Gebedsvideo Paus december 2020: waarom gebed zo belangrijk is
Paus Franciscus legt uit waarom gebed de kern is van de zending van de Kerk
DECEMBER 2020
Gebedsintentie voor de evangelisatie – Voor een leven van gebed
We bidden dat onze persoonlijke relatie met Jezus Christus gevoed kan worden door het Woord van God en een leven van gebed.
Overweging
Vanaf de eerste eeuwen was de meditatieve lezing van de Bijbel dé manier om te groeien in de relatie met Jezus Christus. Die aloude inzichten en praktijken van deze ‘Lectio Divina’, het geestelijk/biddend lezen, heeft Guigo II de Kartuizer in de twaalfde eeuw al schitterend samengevat in zijn brief over het contemplatieve leven: de Scala Claustralium (De ladder van de kloosterlingen)’. Hij stelt een eenvoudig vier-stappenplan voor: lezing, meditatie, gebed en contemplatie.
- Ik begin met Bijbellezen: Lectio is de Latijnse term. Zeg maar ‘Bijbelstudie’, omdat het belangrijk is te weten wat de evangelist bijvoorbeeld bedoelde met een uitspraak als: “ik ben geen vrede komen brengen maar het zwaard” (Matteüs 10, 34); tenminste als ik geen onchristelijke conclusies uit mijn lectuur wil trekken.
- Dan volgt de tweede stap: Meditatio, het overwegen van een Schrifttekst. ‘Waarom wordt dit verhaal mij verteld?’ ‘Wat gaat er in mij om wanneer ik dit lees?’ Het zijn vragen die hier opkomen. Maar belangrijker dan mijn vele nadenken is het herkauwen van de tekst: de ruminatio. Ik proef Gods woord. Het vermengt zich geleidelijk met mijn bloed. En van binnenuit verander ik er door.
- De Oratio, het gebed, volgt dan vrij natuurlijk. De bijbellezer voelt zich door Jezus aangesproken en weet zich stilaan geborgen bij zijn Vader. Nu is een wederwoord aan de orde. Waar het hart van volgeraakt loopt de mond van over…
- Toch is dit niet de laatste sport van de ladder. Dat is de Contemplatio, de woordeloze, zuivere aandacht voor Gods liefdevolle aanwezigheid. Overal, ook middenin de dagelijkse beslommeringen, kan ik stille Liefde vinden. Het christelijke gebed voert immers tot ongedwongen handelen, diep mededogen en gemeenschap.
In deze Kersttijd bidden we samen met paus Franciscus dat genade en vrede overal mogen gaan stromen.