betaalbare woning. Hun zoektocht naar een woning is bezaaid met drempels en obstakels en dat is onleefbaar! 

“Wanneer we op de privé-markt beginnen zoeken, duiken heel wat andere hindernissen op. De huurprijs van een geschikte woning is niet haalbaar voor een groot gezin dat aangewezen is op vervangingsinkomen of minimumloon. Vinden we toch een geschikte huurwoning dan doet de gezinsgrootte vaak de deur dicht. En dan is er de grote hindernis van een vreemde familienaam en de buitenlandse afkomst die zoveel verhuurders doet terugdeinzen.”
– getuigenis van Marc en Bie, vrijwilligers bij Woonterp 

Chronische wooncrisis

Deze campagne focust op de toegang tot de private en sociale huurmarkt. “Praktijktesten op de private huurmarkt tonen aan dat mensen met een migratieachtergrond, mensen zonder arbeidsinkomen of alleenstaande ouders minder kansen hebben om een woning te huren. Deze discriminatie en uitsluiting ontzegt mensen hun recht op een goede woning,” legt Marc Justaert, voorzitter van Welzijnszorg uit.

“Sociale woningen zijn een deel van de oplossingen, maar doordat er te weinig sociale woningen zijn, ontstaat ook daar concurrentie tussen mensen met laag inkomen die allemaal een sociale woning nodig hebben.” 

Daarnaast wil deze campagne ook het onderbelichte probleem van dak- en thuisloosheid onder de aandacht brengen. Recente daklozentellingen brachten aan het licht dat veel meer mensen dan gedacht in zo’n precaire woonsituatie moeten overleven. “Dak- en thuisloosheid heeft een enorme negatieve impact op de gezondheid, gezinsleven en toegang tot (sociale) rechten van mensen  en moet dus ten allen tijde vermeden worden.”  

“Deze chronische wooncrisis lijkt misschien een onoverkomelijk probleem, maar dat hoeft het niet te zijn. Een duidelijke keuze van beleidsmakers op alle niveaus om het recht op wonen te garanderen is de start van de oplossing,” besluit Justaert. 

Licht als symbool

In Leuven, Halle, Oostende, Sint-Truiden en Antwerpen werden lichtjes aangestoken. De lichtjes staan symbool voor de vele actievoerders in Vlaanderen en Brussel die samen met Welzijnszorg ijveren voor een leefbaar woonbeleid. Een woonbeleid dat er voor zorgt dat iedereen goed kan wonen. 

De campagne van Welzijnszorg steunen kan door te doneren via BE 21 0000 0000 0303 of online.

Meer informatie

Wonen: een gunst en geen recht? Onaanvaardbaar! is een campagne van Welzijnszorg in samenwerking met Beweging.net, Internationaal Comité, ORBITvzw, SAAMO en Welzijnsschakels. 
welzijnszorg.be/onleefbaar

Lees het volledige campagnedossier hier.

Politieke eisen

•    Geen sociale uitsluiting op de private huurmarkt
•    Onbelemmerde toegang tot de sociale huurmarkt
•    Vermijden en beëindigen van dak- en thuisloosheid
•    Lokaal Actieplan 100% woonrecht

Campagne 2021 – Politieke eisen – YouTube

Campagneacties en activiteiten

Ook dit jaar organiseren vele vrijwilligers een Soep Op de Stoep of zetten ze hun benen in. Meer info over deze acties: Organiseer een actie | Welzijnszorg
Een overzicht van alle campagneactiviteiten kan je terugvinden op onze agendapagina.  

Contact

Annabel Cardoen, stafmedewerker Politiek en Pers
Annabel.cardoen@welzijnszorg.be of 0497/13 55 87

Meer info om Welzijnszorg.be