‘Een eerbetoon aan Louis’
Connie Neefs en dochter Hannelore Candries brengen het kerstlied ‘Susa Nina’ van Louis Neefs opnieuw tot leven, precies 40 jaar na diens overlijden.
Op kerstdag zal het precies veertig jaar geleden zijn dat Louis Neefs en zijn vrouw Liliane Van Asbroeck in Lier om het leven kwamen bij een verkeersongeval. Beiden waren amper 43 jaar. De Mechelse zanger en televisiepresentator met zijn karakteristieke diepe, warme stem liet Vlaanderen talrijke herinneringen na. Meer nog, zijn liedjes behoren intussen tot het cultureel erfgoed. Eén daarvan is Susa Nina, een kerstlied uit 1941, geschreven door Jozef Simon en Armand Preud’homme. Het zou het laatste lied zijn dat Louis Neefs opnam. Een jaar na zijn dood werd het postuum uitgebracht.
Susa Nina groeide al snel uit tot een van de mooiste Nederlandstalige kerstliederen, ook in de Vlaamse kerken.
Veertig jaar later brengen Louis Neefs’ zus Connie en haar nagenoeg veertig jaar jongere dochter Hannelore Candries het lied opnieuw uit, als eerbetoon aan Ludwig Adèle Maria Jozef, zoals Louis Neefs op 8 augustus 1937 werd geboren in het Kempense dorp Gierle.
„Louis hield van Kerstmis”, zegt Connie Neefs, net als haar 15 jaar oudere broer een gewaardeerde zangeres, presentatrice en inwoner van Mechelen. „Op die noodlottige kerstdag kreeg ik thuis in Gierle nog een telefoontje van hem en hadden we het over de symboliek van Kerstmis. Dat was ons laatste gesprek.
Het mysterie intrigeerde hem ook uitermate en hij ging daarover vaak van gedachten wisselen met ons ‘tante nonneke’, die overste was in het klooster in Hove. In ons geboortedorp Gierle herinner ik me Herman Van Tichelen nog, een priester die mensen kon begeesteren. Vader was er koordirigent en Louis zong er op die witte kerstavond in 1963 voor het eerst Susa Nina.”
„Ik ken mijn oom uiteraard uitsluitend van verhalen, foto’s en filmfragmenten, maar door al die anekdotes ken ik hem bijzonder goed”, zegt Hannelore Candries. „Samen met mijn moeder en Hans Peter Janssens brengen we al enkele jaren een muzikaal levensverhaal over hem in de Vlaamse theaters.
Ik ben telkens verwonderd hoe levendig mijn oom nog aanwezig is bij de mensen.
De liefde voor zijn muziek zit bij velen diepgeworteld en dat ontroert me wel.”
„Sinds Louis’ overlijden is Kerstmis voor ons nog meer dan anders een familiefeest”, zegt Connie Neefs. „Het zal dit jaar anders verlopen, maar mijn broer is dagelijks aanwezig in mijn leven. Er gaat geen dag voorbij of iemand doet me aan hem herinneren. Hij is nog altijd onder ons en dat is een fijn gevoel.”
„Susa Nina is ook in deze tijd een bijzonder lied. Het brengt ook vandaag ‘een boodschap van licht in de donkere nacht’”, besluit Hannelore Candries. „Hopelijk mag het voor velen een lichtpuntje zijn.”
Bron: Kerknet.be