Paus wil maatregelen tegen voedselverspilling
De coronapandemie is een kans om een eerlijker en duurzamer voedselbeleid tot stand te brengen.
In een boodschap aan een vergadering van de Verenigde Naties van 26 tot 28 juli in Rome (de zogenaamde UN Food Systems Pre-Top, ter voorbereiding van de VN-Voedseltop van september) dringt paus Franciscus aan op een radicale verandering in het voedselbeleid. In het bijzonder dringt hij er bij de deelnemers op aan om een halt toe te roepen aan de voedselverspilling en vraagt hij om meer in te zetten op gezonde, ecologisch duurzame voeding voor iedereen. De deelnemers van de VN-top gaan nog tot morgen na hoe zij wereldwijd honger, voedselonzekerheid en ondervoeding kunnen bestrijden.
Onaanvaardbare omgang met de Schepping
Paus Franciscus stelt vast dat er voldoende voedsel wordt geproduceerd voor iedereen.
‘Tegelijk moeten velen rondkomen zonder dagelijks voedsel. Dat is een schande en een misdaad. Iedereen heeft de plicht om dit onrecht te verhelpen door middel van concrete acties en moedig beleid.’
Franciscus stelt vast dat het huidige voedselbeleid bewijst dat de productie van voldoende voedsel niet volstaat. Daarom is er nood aan een nieuwe benadering waarbij de agrarische sector ook opnieuw meer inspraak krijgt in economische en politieke beslissingen. Dat impliceert dat kleine boeren en familieboerderijen opnieuw als bevoorrechte actoren en essentiële partner om het voedselsysteem na de coronapandemie opnieuw op te starten.
Volgens Franciscus is de huidige pandemie een kans om een rechtvaardiger voedselsysteem tot stand te brengen, dat het algemeen welzijn ten goede komt.
Maar tegelijk stelt hij vast dat er krachtige economische belangen die zich hiertegen verzetten. Maar wij moeten deze unieke kans benutten om dingen ten goede te veranderen.
° Bron: Kathpress.at / Kerknet.be