Wat stilte met je hersenen doet – deze dokter ondervond het
Nadat hij gedwongen werd rust te nemen, ontdekte de Franse neurowetenschapper Le Van Quyen de kracht van de stilte.
De Franse neurowetenschapper Michel Le Van Quyen wordt op een dag wakker met een aangezichtsverlamming. Het is niets blijvends, maar de remedie is volgens de arts klaar: hij is overwerkt en moet absolute rust nemen. Hoewel het hem eerst afschrikt – ‘verplicht thuis gaan zitten omgeven door een muur van stilte’ –, merkt hij al snel hoe heilzaam die stilte in zijn leven en in zijn hoofd kan zijn. Na vier weken is de aangezichtsverlamming verdwenen.
Ook al is hij een neurowetenschapper, nu pas beseft de dokter wat stilte met een mens doet en kan doen.
Hij trekt op onderzoek uit en verkent verschillende soorten stilte.
Een stil lichaam, stilte om ons heen, stilte voor de ogen en stilte in meditatie. Zo blijkt uit onderzoeken dat diepe meditatie verandering teweegbrengt in het zgn. ‘defaultnetwerk’ in de hersenen, dat daarna minder op het ik was gericht, minder egocentrisch zeg maar. Er ontstaat een gevoel van ‘één zijn met de wereld’.
‘Als zich nu stilte voordoet is dat voor mij een kans en een genoegen’, besluit de arts het boek dat hij over zijn ontdekkingstocht schreef. ‘Leren zwijgen om weer in contact te komen met jezelf, met je gewaarwordingen, maar ook met anderen en je omgeving.
Zwijgen om met volle teugen te kunnen genieten van wat er is, om er simpelweg te zijn en te luisteren.
Dat is wat ik van mijn ziekte heb geleerd en wat ik nu dagelijkse in praktijk probeer te brengen.’
• Wat stilte met je hersenen doet, Michel Le Van Quyen, ten have, 194 blz.
Bron: Kerknet.be